Κοκτέιλ ανησυχιών

Απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:14

ΚΟΚΤΕΪΛ ανησυχιών, όπως η επιβράδυνση στον τεχνολογικό τομέα, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι βραδείς ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης, άσκησαν πιέσεις στη Wall Street, ενώ η Ευρώπη παρέμεινε σταθερή.

Οι μετοχές σημείωσαν μέτριες απώλειες εν μέσω ανησυχιών για την απειλή του αυξανόμενου πληθωρισμού μετά την ανακοίνωση στοιχείων για απρόσμενη αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγών και των αναφορών που έδειξαν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων από δύο εταιρείες κολοσσούς την Hewlett-Packard και την Applied Materials μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Με την επιστροφή του πληθωριστικού εφιάλτη οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν εκ νέου για την αύξηση των τιμών και κατ΄επέκταση για τις αυξήσεις επιτοκίων όπως και για επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα ηγήθηκαν των απωλειών με τη δεικτοβαρή μετοχή της Bank of America να επηρεάζει αρνητικά τον Dow Jones λόγω ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει το σταδιακό ρυθμό αυξήσεων για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι πρωινές αναφορές επισφράγισαν αυτές τις ανησυχίες. Τα υψηλότερα των προσδοκιών στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού και οι γενικότερες οικονομικές αναφορές αναζωπύρωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση για απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής συνέστησε βαρύ χτύπημα για τον τομέα μεταποίησης. Οι χαλαροί αριθμοί στον μεταποιητικό τομέα φάνηκε να υπονομεύει το τελευταίο ατού για την οικονομία που έδωσαν πρωινές θετικές αναφορές για την αγορά ακινήτων ενώ ισχυρές κερδοφορίες ανακοινώθηκαν από εταιρείες λιανικής. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 79,59 μονάδες, ποσοστό 0,78%, φθάνοντας στις 10.331,88 μονάδες. Με άνοδο 9,72 μονάδων, ποσοστό 0,49%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.004,15 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι τάσεις ήταν σταθεροποιητικές καθώς μετοχές κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών ανακοίνωσαν βελτιωμένες προοπτικές για τα φάρμακα κατά του καρκίνου αλλά οι απώλειες στη Wall Street επηρέασαν το κλίμα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Carrefour κέρδισε 2% λόγω της αξιολόγησης της σε «θετική» από «ουδέτερη» θέση. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.074,3 μονάδες, ενώ της μικρής κεφαλαιοποίησης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στις 2.983,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,1% κλείνοντας στις 10.825,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα