Ο Αλ. Κοντός για το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά πουλερικά

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 20:54

«Η απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πουλερικών, από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται μόνον για προληπτικούς λόγους, έπειτα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της ασθένειας ψευτοπανώλης σε μικρές εκμεταλλεύσεις πουλερικών στο Νομό Κιλκίς», διευκρίνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός.

Διευκρινίζεται, ότι η ψευτοπανώλη είναι ασθένεια αποκλειστικά των πτηνών και δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω απόφαση αφορά αποκλειστικά την Κεντρική Μακεδονία, από όπου, ωστόσο, δεν γίνονται εξαγωγές ζώντων πουλερικών, κρέατος πουλερικών και αυγών επώασης και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές για τις λοιπές περιοχές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα δύο κρούσματα, που εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους στο Κιλκίς, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής τους (απομόνωση εκτροφών, καθορισμός ζωνών προστασίας, επιδημιολογική διερεύνηση παρακείμενων εκτροφών, σύσταση για προληπτικούς εμβολιασμούς, κ.λ.π.)

Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε και η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε., η οποία και δεν έλαβε κανένα μέτρο περιορισμού των εξαγωγών από την Ελλάδα προς τα κράτη - μέλη της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα