Gazprom: Προς «ναυάγιο» η συμφωνία εξαγοράς της Rosneft ύψους 7 δισ. δολ.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 11:29

ΤΗΝ ενδεχόμενη αποτυχία εξαγοράς, ύψους 7 δισ. δολ. της εταιρείας πετρελαιοειδών, OAO Rosneft, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, που ελέγχεται από το κράτος, OAO Gazprom, εμποδίζοντας τη φιλοδοξία του εκτελεστικού της διευθυντή, Alexei Miller, να δημιουργήσει μία εταιρεία, που θα ανταγωνιστεί την Exxon Mobil Corp.

O Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ενέκρινε πέρυσι το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοίχως, που θα δημιουργούσε μία πιο κερδοφόρα εταιρεία, καθώς αυξάνεται ο έλεγχος του κράτους για να επιβιώσει η Gazprom. Με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην Gazprom, η κυβέρνηση θα μπορέσει να άρει τους περιορισμούς για την κυριότητα μετοχών από ξένους.

Στις 15 Μαΐου, η Gazprom, σε φυλλάδιό της για την πώληση ομολόγων, ανέφερε, ότι η εξαγορά της Rosneft φαίνεται «απίθανη». Το σχέδιο, βρήκε την αντίθεση του εκτελεστικού διευθυντή της Rosneft, Sergei Bogdanchikov και μερίδας αξιωματούχων της κυβέρνησης, οι οποίοι ήθελαν την ανεξαρτησία της Rosneft. Η εμπορική συναλλαγή ανεστάλη, μετά την εξαγορά του μεγαλύτερου τμήματος παραγωγής πετρελαίου της ΟΑΟ Yukos Oil Co., στην Rosneft, ύστερα από την κατάσχεσή του από την ρωσική κυβέρνηση.

«Φαίνεται ότι η Gazprom δεν θα καταφέρει να τα βάλει με τον Boddanchikov της Rosneft, τον κύριο πολέμιο της συγχώνευσης», ανέφερε ο Ivan Mazalov, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 600 εκατ. δολ. σε ρωσικές μετοχές, με την Prosperity Capital Management, στη Μόσχα και δεν κατέχει μετοχές της Gazprom.

Η Gazprom επιδιώκει ακόμη την απελευθέρωση των μετοχών της μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Sergei Kupriyanov, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη Μόσχα, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ακόμη πιθανότητα η κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιό της στην εταιρεία, τον ερχόμενο μήνα».

Η Ρωσία, σχεδιάζει να καταργήσει τους περιορισμούς της κυριότητας μετοχών, από ξένους στην Gazprom, καθώς η ίδια κατέχει μερίδιο, υψηλότερο του 50% στην εταιρεία. Οι τοπικές μετοχές της Gazprom, υποχωρούσαν χθες κατά 3,2%, φθάνοντας στα 73,96 ρούβλια η μία, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα 15 εβδομάδων. Σήμερα, υποχωρούσαν κατά 1%, φθάνοντας στα 73,25 ρούβλια, στις 11:02' π.μ., στη Μόσχα. Οι αμερικανικές μετοχές, υποχωρούσαν κατά 3,9%, φθάνοντας στα 29,80 δολ. η μία, χθες στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα