Η ΓΓΔΕ φεύγει, η ΑΑΔΕ έρχεται

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 07:24
UPD:07:45
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σύμφωνα με απόφαση του επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή (φωτ. αρχείου), για την αξιολόγηση των προϊσταμένων καθορίζονται ποσοτικά κριτήρια επίτευξης των τεθέντων στόχων.

Από την έντυπη έκδοση 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που πρόκειται να αντικαταστήσει από τις αρχές του 2017 τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και η οποία προβλέπεται να λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική εξουσία.

Σε εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος μετάβασης στις δομές της ΑΑΔΕ, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση με την οποία δρομολογεί διαδικασίες αξιολόγησης για όλους τους γενικούς διευθυντές, διευθυντές και υποδιευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, των Ελεγκτικών Κέντρων, των ΔΟΥ, των Τελωνείων και των ΕΛΥΤ προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι εξ αυτών είναι κατάλληλοι για να συνεχίσουν να υπηρετούν από το νέο έτος υπό τη σκέπη της νέας ανεξάρτητης αρχής.

Ουσιαστικά, ο στόχος της διαδικασίας αξιολόγησης είναι να κριθούν όλοι οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν ή όχι να ασκούν τα καθήκοντά τους και για το υπόλοιπο της θητείας τους στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες της ΑΑΔΕ, από την 1η/1/2017 και μετά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του κ. Πιτσιλή:

1) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων καθορίζονται ποσοτικά κριτήρια επίτευξης των τεθέντων στόχων, καθώς και ποιοτικά κριτήρια, ως ακολούθως:

α) Ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης με βάση τους τεθέντες στόχους.

Η ποσοτική αξιολόγηση στηρίζεται στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι καθορίζονται από (ι) τα ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (Ε.Σ.) της ΓΓΔΕ, ετών 2015 και 2016, (ιι) τα επιμέρους ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (Ε.Σ.) των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ή/και (ιιι) τις αποφάσεις τοποθέτησης των προϊσταμένων. Σε ποσοτική αξιολόγηση υπόκεινται μόνο οι προϊστάμενοι Διεύθυνσης των υπηρεσιών: Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, οι προϊστάμενοι των οποίων έχουν θητεία που δεν ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους 2016. Τα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης για τις εν λόγω οργανικές μονάδες είναι:

  • Το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν.
  • Το ποσοστό είσπραξης έναντι των παλαιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης των αναφερόμενων υπηρεσιών δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσοτικά κριτήρια επίτευξης στόχων, καθόσον οι ποσοτικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΓΓΔΕ δεν έχουν κατανεμηθεί σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης. Υπόκεινται μόνο σε ποιοτική αξιολόγηση.

β) Ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης.

Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης των λοιπών οργανικών μονάδων (πλην των αναφερόμενων), των οποίων η θητεία (συμπλήρωση τριετούς θητείας από την ανάληψη των καθηκόντων) δεν λήγει έως το τέλος του έτους 2016 αξιολογούνται μόνο με ποιοτικά κριτήρια.

Η ποιοτική αξιολόγηση των προϊσταμένων στηρίζεται στη βαθμολόγηση των ακόλουθων ποιοτικών κριτηρίων:

α) Στρατηγική ικανότητα.

β) Διαχείριση έργου.

γ) Επίλυση προβλημάτων.

δ) Προσανατολισμός στα αποτελέσματα.

ε) Γνώση του αντικειμένου και εφαρμογή αυτής σε επιχειρησιακό επίπεδο.

2) Καθορίζεται βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης με βάση ποσοτικά κριτήρια (ποσοτική αξιολόγηση).

Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποσοτικών στόχων κυμαίνεται από 30 μέχρι 5. Ο βαθμός είναι συνάρτηση του ποσοστού επίτευξης των τεθέντων στόχων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αξιολόγησης. Η κλίμακα αξιολόγησης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Βαθμός 30, αν ο επιτευχθείς ποσοτικός στόχος αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95%.
  • Βαθμός 25, αν ο επιτευχθείς ποσοτικός στόχος αντιστοιχεί σε ποσοστό από 90% έως 94,9%.
  • Βαθμός 20, αν ο επιτευχθείς ποσοτικός στόχος αντιστοιχεί σε ποσοστό από 80% έως 89,9%.
  • Βαθμός 10, αν ο επιτευχθείς ποσοτικός στόχος αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% έως 79,9%.
  • Βαθμός 5, αν ο επιτευχθείς ποσοτικός στόχος αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτω του 70%.

3) Καθορίζεται βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης με βάση τα ποιοτικά κριτήρια (ποιοτική αξιολόγηση). Ο βαθμός είναι συνάρτηση του βαθμού επάρκειας, επίπεδου κατοχής και εκδήλωσης της υπό αξιολόγησης απαιτούμενης ικανότητας.

α) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρμόζονται σωρευτικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, η κλίμακα αξιολόγησης των ποιοτικών κριτηρίων κυμαίνεται από τους 14 μέχρι τους 4 βαθμούς.

Το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί είναι 20 (ήτοι 5 κριτήρια Χ 4 βαθμοί = 20) και το μέγιστο είναι 70 (5 κριτήρια Χ 14 βαθμοί = 70). Η αξιολόγηση των ποσοτικών κριτηρίων αποτελεί το 30% της συνολικής βαθμολογίας αξιολόγησης και η αξιολόγηση των ποιοτικών κριτηρίων αποτελεί το 70% της συνολικής βαθμολογίας αξιολόγησης.

β) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρμόζονται μόνο ποιοτικά κριτήρια, η κλίμακα αξιολόγησης των ποιοτικών κριτηρίων κυμαίνεται από 20 μέχρι 5 βαθμούς. Το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί είναι το 25 (ήτοι 5 κριτήρια Χ 5 βαθμοί = 25) και το μέγιστο είναι 100 (5 κριτήρια Χ 20 βαθμοί=100).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα