Market beat: Εβδομάδα με το ενδιαφέρον αφιερωμένο στη φυγή από τη συσσώρευση

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 09:40
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα διεθνώς οι επενδυτές μετά ένα μήνυμα κλειδί από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θεωρήθηκε πως δεν θα επιτρέψει στην Fed να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της, αποτυπώνουν τον ενθουσιασμό τους. Καθώς τα «κακά» νέα από το μακροοικονομικό πεδίο αποτελούν για πολλοστή φορά ώθηση στα εθισμένα από την υψηλή μόχλευση χρηματιστήρια.

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 151.000 τον Αύγουστο μετά από ένα αναθεωρημένο προς τα πάνω άλμα 275.000 νέων θέσεων τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν οι μισθοδοσίες να αυξηθούν κατά 180.000. Οι αγοραίοι  έριξαν στο 21% τις πιθανότητες να αυξήσει το επιτοκίο η Fed αυτό το μήνα, την Παρασκευή, κάτω από 24% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το σύστημα FedWatch του Ομίλου CME. Αλλά οι πιθανότητες για μια αύξηση Δεκέμβριο έφτασαν ως το 54,2% από 53,6% την Πέμπτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εμπειρότεροι αναλυτές αναμένουν η Fed να κρατηθεί μακριά από μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το Δεκέμβριο, όταν θα μπορούν να γνωρίζουν τρεις επιπλέον εκθέσεις επί των  θέσεων εργασίας, καθώς και την έκθεση για την ανάπτυξη τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική αγορά έχουν ξεχωρίσει τα «στρατόπεδα» «ταύρων – αρκούδων» και εκτιμούμε πως οι συναλλασσόμενοι θα συνεχίσουν τις μάχες για το ποια τάση θα αποκτήσει η αγορά, μετά την πρώτη ανοδική διαφυγή, από την πολλών πάνω από 30 συνεδριάσεων με κίνηση σε εύρος 20 -25 μονάδες.

Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές παρακολουθώντας στενά τις διακυμάνσεις των μετοχών, αναγνωρίζουν τη βελτίωση που προκλήθηκε κύρια από τη σύνοδο της Τετάρτης 31/8. Λίγοι ωστόσο, βλέποντας κυρίως τη μεγάλη εικόνα και όχι τις λεπτομέρειες, αισιοδοξούν μετριοπαθώς. Οι πρώτοι απέδωσαν στην ανοδική εκτόνωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών την είσοδο στο ΧΑ ποσού της τάξης των 25 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ένα κλίμα υπέρ αγορών ελληνικών μετοχικών αξιών γενικά. Αυτό συνέβαλλε στο να βρεθεί ο ΓΔ πάνω από το όριο των 580 μονάδων. Αλλά, η κίνηση κατ’ αυτούς δεν υποστηρίχθηκε, όπως θεωρούν ότι έπρεπε, από τα λεγόμενα "βαριά χαρτιά" (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ). Ειδοποιούν για τη δημιουργία μιας παγίδας που θα εγκλωβίσει τους αισιόδοξους «ταύρους».

Στον αντίποδα οι αισιόδοξοι «διαβάζουν» διαφορετικά την αλλαγή στην στατιστική εικόνα της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι στο μακρύ χρονικά διάστημα της συσσώρευσης μεταξύ 540 και 577 μονάδων, οι «αρκούδες» είχαν ευκαιρίες για να γυρίσουν πτωτικά την αγορά και δεν το κατάφεραν. Από τώρα και στο εξής τα πράγματα δυσκολεύουν, με την αύξηση του βάθους των συναλλαγών, για τους απαισιόδοξους. Βέβαια ουδείς δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι αρνητικό το φαινόμενο της υποχώρησης του τζίρου, στις τρεις τελευταίες από τις τέσσερις στη σειρά ανοδικές συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε. Ενώ την Τετάρτη, με τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI, αλλά και από κινήσεις κάλυψης θέσεων short και σημαντική συνεισφορά της προσπάθειας να ωραιοποιήσουν την εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ο τζίρος χτύπησε τα 86 εκατ. ευρώ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης έπεσε στα 44 εκατ. και την Παρασκευή ελαττώθηκε, ακόμα περισσότερο, στα 30,4.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος ο μήνας των Κεντρικών Τραπεζών

Οι επενδυτές και οι θεσμικοί διαχειριστές κεφαλαίων κύρια, έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχουν κέρδη για τα κεφάλαιά τους, αν τα τοποθετούν κόντρα στις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Αντικατέστησαν λοιπόν το «κουτί» των επενδυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούσαν πριν το 2008, με ένα νέο, που μέσα του υπήρχε το «κουτί» των κριτηρίων της Fed. Ήταν όμως αυτά συνδυασμένα με τα εργαλεία των άλλων μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών και όλα πήγαιναν μια χαρά, ως την ώρα που η Fed αποφάσισε τη στροφή στην νομισματική της πολιτική, σε κατεύθυνση αντίθετη των υπολοίπων. 

Ένας λόγος για τον οποίο οι traders κάθε μέρα βρίσκονται σε κατάσταση ζάλης, είναι πως αδυνατούν πλέον να συμμετέχουν στις συναλλαγές για διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα ή στην αύξηση της ροής θετικών ειδήσεων. Γιατί οι  ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών παγκόσμια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Ακόμα και τώρα, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο από την αρχή της παρέμβασης τους για επίλυση της οικονομικής κρίσης.

Αυτά διαπιστώνει ο Jim Reid της Deutsche Bank και επισημαίνει, «είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή η καταπολέμηση της παρέμβασης κάθε κεντρικής τράπεζας στην πιστωτική αγορά, ιδίως στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατέληξαν να μην εμφανίζουν ευαισθησία στις τιμές αγοραστή. Ακόμα και εκτός από τα προγράμματα αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE), είναι δίκαιο να πούμε ότι, η παγκόσμια πολιτική τους εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαλαρή. Η κυριότερη κεντρική τράπεζα, η Fed, έχει εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και αν καταφέρουν να προσθέσουν μια νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν αυξήσει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής για τα QE προγράμματά τους, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ξαναρχίζει τα δικά της, μετά από ένα διάλειμμα επί σχεδόν τέσσερα χρόνια». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των επεμβάσεων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, η ρευστότητα λόγω χαλαρής νομισματικής πολιτικής αθροιστικά, είναι τόσο υψηλά, όσο ήταν σε οποιοδήποτε μήνα μετά τον Οκτώβριο του 2015. Ακόμη και αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έχει διακοπεί πριν από δύο χρόνια.

Φόβοι που δεν εκπληρώθηκαν

Αν ανατρέξουμε στους φόβους της αγοράς πριν από 12 ή και 18 μήνες, διαπιστώνουμε πως ξεκίνησαν από τις ανησυχίες για σοβαρή επίπτωση στην παγκόσμια ρευστότητα λόγω σύσφιξης. Η πραγματικότητα έδειξε ότι συνέβη το ακριβώς  αντίθετο. Ο Reid ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων της αγοράς που συμφωνούν με το «δόγμα» "not fight central banks” «όχι στην αντιπαλότητα με τη γραμμή των κεντρικών τραπεζών». Το ίδιο και η στήλη, που διαπιστώνει και υπογραμμίζει την αποσύνδεση της αξίας διαφόρων assets από τις βασικές αρχές των επενδύσεων, εδώ και αρκετά χρόνια. Η άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, μέσα από την «μικροδιαχείριση» των τιμών των assets, έχει αναγορεύσει ως μόνο οδηγό πίσω από τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων το «αμείλικτο» βουνό ρευστότητας, που εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά με ρυθμό ρεκόρ.

Είναι συνεπώς απόλυτα δικαιολογημένη η στροφή του ενδιαφέροντος, μετά το πέρας της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, στην ομιλία της προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ. Αμέσως δε μετά από αυτή, οι διαχειριστές εστιάστηκαν στην δημοσίευση των νέων θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Γιατί το εύκολο και κυρίαρχο μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ότι προσχώρησε και αυτή στην ομάδα των ιθυνόντων που θεωρούν ότι, «τους τελευταίους μήνες, ενδυναμώθηκε η πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων». Αλλά το αμέσως επόμενο σε βαρύτητα μήνυμα ήταν, πως «όπως πάντα, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες και έτσι η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται σε μια αυστηρά προκαθορισμένη πορεία». Αυτό έφερε γρήγορα στους έμπειρους διαχειριστές τη συνειδητοποίηση της απουσίας βεβαιότητας για το προσεχές μέλλον και υπόσχεται διατήρηση της νευρικότητας, που πολλοί εκτιμούν πως θα χαρακτηρίσει τις συναλλαγές το Σεπτέμβριο. Μήνα με βαρυφορτωμένο ημερολόγιο, όπου δεν υπάρχει κατηγορία από assets που θα μείνει απρόσβλητη από τον κίνδυνο της εκδήλωσης κάποιου απροσδόκητου γεγονότος.

Λιγοστεύουν οι προφάσεις

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο. Η τελευταία δικαιολογία για αυτό είναι η μέτρια σε επιδόσεις έκθεση επί των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, καθώς η οικονομία πρόσθεσε 151.000 νέες θέσεις. Αυτό είναι κάτω από τα υγιή επίπεδα που συνήθισαν οι αγοραίοι τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα.

Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανακάμψει. Δεν είναι τέλεια, αλλά σε εθνικό επίπεδο, η ανεργία ήταν στο 5% ή κάτω επί σχεδόν ένα χρόνο. Οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι και δαπανούν με ένα υγιή βηματισμό, ενώ η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα, όχι θεαματικό αλλά σταθερό, 2% το τρέχον έτος. Η γκρίνια έχει αρχίσει. Η Fed μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο 0% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τότε, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά, πέρυσι το Δεκέμβριο, σε ένα εύρος μεταξύ 0,25% και 0,5%. Οι αδημονούντες για σύσφιξη, γιατί έτρεξαν να πάρουν θέση πρώτοι έναντι αυτού του ενδεχόμενου, ειρωνεύονται λέγοντας ότι η Πρόεδρος Yellen αυτό αποκαλεί «προοδευτικό ρυθμό» αυξήσεων. Αλλά μια αύξηση το χρόνο τους δίνει την εντύπωση ότι η Fed είναι άτολμη. Ή, ακόμη χειρότερα, ότι ανησυχεί υπερβολικά για μια ενδεχόμενη ανατροπή της χρηματιστηριακής αγοράς. Τώρα Wall Street θα προχωρήσει σε τιμολόγηση μίας μόνο αύξησης τον Δεκέμβριο, και αν.

Οι δικαιολογίες για τη διατήρηση γίνονται πιο αδύναμες. Πριν από ένα χρόνο, ήταν η Κίνα. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2016, όλες οι οικονομίες φαίνονταν να είναι σε τάξη, αλλά ταλαντεύτηκε η χρηματιστηριακή αγορά. Στη συνέχεια, ήταν το Brexit. Οι επικριτές της Fed φωνάζουν πως δεν θα υπάρξει ποτέ μια τέλεια στιγμή για να αυξήσει τα επιτόκια. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι θύλακες δεδομένων που δεν θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις προϋποθέσεις των μοντέλων. Αλλά το ερώτημα δεν είναι ποιο θα ήταν το ιδανικό. Είναι αν η οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να σηκώσει άλλη μια μέτρια αύξηση. Προτρέποντας να παρατηρήσουμε ότι σχεδόν όλα τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί από τη Fed στο παρελθόν, έχουν υποχωρήσει.

Ο Σεπτέμβρης των Κεντρικών Τραπεζών

Πρόσφατα φάνηκε πως η παγκόσμια κεφαλαιαγορά κινείται ακόμα στο στερέωμα των ειδήσεων που όταν είναι «κακές», ως προς τα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, δίνουν ώθηση στις αγορές μετοχών. Γιατί υπόσχονται τη διατήρηση του καθεστώτος της άφθονης ρευστότητας που ρυθμίζεται από τις Κεντρικές Τράπεζες, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια, του χρέους των κρατών, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενώ στα ύψη έχει εκτιναχθεί η ανασφάλεια των επαγγελματιών που περιμένουν στο μήνα μέσα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει μια πρόκληση να διευκολύνει ή να καταστρέψει τη στρατηγική ποσοτικής-χαλάρωσης, αφού μόνη της επέβαλε, αρχικά, όρια για το τι μπορεί να αγοράσει. Αναμένεται να επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος αγοράς assets του ευρώ από τον Μάρτιο στο Σεπτέμβριο του 2017.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, έρχεται η συνάντηση των αρμοδίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Όσοι αναλυτές, ρωτήθηκαν από το Bloomberg, βλέπουν μόνο ένα 6,3% πιθανότητα μιας μείωση των επιτοκίων τότε. Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις της εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μετά από μια δύσκολη έναρξή του.

Οι φόβοι, πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχει εξαντλήσει το  οπλοστάσιο της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνονται. Ενώ δοκιμάζεται από τη χαμηλή άνοδο του ΑΕΠ, και από την επιμονή των οι αποπληθωριστικών πιέσεων. Η BOJ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της συνολικής επισκόπησης επί της νομισματικής πολιτικής της, τον Σεπτέμβριο στις 21. Την ίδια ημέρα με την δημοσιοποίηση της απόφασης της Fed και καταγράφονται αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος ακόμα περισσότερο. 

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2179,98 μονάδες είχε επίδοση +0,64% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +6,66%. Ο Dow ανέβηκε +0,62% στις 18.491,96 μονάδες και στο έτος κερδίζει +6,12%. Ο S&P400 κέρδισε +1,19% με επίδοση φέτος +12,88% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +1,20%, αποδίδει στο έτος +10,21%. Ο δε Nasdaq, με ενίσχυση +0,88%, διαμόρφωσε κέρδη 4,84% για το 2016. Ο χρυσός ανέβηκε +0,36%, στα 1328,80 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε στη βδομάδα -6,53% και επίδοση στο έτος +19,23%.

Ο Nikkei, ενισχύθηκε +3,45% και στο έτος χάνει -11,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε +0,491%, με απόδοση -0,55% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά +2,26% με ετήσια μεταβολή -2,05%. Ο  Kospi στη Νότια Κορέα είχε οριακή μεταβολή και επίδοση έτους +3,93%. Ο Sensex στην Ινδία με άνοδο 2,70%, στο 2016 αποδίδει +9%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,56% και στο 2016 έχει κέρδη +6,2%. Απώλειες -0,10% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,3%.

ΧΑ

Ανοδικό ποδαρικό στον παραδοσιακά κακό μήνα για τις μετοχές

Ο μήνας που παραδοσιακά στην ιστορία των χρηματιστηρίων είναι ένας από τους «χειρότερους» ή ο χειρότερος στο δωδεκάμηνο, φέτος στο ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά και με εντυπωσιακά μεγάλο βηματισμό. Στον κόσμο ήταν μια, από σπόντα, εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά στο ΧΑ ήταν των συστημικών Τραπεζών. Τα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, θα δημοσιευόντουσαν την Παρασκευή και θα έβγαιναν συμπεράσματα, για την πιθανή αύξησή τους μέσο στο μήνα. Τελικά και με το ΧΑ σε λειτουργία, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατώτερες των προσδοκιών και η άνοδος στην αποτύπωση του μισθού ανά ώρα αναιμική. Με αποτέλεσμα διεθνώς, να θεωρηθεί απίθανο να γίνει κίνηση την μεθεπόμενη εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια το καλοδέχθηκαν και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +1% ως +2%, αλλά στην Αθήνα, που ξεκίνησε τη βδομάδα με πτώση και συσσώρευση την επόμενη συνεδρία, από την Τετάρτη και μετά άλλαξε η εικόνα. Οι όγκοι αυξήθηκαν και οι Τράπεζες κάθισαν στο τιμόνι της ανόδου προκαλώντας ημερήσιες μεταβολές άλλοτε με τη βοήθεια λίγων ακόμα κλάδων, άλλοτε «μόνες» τους. Αν και την Τετάρτη, η εκτίναξη συμπεριέλαβε το σύνολο σχεδόν της αγοράς.     

Τη Δευτέρα οι θεσμικοί, με πολύ περιορισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, μετά τις 10:35 αποφάσισαν με βεβαιότητα, ότι η αγορά θα κρατούσε, για τρίτη στη σειρά μέρα, πτωτική κατεύθυνση. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 15,629, ενώ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,65% και έφθασε στις 561,69 από 565,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1492,29 από 1503,35 με μεταβολή -0,74%. Οι μεταβολές για τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες ήταν της τάξης του -1%. Δηλαδή ασήμαντες, σε σχέση με την απουσία βάθους στις συναλλαγές. Την Τρίτη, μετά από μάχες διαρκείας, κρίθηκε από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών ότι η αγορά θα σταματούσε τη τριήμερη κάθοδο. Σε συντονισμό με τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,48% και επέστρεψε στις 564,37 και ο 25άρης έκλεισε στις 1500,58 με μεταβολή +0,56%. Για να συμβεί αυτό ώθησαν ανοδικά, οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,45%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,48%, Ακίνητης Περιουσίας +1,98% και στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν, οι εταιρίες Τραπεζών -1,17%, Κατασκευές Υλικά -0,88%, και Κοινής Ωφέλειας -0,66%.

Στην τελευταία σύνοδο του Αυγούστου, οι θεσμικοί με απρόσμενων διαστάσεων εκτίναξη  στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, χωρίς  μάχες, ότι η αγορά θα συνέχιζε για δεύτερη μέρα την αντίδρασή της. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,31% και έφθασε στις 577,39 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1550,05 με μεταβολή +3,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,994 από 24,667 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,962 από 0,927 εκατ. ευρώ. Για να συμβούν αυτές οι επιδόσεις ώθησαν κύρια οι κλάδοι των Τραπεζών +12,43%, Τηλεπικοινωνιών +3,36%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,68%, Πρώτων Υλών +2,36%, Ταξίδια Αναψυχή +2,16%, και Κοινής Ωφέλειας +2,00%. Την Πέμπτη οι θεσμικοί με υπολογίσιμου ύψους συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, με σκληρές μάχες ότι η αγορά θα συνέχιζε για τρίτη μέρα την άνοδό της. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,380 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,176 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,26% και έφθασε στις 578,87 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1559,36 με μεταβολή +0,60%. Με σχετικά αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +2,61%, Τροφίμων Ποτών +0,35%, Τηλεπικοινωνιών +0,35%. Στον αντίποδα οι περισσότεροι κλάδοι υποχώρησαν αλλά με απώλειες από -1,3% ως -0,02% δηλαδή με μικρές μεταβολές.

Την Παρασκευή εμφανίστηκε το μέγιστο των δεικτών για τη βδομάδα, με βουτιά του τζίρου στα 30,422 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις 582,13 μονάδες, 25άρης έκλεισε στις 1570,18 με μεταβολή +0,69%. Κέρδη άνω του +1% οι εταιρίες Τραπεζών, Ακίνητης Περιουσίας και Τροφίμων Ποτών. Μικρές ήταν και οι μεταβολές των πτωτικών κλάδων με βαρύτητα στους δείκτες.  Με αυτά ως εικόνα από τις συναλλαγές στη βδομάδα, ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,97% και ο 25άρης +4,45% με τον FTSEM του οποίου ο μέσος ημερήσιος τζίρος είναι κάτω από τα 500.000 ευρώ, ανέβηκε +2,64%. Ταυτόχρονα το μέγιστο της Παρασκευής έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών, για τους βασικούς δείκτες και για 20 από τις 45 μετοχές του συνοδευτικού πίνακα. Για την μετοχή του ΟΠΑΠ έγινε και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών. Η εβδομάδα ωστόσο στην αρχή της έφερε και κατώτερα εβδομάδας, που έγιναν κατώτερα τελευταίων 30 ημερών για 6 blue chip.

Από τις επιμέρους εβδομαδιαίες μεταβολές, για την άνοδο ξεχώρισαν έξη blue chip που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με βάση τον ημερήσιο τζίρο τους. Ήτοι ΕΥΡΩΒ +22,7%, ΠΕΙΡ +16% και ΑΛΦΑ +15,7%, ακολουθούμενες από την ΕΤΕ +6,8%, ΟΠΑΠ +4,4%, και ΟΤΕ +2,9%. Στον αντίποδα για τις απώλειες τους ξεχώρισαν οι ΤΙΤΚ -5,34%, ΟΛΠ -2,66%, ΕΥΔΑΠ -2,50%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,54%, ΦΦΓΚΡΠ -1,36%. Η δυναμική των τιμών θα παραμείνει εξαρτημένη από την παγκόσμια τάση και από μια σειρά γεγονότων που έχουν προγραμματιστεί για αυτό τον μήνα.

Τεχνική ανάλυση

Τελικά και με το ΧΑ σε λειτουργία, οι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ ήταν κατώτερες των προσδοκιών και η άνοδος στην αποτύπωση του μισθού ανά ώρα αναιμική. Με αποτέλεσμα διεθνώς, να θεωρηθεί απίθανο να γίνει κίνηση την μεθεπόμενη εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια το καλοδέχθηκαν και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +1% ως +2%, αλλά στην Αθήνα, που ξεκίνησε τη βδομάδα με πτώση και συσσώρευση την επόμενη συνεδρία, από την Τετάρτη και μετά άλλαξε η εικόνα. Το ΧΑ έκανε κάτι που ήταν μακρινό ζητούμενο, για όλους σχεδόν τους αναλυτές μετά το Brexit. Πέρασε τον μέσο όρο πάνω από τις 580 μονάδες. Ήμασταν «νέοι και γεράσαμε», γράφοντας τη διαγραμματική ανάλυση των καλοκαιρινών συνόδων, αναφέροντας αρχικά τις βραχυπρόθεσμες οροφές που είχε να ξεπεράσει ο ΓΔ, καταλήγοντας, …μετά από αυτά τα επίπεδα, ανοίγει ο δρόμος για τις 580 μονάδες. Ενώ λοιπόν τη βδομάδα που πέρασε οι ξένοι δείκτες εμφάνισαν μικρές θετικές ή αρνητικές μεταβολές, στο ΧΑ ο ΓΔ πήδηξε +3%, γιατί ο 25άρης «εκτινάχθηκε» κατά +4,45%.

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έφερε αλλαγές στα μεγέθη των παραγώγων που αφορούν  στις σειρές Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως  ελάττωση των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του 25άρη. Σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά +4,45%, με την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, ενισχύθηκαν, ως συνήθως όταν ανεβαίνουν οι όγκοι στα ΧΑ, κατά 39,3%, ενώ ήταν μικρή -1,75%) η μεταβολή των ανοικτών θέσεων που διαμορφώθηκαν στις 5.438 από 5.535 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 4.720 από 5.312. Ο όγκος για την κυρίαρχη σειρά διαμορφώθηκε στα 1082 από 829 ΣΜΕ ημερησίως. Οι προσδοκίες των traders είναι οριακά δυσοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου στις 1568,75 μονάδες. Δηλαδή με υστέρηση, έναντι του υποκείμενου δείκτη, οριακά μεγαλύτερη των 1,25 μονάδων, αφού έκλεισε στις 1570,18.

Ο πολλές φορές επιβεβαιωμένος αναλυτής Μάνος Χατζιδάκης της Beta Sec. ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής:

«Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης άρχισε την εβδομάδα που πέρασε να δείχνει σημάδια διαφοροποίησης από την εικόνα της πορείας χωρίς κατεύθυνση εκτός της πλάγιας που ίσχυε από τις 13 Ιουλίου και μετά. Το γύρισμα του ανοδικού σήματος του MACD σε πώληση την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται ότι ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα σε τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να επαναφέρει τους δείκτες σε ανοδική τάση και να φλερτάρει έντονα με την διάσπαση της συσσώρευσης (580 - 540 μονάδες). Εφόσον ο Δείκτης επιτύχει την διαφυγή, το ανοδικό περιθώριο διευρύνεται έως τα επίπεδα των 620 μονάδων που οριοθετούν το κλείσιμο τιμών της προηγούμενης ημέρας του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Το σενάριο αυτό έχει αποκτήσει, πλέον, τις περισσότερες πιθανότητες. Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη διασπάσει ανοδικά τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και έχει επιβεβαιώσει την διάσπαση στην συνεδρίαση της Πέμπτης διαφυλάσσοντας τα κεκτημένα του μεγάλου "λευκού κεριού" της περασμένης Τετάρτης, δίνοντας ένα πολύ αισιόδοξο τόνο στο διάγραμμα της Αγοράς».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η έντονη ανοδική εκτόνωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών έστρεψε, πιθανότατα, το βλέμμα κάποιων διαχειριστών πολύ βραχυχρόνιων funds και στις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, ρίχνοντας στην Αγορά ένα ποσό της τάξεως των 20 με 25 εκατ. ευρώ.

Αυτό το "ευτελές", για το μέγεθός τους, αγοραστικό ποσό, αλλά αρκετά "ταραχώδες" για τα "ρηχά νερά" της εγχώριας Αγοράς (εδώ και εβδομάδες ο συνολικός όγκος συναλλαγών δε μπορούσε να ξεπεράσει τα 35 εκατ. τεμάχια) δημιούργησε ένα ισχυρό αγοραστικό κύμα στις Τραπεζικές μετοχές, παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη πάνω από το όριο αντίστασης των 580 μονάδων, δίχως όμως μέχρι τώρα να μπορέσει να αφήσει το στίγμα της επιβεβαιωμένης ανοδικής διάσπασης και κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 610 μονάδων.

Το "πάτημα" στις 580 μονάδες δεν υποστηρίχθηκε, ως όφειλε, από τα λεγόμενα "βαριά χαρτιά" (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), κάτι που άφησε στους συμμετέχοντες ενεργούς επενδυτές την πικρή αίσθηση ανοδικής πλάνης, ή μιας εξελισσόμενης βραχυχρόνιας "Bull trap" κίνησης. Εάν τώρα στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχιστεί η ανοδική κωλυσιεργία των τίτλων βαρύνουσας σημασίας, μη συνεπικουρώντας έτσι στη διαγραμματική διαφυγή άνω των 580 μονάδων, θα προκληθούν αντίρροπες δυνάμεις σπρώχνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τις 550 μονάδες. Εκεί όμως θα έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες ρευστοποιήσεις των βραχυχρόνιων κεφαλαίων, που πίστεψαν την ανοδική αντίδραση προς τις 610 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με την τρίτη χειρότερη επίδοση μέσων ημερήσιων συναλλαγών από το 1999 (38,4 εκατ. ευρώ) και αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΛΠ (280 εκατ. ευρώ) κατέχει την χειρότερη μηνιαία επίδοση με 25,7 εκατ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη των διεργασιών για το κλείσιμο της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων του Δημοσίου προς Επιχειρήσεις. Στο επόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, πάντως, μπορεί πολλά από τα 13 προαπαιτούμενα να μην είναι στην θέση τους μεταθέτοντας το στόχο για το επόμενο Eurogroup τις 10 Οκτωβρίου.

Τα ακούσματα της εβδομάδας που πέρασε ήταν ως επί το πλείστον ενθαρρυντικά: αφενός οι Τράπεζες έδειξαν ανθεκτικά μεγέθη εξαμήνου, χωρίς να ενθουσιάσουν, αναμένοντας καλύτερη προοπτική κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα, αφετέρου το αποτέλεσμα της δημοπρασίας των Εθνικών τηλεοπτικών αδειών ήταν ιδιαίτερα υψηλό, σε μια περίοδο δύσκολων ταμειακών συνθηκών. Τα νέα αυτά, σε συνδυασμό με την εμμονή των υψηλών έτους στο εξωτερικό, είχαν τις προβολές τους και στην εγχώρια Αγορά, καθώς σταδιακά φαίνεται να επιστρέφουν στις θέσεις τους μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές οι εμπλεκόμενοι.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 5/9, διατηρώντας τον ούριο άνεμο από τα κέρδη στη Wall Street μετά από μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση επί των νέων θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που ώθησε αγορές να μειώσει δραστικά τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια ήδη από αυτό το μήνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,5% υψηλότερα στις αρχές του εμπορίου. Ο χρηματιστηριακός δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1% σε υψηλά τριών μηνών.

Οι αγοραίοι  έριξαν στο 21% τις πιθανότητες να αυξήσει το επιτοκίο η Fed αυτό το μήνα, την Παρασκευή, κάτω από 24% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το σύστημα FedWatch του Ομίλου CME. Αλλά οι πιθανότητες για μια αύξηση Δεκέμβριο έφτασαν ως το 54,2% από 53,6% την Πέμπτη.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών των G20, στο Hangzhou, της Κίνας. Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε στο άνοιγμα της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή ότι η παγκόσμια οικονομία απειλείται από την άνοδο του προστατευτισμού και τους κινδύνους από την υψηλή μόχλευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το δολάριο υποχώρησε 0,2% αγοράζοντας 103,77 γιεν μετά την άνοδο ως τα 104,32 την Παρασκευή, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 του Ιουλίου.

Το ευρώ αυξήθηκε 0,1% στα 1,1162 δολάρια ενόψει της απόφασης επί των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει σταθερή πολιτική, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της.

Το μπρεντ υποχώρησε 0,6% στα 46,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ γλίστρησε 0,7% στα 44,13. Και οι δύο είχαν κερδίσει 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση καθώς το δολάριο γλίστρησε μετά τα στοιχεία για την απασχόληση, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Αλλά για την εβδομάδα, το Brent υποχώρησε 6%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε πέντε εβδομάδες, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν 7% για να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη πτώση του σε οκτώ εβδομάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία» λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ βάζει φρένο και στις προσδοκίες για έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους, παραπέμποντας στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι αυτός ο στόχος συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο.

Την εκτίμηση ότι«η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική» διατυπώνει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι η «οικονομία μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος», ενώ εξηγεί ότι πρέπει αφενός να εξασφαλιστεί ανάπτυξη που μπορεί να δώσει το «υφιστάμενο "σύστημα"» και αφετέρου να βρεθούν και να ενεργοποιηθούν «επιταχυντές» της ανάπτυξης.

Γιααλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι η νέα αυτή κατεύθυνση θα οδηγήσει σε εν δυνάμει ανάπτυξη, το 2017, της τάξης του 2,5%». Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και ότι πλέον χρειάζεται ευελιξία.

Υπεγράφη το Σάββατο με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, ανοίγοντας το δρόμο στην παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Σκλαβενίτης, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η εικόνα κατάρρευσης των εξαγωγών στο α’ 6μηνο του έτους είναι εν μέρει παραπλανητική, καθώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τομέα των πετρελαιοειδών, εν μέσω της χαμηλής πτήσης στις διεθνείς τιμές. Ωστόσο, η διόλου ευκαταφρόνητη πτώση (-1,4%) στα υπόλοιπα εξαγώγιμα προϊόντα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια την αποτυχία της Ελλάδας να επιτύχει τον κεντρικό στόχο της προσαρμογής, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ουσιαστική αύξηση της εξωστρέφειας στην ελληνική οικονομία.

Εθιμοτυπική από τη μια πλευρά, με στόχο τα στελέχη του SSΜ να γνωρίσουν τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστόφορο Στράτο, αλλά και ουσιαστική και κρίσιμη, αφού παραμένουν ανοικτά σοβαρά θέματα των ελληνικών τραπεζών, είναι η συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Φραγκφούρτη μεταξύ της Ντανιέλ Νουί και αντιπροσωπείας του ΤΧΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή. Είναι η δεύτερη διαδοχική επίσκεψη -ύστερα από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου- στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, με αντικείμενο συζήτησης τα εκκρεμή ζητήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ έχουν προκαλέσει τρεις διατάξεις που βρίσκονται σε ηλεκτρονική διαβούλευση, με τις οποίες «όχι μόνον δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες “επιθεωρήσεις” ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις».

Την πρώτη θέση στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με μερίδιο 8,4%, κατέλαβαν τα ακατέργαστα καπνά, με συνολική αξία 7 εκατ. ευρώ κι έχοντας σημειώσει θεαματική αύξηση της τάξης του 70,5%.

Αυτό αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας που αφορά στα στοιχεία του διμέρους εμπορίου Ελλάδας και Ρωσίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τη συγχώνευση των Ελληνικών Καυσίμων ΑΕΑ με την ΕΚΟ ΑΒΕΕΠ ανακοίνωσε η Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ Α.Ε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ομίλου, η ΕΚΟ διαγράφεται από τα μητρώα των εταιρειών και μεταφέρεται το σύνολο της περιουσίας της στην Ελληνικά Καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, η επωνυμία της Ελληνικά Καύσιμα ΑΕΑ τροποποιείται σε Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία, με διακριτικό τίτλο «ΕΚΟ ΑΒΕΕ».

Στην αναμόρφωση της Διοικητικής Επιτροπής με τον ορισμό των  κ.κ. Απόστολου Καζάκου, Γενικού ∆ιευθυντή Στρατηγικής Οµίλου και του Σωτήριου Συρµακέζη Γενικού ∆ιευθυντή, Group Chief Digital & Technology Officer (CDTO) ως µελών της προχώρησε η Eurobank.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Trastor AEEAΠ, για το α’ εξάμηνο του 2016.

Στην πληρωμή τόκου 4,9 εκατ. ευρώ, από καλυμμένο ομόλογο, ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ+1,34%Δημόσια Εταιρεία Ltd. Ο τόκος αφορά την περίοδο από 13 Ιουνίου έως 11 Σεπτεμβρίου.

Στην τοποθέτηση νέων διευθυντικών στελεχών προχώρησε ο ΟΠΑΠΟΠΑΠ+0,27% κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο Michele Fusella ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής Τεχνολογίας, ο Ian Catchick επικεφαλής Προϊόντων και ο Βάιος Καραντίνος επικεφαλής Δικτύου Gaming Halls. Ως ημερομηνία έναρξης άσκησης των καθηκόντων ορίστηκε η 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Πολύ κοντά» στα όρια της ικανότητάς τους να τονώνουν τις οικονομίες βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)Άνχελ Γκουρία. «Αν δεν υπάρξουν "καινοτόμες, συλλογικές πολιτικές", η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει ασθενής», σημείωσε ο Γκουρία σε συνέντευξή του στο Reuters, πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών του πλανήτη (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

Κατά 11,6% συρρικνώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑκαθώς τον Ιούλιο ανήλθε στα 39,5 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές ανέμεναν έλλειμμα 40 δισ. δολαρίων, έναντι ελλείμματος 44,7 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 186,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων 2,5 ετών. Οι εισαγωγές αντίθετα, υποχώρησαν κατά 0,8% στα 225,8 δισ. δολάρια. 

Την ανάγκη να καταβληθούν νέες προσπάθειες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ιδιαίτερα επειδή η εμπιστοσύνη στους εθνικούς και τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαμηλή, τόνισε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιβ Μερς. «Οι εναπομείνασες αστάθειες στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να διορθωθούν και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση», δήλωσε ο Μερς, σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αναμένεται τελικά, η ύφεση στη ρωσική οικονομία το 2016, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ.Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5% - 0,6%, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 0,2%. Στις αρχές του έτους, η Μόσχα είχε αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επίτευξης ακόμη και θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Ωστόσο, η διατήρηση των χαμηλών τιμών στηναγορά πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης, ενέτειναν τα προβλήματα στην οικονομία.

Αύξηση της τάξης του 8% εμφάνισαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανίακαθώς τον Αύγουστο, ανήλθαν στον αριθμό των 245.100 οχημάτων. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Αύγουστος), οι ταξινομήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 6% σε 2,26 εκατ. οχήματα.

«Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει δυναμικά, αξιοποιώντας τις θετικές οικονομικές εξελίξεις» σχολίασε ο επικεφαλής της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών, Ματίας Βίσμαν.   

Να προσφύγει εναντίον της απόφασης της Κομισιόν για την επιβολή φορο-προστίμου έως 13 δισ. ευρώ στην Apple,αποφάσισε η ιρλανδική κυβέρνηση. «Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στηρίζουν μία τέτοια κίνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου. Η κυβέρνηση θα φέρει το ζήτημα και στη Βουλή, προσδοκώντας στην ευρύτερη υποστήριξη της απόφασης, πρόσθεσε ο Iρλανδός εκπρόσωπος.

Κατά 151.000 αυξήθηκε τον Αύγουστο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να αναβάλει την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προς τα τέλη του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 173.000 θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας, κατά τον ίδιο μήνα, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,9%. Στα επιμέρους στοιχεία, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,1%  σε μηνιαία βάση, και κατά 2,4% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκε σε 25,73 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα