Market beat: Το θετικό διεθνές κλίμα επηρεάζει τη διαμάχη αισιόδοξων – απαισιόδοξων

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 10:08
UPD:10:08
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από τη δυναμική των συναλλαγών της Πέμπτη και την Παρασκευή η στήλη είχε διαπιστώσει τον σχηματισμό δυο ομάδων μεταξύ των συναλλασσόμενων και για αυτό παρουσίασε χθες την εκτίμηση, πως θα συνεχιστούν οι μάχες για την τάση που θα επικρατήσει. Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης η αντίθετη διάθεση των επενδυτών για την τάση, προκάλεσε κίνηση πλάγια γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο, με εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών. Μόλις όμως οι «ταύροι»  χαλάρωσαν τις άμυνες στις μετοχές των Τραπεζών, οι «αρκούδες» άπλωσαν τις πιέσεις και σε άλλους κλάδους και κατάφεραν τελικά να προκαλέσουν απώλειες που μετά το πρώτο δίωρο κράτησαν τους ΓΔ και 25άρη μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Με τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 18,5 εκατ. ευρώ και κύματα πιέσεων, οι απαισιόδοξοι επενδυτές πέτυχαν τον ορισμό του ελάχιστου μέρας λίγα λεπτά πριν το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έτσι, δεν άφησαν χώρο για αντίδραση στους αισιόδοξους, ώστε να βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό οι κεφαλαιοποιήσεις των πιεσμένων μέσα στη μέρα blue chip.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εμπειρία από ανάλογες συνεδριάσεις μέσα στο καλοκαίρι μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια οι «ταύροι» μετά την ήττα τους στην αρχή της εβδομάδας της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι. Αλλά θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε, πως η ροή των ειδήσεων δεν τους βοηθά, ενώ αν οι όγκοι παραμείνουν χαμηλά η νευρικότητα θα σφραγίσει τη διαπραγμάτευση. Η στήλη ειδοποίησε χθες για την ύπαρξη στρατοπέδων στην ομάδα των ενεργών επενδυτών. Διαπιστώσαμε την επιστροφή των συναλλαγών στη δυναμική των «μαχών» μεταξύ όσων θεωρούν κατώτερα του «δίκαιου» τα επίπεδα τιμών και σε όσους θεωρούν ότι ακόμα είναι «ακριβά» τα blue chip των Τραπεζών. Στους τελευταίους χθες προσέφεραν χέρι βοήθειας αρκετοί παράγοντες. Η έκθεση της FITCH που δήλωνε ότι δεν άλλαξαν τα δεδομένα που καθορίζουν το αξιόπιστο της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ κάποιοι εγχώριοι αναλυτές, νομίζοντας ότι δικαιολογούν την άνοδο των προηγούμενων ημερών, υποστήριζαν ότι την θεμελιώνουν αγοραστές που ανέμεναν θετική έκπληξη «δώρο». Ήρθε το CCC και ήρθαν όλοι στα ίσια τους. Να γιατί οι «αρκούδες» νίκησαν τους «ταύρους» μετά την πρώτη μιάμιση ώρα, ανέφεραν εγχώριοι παράγοντες.

Αλλά αυτό που φάνηκε στο ταμπλό ήταν ότι οι «αρκούδες», με ρυθμό που δεν συνδεόταν από την ροή των ειδήσεων, επιχειρούσαν ανά δίωρο να ορίσουν νεότερα χαμηλά μέρας. Με τους «ταύρους» να εξαντλούνται προσπαθώντας να κρατήσουν τα επίπεδα στήριξης που ίσχυαν πριν μια ώρα. Οδηγός της καθόδου και απόλυτος διαμορφωτής της πορείας των ΓΔ και FTSE25 ήταν ο κλάδος των τραπεζών. Νομίζουμε πως για αυτό «ευθύνες» μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση της BofA - Merrill Lynch για τον κλάδο. Σε αυτή τόνιζαν εμφατικά πως η αγορά θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες μακροπρόθεσμα. Ακόμα περισσότερο ενίσχυσε τον αρνητισμό η αναγραφή των τιμών στόχων των τραπεζικών μετοχών του 25άρη, τις «θέλει» όλες… κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η υποχώρηση του τζίρου κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ και η επιστροφή του τζίρου των τραπεζικών blue chip σε ποσοστό επί του συνολικού πάνω από 70%, υπογραμμίζουν πόσο περιστασιακή και περαστική ήταν η άνοδος της αγοράς την προηγούμενη βδομάδα. Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι αυτή δημιουργήθηκε για να παγιδεύει… «ταύρους», ενώ θεωρούμε πιθανότερο, το κύμα ανόδου διεθνώς να έδωσε την ευκαιρία να σχηματιστεί ένα μαξιλάρι, για να απορροφήσει τις σχεδόν βέβαιες επερχόμενες πιέσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Αργία

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας για τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 6.879 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,11% στις 10.672 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,02% στις 4.541 μονάδες.

Αντίθετα, στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,50% στις 8.953 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,04% στις 17.190 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε οριακά κέρδη κατά 0,05% στις 350,62 μονάδες.

Στα ταμπλό, οι μετοχές των Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland διολίσθησαν κατά 2,13% και 3,52% αντίστοιχα, εξαιτίας της μείωσης των τιμών - στόχων από τη Deutsche Bank. Πτώση κατά 1,38% σημείωσε και η Marks and Spencer, μετά τα δημοσιεύματα περί επικείμενης περικοπής 500 θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου των G20, Ρωσία και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την ανάληψη κοινής δράσης, «με στόχο την αξιολόγηση της πετρελαϊκής αγοράς και τη διαμόρφωση λύσεων για τη διασφάλιση της πετρελαϊκής σταθερότητας». Ωστόσο, η ανακοίνωση της συνεργασίας δεν περιελάβανε τη ρητή δέσμευση για το «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής, με αποτέλεσμα να «ξεθωριάσει» γρήγορα το θετικό επενδυτικό κλίμα. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου, από το αρχικό +4% γρήγορα περιορίστηκε σε κέρδη κάτω του +2%. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,60% στα 45,15 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,41% στα 47,49 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, ενισχύεται κατά 0,35% στα 1.331,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 17.037 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 1,00% στις 2.058 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,96% στις 5.424 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 3.075 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 0,49% στις 525 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 1,68% στις 23.657 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών υποχώρησε τον Αύγουστο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ της Markit, για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Ιούλιο και 53,3 μονάδων των αρχικών εκτιμήσεων.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται τόσο στη μεταποίηση, όσο και στις υπηρεσίες. Ας σημειωθεί πως ο δείκτης υπηρεσιών διολίσθησε στις 52,8 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδων τον Ιούλιο και 53,1 μονάδων των αρχικών εκτιμήσεων.  

Στον αντίποδα, αύξηση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς ενισχύθηκαν κατά 1,1% έναντι του Ιουνίου του 2016 και κατά 2,9% έναντι του Ιουλίου του 2015. Στις χώρες της Ε.Ε., η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1% και 3,5% αντίστοιχα.

Στη Βρετανία, ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε τον Αύγουστο ο κλάδος των υπηρεσιών, ανακτώντας το όριο των 50 μονάδων, το οποίο σηματοδοτεί την ανάπτυξη του τομέα. Ο δείκτης ΡΜΙ της Μarkit αυξήθηκε στις 52,9 μονάδες έναντι 47,4 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 50 μονάδες.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και δεύτερης του Σεπτέμβρη χρηματιστηριακά, οι θεσμικοί με βουτιά στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, με μάχες διαρκείας μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», ότι η αγορά θα σταματούσε την αλυσίδα των 4 ανοδικών κλεισιμάτων. Οι τράπεζες τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πτώσης όπως και στη  συνεδρία της προηγούμενης Δευτέρας. Η άνοδος της περασμένης εβδομάδας για τον ΓΔ ήταν +2,94% για τον 25άρη +4,45% και για τον FTSEM +2,64%.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ο οποίος υποχωρούσε μετά τις νευρικότητες της έναρξης ως το -1,4% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Μετά τις 12:45 νέα κύματα πιέσεων τον κατέβασαν σε επίπεδα με απώλειες -2,5% και οι αρκούδες της αγοράς κρίνοντας πως δεν υπάρχουν αντιστάσεις στις πιέσεις  τους έδωσαν ακόμα μια σπρωξιά και του προκάλεσαν πτώση της τάξης του -3,4%. Συνεπώς, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, πολλούς κλάδους. Αλλά, εκτός των εταιριών Τηλεφωνίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, που έχασαν λίγο πάνω από -1,1%, οι υπόλοιποι είχαν μικρές αρνητικές επιδόσεις.

Στην πρώτη μιάμιση ώρα των  συναλλαγών, όρισαν το μέγιστο  για το ΓΔ και τον δείκτη των blue chip  (583,50 με μεταβολή +0,24%) και κατόπιν τον ανάγκασαν σε κλιμακούμενη καθοδικά κίνηση διαρκώς.  Η δυναμική αυτή τον έφερε στο ελάχιστο μέρας ως τις 577,09 μονάδες χθες, με απώλειες 0,87%. Με τις μετοχές των ελάχιστων ανοδικών κλάδων δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη μόνιμα σε θετικό πεδίο ενώ το εγκατέλειψαν οριστικά μετά τις 12:35. Με φινάλε μέσω δημοπρασιών με κλείσιμο πάνω από τις 578 μονάδες το «οχυρό» των 580 μονάδων που κατακτήθηκε τη Παρασκευή σήμερα χάθηκε.

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 578 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του -0,70% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς βελτίωσαν ελαφρώς την τιμή κλεισίματος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε αγρίως, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 7) με δυο αμετάβλητα τις, ΕΕΕ, και ΕΥΔΑΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 9 από 17 την Παρασκευή 2/9, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 27 από 12, ήταν πτωτικές. Στα 18,300 από 30,422 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,24 από 17,19 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος επέστρεψε και με το παραπάνω στα «κανονικά» επίπεδα αφού έφθασε, οι τράπεζες να αποτελούν το 72,34% από 56,52% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου με βάση τη δυναμική στη Wall Street απουσίαζε, λόγω της αργίας για την Ημέρα της μισθωτής Εργασίας.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,20%, ο CAC είχε μεταβολή +0,29%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,11%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,66% και έφθασε στις 578,27 από 582,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1555,53 από 1570,18 με μεταβολή -0,98%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,3 της μονάδας ψηλότερα και στον 25άρη προς τα πάνω κατά 2,1 μονάδες, χωρίς ωστόσο να τους απομακρύνουν  από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης με αντίθετη των ξένων αγορών ως εκείνη την ώρα αρνητική μεταβολή.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +5,88% από -9,33%,  Χημικών +3,95% από -1,30%, Κατασκευές Υλικά +0,47% από -0,22%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,26% από +0,52%, Πρώτων Υλών +0,26% από 0,00%, και Πετρελαίου Αερίου +0,09% από +0,27%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -2,74% από +1,22%, Τηλεπικοινωνιών -1,63% από +0,70%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,00% από +0,04%, ο 25άρης -0,98% από +0,69%, ο ΓΔ -0,66% από +0,56%, Κοινής Ωφέλειας -0,49% από -0,45%, ο FTSEM -0,48% από +0,25%, Τεχνολογίας -0,24% από -0,04%, Ταξίδια Αναψυχή -0,21% από +0,24%, Τροφίμων Ποτών -0,20% από +1,07%, Ακίνητης Περιουσίας -0,17% από +1,13%, και Εμπορίου -0,05% από 0,00%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,300 από 30,422 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,165 από 3,614 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 16,673 από 26,154 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,141 από 0,182 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,390 από 41,721 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,708 από 34,564 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 49 των καθοδικών σε 49 από 35 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με τα χρηματιστήρια του ευρώ ελαφρά ανοδικά, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη καθοδική  νευρική πορεία, μετά την εμφάνιση του μέγιστου μέρας. Αυτό σημειώθηκε στις 11:55 και ήταν οι 1576,28 (+0,39%) μονάδες. Η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας κράτησε ώρες αφού ορίστηκε στις 16:48 στις 1550,06 μονάδες, με μεταβολή -1,28%. Το κλείσιμο έγινε στις 1554,47, με μεταβολή -0,98%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 3,863 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 545 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1573,00 μονάδες και κατώτερο στις 1547,00. Διακινήθηκαν επίσης 222 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1554,77 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1553,25 από 1568,75 και της επόμενης στις 1553,50 από 1570,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 4695 από 4720 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 848 από 718. Οι traders διατήρησαν την προπορεία του υποκείμενου δείκτη έναντι των ΣΜΕ αλλά ενώ την Παρασκευή με ανοδικό κλείσιμο η προπορεία ήταν της τάξης των 1,25 μονάδων, χθες με υπολογίσιμη πτώση, η απόσταση ορίστηκε στις 1,5. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ορατότητα για την βραχυπρόθεσμη τάση και οι επενδυτές με την μικρότερη δυνατή έκθεση στοιχηματίζουν συντηρητικά. Η στήλη σημειώνει πως κάτω από 5000 ανοικτά ΣΜΕ σε σειρά Σεπτεμβρίου, στην αρχή της εβδομάδας προ της βδομάδας εκπνοής σε μήνα που εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα, σπάνια έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Από τις παρατηρήσεις του Πέτρου Στεριώτη της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ:

Από θέση υψηλού 2 και πλέον μηνών εισέρχεται στην παραδοσιακά δύσκολη, χρηματιστηριακά, περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης.

Η Αγορά ευνοείται από το ανοδικό "κύμα" στις Διεθνείς Αγορές, αγνοώντας τα επίμονα αδύναμα στοιχεία για την εγχώρια ανάπτυξη. H συζήτηση σχετικά με την έναρξη της 2ης αξιολόγησης, τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" και τις αλλαγές στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, είναι κάποια από τα θέματα που ξεχωρίζουν στην οικονομική ειδησεογραφία των ημερών.

Παράλληλα, περιορισμένες είναι οι προσδοκίες σχετικά με νέες αναφορές της ΕΚΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, στη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Ενδιαφέρον θα έχουν τυχόν ανακοινώσεις της Τράπεζας σχετικά με την πορεία του προγράμματος "QE".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον Γενικό Δείκτη, σε χαμηλά δεκαετίας βρέθηκε ο όγκος συναλλαγών του Αυγούστου. Η καταγραφή διαδοχικών "υψηλότερων υψηλών", έστω και με χαμηλό όγκο, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για τις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με το δείκτη MACD να επισημαίνει την ασθενική άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις μισές περίπου από τις απώλειες της υπερψήφισης του 'Brexit".

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Στις 12 Σεπτέμβρη οι Δανειστές επιστρέφουν για να ξεκινήσουν συζητήσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, αλλά και να δουν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν πιθανότητες να πετύχουν. Η Κυβέρνηση ξέρει πως το 2016 είναι πολύ σημαντικό, σε σχέση με το πλεόνασμα, καθώς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν πετύχει 0,5% πλεόνασμα, η "σκιά" του "κόφτη" θα είναι κοντά μας και από τον Μάιο θα ξεκινήσει.

Έτσι λοιπόν η ίδια θα πρέπει να ψάξει προκαταβολικά να κόψει δαπάνες, αν δεν θέλει να έχει μπροστά της το πρόβλημα.

Τo μεγάλο αγκάθι του Μαρινόπουλου προχώρησε σε λύση γεγονός θετικό για ένα σημαντικό κομμάτι της Οικονομίας μιας και σε περίπτωση που δεν είχε βρεθεί έστω και δύσκολος τρόπος για συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην Αγορά.

Μπροστά έχουμε την ΔΕΘ, που παραδοσιακά ακούμε κάποια δεδομένα και σχέδια όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά πρωτίστως της Κυβέρνησης. Συνηθίζεται τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι από τις πιο συντηρητικές ομιλίες των μνημονιακών χρόνων. Το 2016 είναι μία χρονιά που ουσιαστικά βίωσε και βιώνει τα "απόνερα" των γεγονότων του 2015.

Η Οικονομία παρόλα τα τεράστια προβλήματα αντέχει σε σχέση με τα δεδομένα και πλέον περιμένει να δει αν το 2017 είναι η χρονιά που μπορεί και πάλι να φέρει σε ισορροπία την κατάσταση.

Η Αγορά, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο, βρίσκεται σε μία μεγάλη συσσώρευση περιμένοντας ουσιαστικά τα σημάδια εκείνα που μπορούν και πάλι να δώσουν την απαρχή μίας προσπάθειας ανάπτυξης.

Η Χώρα δημοσιονομικά έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόβλημα της να είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη. Όταν αυτό συμβεί τότε τα κεφάλαια τόσο αυτά που ήδη επενδύουν όσο και καινούργια, θα εισρεύσουν στην Χώρα τόσο στην πραγματική Οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο θα είναι αυτό που πρώτο θα μας δείξει το τι συμβαίνει.

Από την άλλη, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση, θα δούμε και πάλι σοβαρή αποκλιμάκωση των spreads γεγονός που θα είναι σημαντικό για την συνέχεια. Ήδη κάποια εταιρικά ομόλογα έχουν βρεθεί σε επίπεδα του 2014 δείχνοντας ότι δεν φοβούνται το μέλλον.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έφτασαν ψηλότερα σήμερα Τρίτη 6/9, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την συνάντηση της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας επί της πολιτικής της και αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές άγγιξαν ένα υψηλό οκτώ μηνών, τη Δευτέρα, στη συνέχεια αντιστράφηκε η τάση με την απουσία των αγορών των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κλείσει για την Ημέρα της Εργασίας.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,4%. Οι Αυστραλιανές μετοχές γλίστρησαν -0,25% πριν από την ανακοίνωση της RBA.

Έχοντας ήδη τραβήξει τη σκανδάλη για διευκολύνσεις Μάιο και τον Αύγουστο, στην RBA είναι πιθανό να περιμένουνε για να διηθηθούν οι διευκολύνσεις μέσω της οικονομίας, πριν αποφασίσει εάν χρειάζεται ακόμα περισσότερο στήριξη.

Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας ήταν πάνω 0,26% με το δολάριο σε άνοδο 0,1% σήμερα, μετά από υποχώρηση -0,6% τη Δευτέρα. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 0,41% και ο δείκτης της αγοράς μετοχών της Σαγκάης +0,49% ενώ πάνω από +1% ενισχύεται ο Sensex της Ινδίας.

Ενώ ο Διοικητής Haruhiko Kuroda της Bank of Japan ανέφερε την ετοιμότητα να διευκολύνει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω, σε ομιλία του τη Δευτέρα, παραδέχθηκε επίσης ότι τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μπορεί να βλάψουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας, ένα σημάδι ότι στην κεντρική τράπεζα είναι όλο και πιο προσεκτικοί από το αυξανόμενο κόστος της τόνωσης της οικονομίας.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων του, γλίστρησε 0,1% στο 95,731.

Η βρετανική λίρα κατέγραψε οριακά κέρδη μέχρι 0,1% αγοράζοντας 1,3314 δολάρια. Η στερλίνα άγγιξε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα μετά από μια έρευνα του τομέα των υπηρεσιών της χώρας που είχε την μεγαλύτερη άνοδο ενός μηνός σε τουλάχιστον 20 χρόνια, νικώντας όλες τις προβλέψεις σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1154 δολάρια. Η μέρα ξεκινά με τις παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια. Μια μικρή άνοδος αναμένεται μετά την ανάλογη πτώση τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένας καλός αριθμός παραγγελιών θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ.

Τα futures του αργού πετρελαίου ανέβηκαν μετά από την επιβεβαίωση από τους κορυφαίους παραγωγούς της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας ότι είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν για την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επιμένουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των χρημάτων θα δοθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης» των εκπροσώπων των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υπο-δόσης δεν θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία διάσωσης της «Μαρινόπουλος Α.Ε.», κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη». Ο κ. Σταθάκης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, συναντήθηκαν σήμερα με το διοικητικό Συμβούλιο του ECR Hellas (Efficient Consumer Response - Αποτελεσματική Ανταπόκριση στον Καταναλωτή).

H πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα βρίσκεται στην «ατζέντα» του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σημειώνεται ότι χθεσινό  δημοσίευμα της Handelsblatt, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να ανάψει άμεσα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, καθώς από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα, η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις τα δύο.  

Εντός μηνός θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιρειών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου.

«Άμεσα σε ένα μήνα το πολύ θα δημοσιοποιηθούν οι διατάξεις για να πάμε σε οριστικό καθεστώς και να σταματήσει η ανομία», είπε ο Τρ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε με νόημα: «έχουμε πλέον την τεχνογνωσία για να κάνουμε τις αδειοδοτήσεις, να βάζουμε ένα τέλος στην ανομία και να εφαρμόζουμε την νομιμότητα».

Κατά 800 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τον προηγούμενο μήνα, είχε σημειωθεί αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, βάσει των ίδιων στοιχείων. Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000 και ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τους 4.128.962.

Σαφές μήνυμα ότι η Socar δεν προτίθεται να απομακρυνθεί από τη συμφωνία για την αγορά του ΔΕΣΦΑ έστειλε ο πρόεδρος της εταιρείας, ωστόσο, τόνισε ότι η τιμή θα πρέπει να μειωθεί. Το 2013, η Socar συμφώνησε να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά σταμάτησε, καθώς της ζητήθηκε να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτο μέρος για να ικανοποιήσει την Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.

Υπό αξιολόγηση θα τεθούν οι προϊστάμενοι των μονάδων της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Γιώργου Πιτσιλή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους προϊστάμενους διεύθυνσης των υπηρεσιών Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ΦΑΕ Πειραιά, γενικής διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής, γενικής διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ - η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται μετά το τέλος του 2016.

Mία νέα εικόνα θα εμφανίζει η τουριστική αγορά της Αθήνας και της χώρας συνολικά από τον επόμενο χρόνο, καθώς νέες διεθνείς αλυσίδες αναμένεται να κάνουν την είσοδό τους στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο. Η ταυτόχρονη σχεδόν πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton, τα σχέδια για το Ελληνικό και οι σημαντικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αποτελούν πόλο έλξης και άλλων ξένων μεγάλων αλυσίδων διαχείρισης υπερπολυτελών ξενοδοχείων.

Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, για το α’ εξάμηνο του 2016. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Κέρδη προ φόρων, ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η Εθνική Ασφαλιστική, έναντι κερδών 59,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η μείωση των κερδών αποδίδεται, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στον σχηματισμό αυξημένων τεχνικών αποθεμάτων για τον κλάδο ζωής και στα μειωμένα έσοδα επενδύσεων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συναίνεση μεταξύ των G20 για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης διαπίστωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα και απηύθυνε έκκληση για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Τα διαρθρωτικά μέτρα δεν θα πρέπει να μένουν στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζονται» έσπευσε να προσθέσει.

Τη συνεργασία τους για την ομαλοποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ανακοίνωσαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G20, στην Κίνα. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο πετρελαιοπαραγωγικές χώρες γνωστοποίησαν ότι «σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αξιολόγηση της πετρελαϊκής αγοράς και τη διαμόρφωση λύσεων για τη διασφάλιση της πετρελαϊκής σταθερότητας».

Το ενδεχόμενο να μειώσει τους φόρους εισοδήματος κατά συνολικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στη Γαλλία, επτά μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Les Échos. Οι μειώσεις φόρων που εξετάζονται είναι μικρότερες από εκείνες που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο αντανακλά τον χαμηλό ρυθμό της ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας και τις συνέπειες των προσπαθειών για να μειωθεί το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ - το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας - ως τα τέλη του 2017.

Σε 1 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,001 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, έναντι 990,8 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (26/8/2016). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 190,735 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 19,910 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 20,497 δισ. ευρώ.

Στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου των G20, στην Κίνα. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αύξηση των μισθών και τη μείωση της οικονομικής ανισότητας». Ειδική μνεία έκανε και στις ρωσικές κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα εναντίον της Μόσχας θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Στη ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επίτευξη μία ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, στο περιθώριο της σημερινής τους συνάντησης, στη σύνοδο των G20.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιου εστίασε στη σημασία της διασφάλισης μίας συνεχούς οικονομικής σταθερότητας, μέσω της χρήσης όλων των νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών εργαλείων. Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεργαστούν για την κατάρτιση ενός σχεδίου εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Να καταστήσει τη Βρετανία παγκόσμια ηγέτιδα στο ελεύθερο εμπόριο φιλοδοξεί η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των G20, στην Κίνα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία στροφή προς τον εμπορικό και οικονομικό «προστατευτισμό» και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικά νέα ως προς την υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα