Sainsbury: Ετήσια μείωση των κερδών, μετά τις απολύσεις και το κλείσιμο καταστημάτων

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 09:38

ΖΗΜΙΕΣ, στο σύνολο της χρήσης, αποτέλεσμα των χαμηλοτέρων πωλήσεων, αλλά και της μείωσης των θέσεων εργασίας, από τον εκτελεστικό της διευθυντή, Justin King, σε συνδυασμό με το κλείσιμο μη κερδοφόρων καταστημάτων της, εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, J Sainsbury Plc.

Οι καθαρές ζημίες, ανήλθαν σε 52 εκατ. λίρες Αγγλίας (95 εκατ. δολ.) τη χρήση που έληξε στις 26 Μαρτίου, έναντι κερδών 396 εκατ. λιρών, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της – εξαιρουμένης της αξίας των φόρων – υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, φθάνοντας στα 15,4 δισ. λίρες.

Ο King, που προσελήφθη πέρυσι από την Marks & Spencer Group Plc, έχει μειώσει κατά 1/4 τις διευθυντικές θέσεις στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και έκλεισε 13 από τα συνολικά 543 καταστήματα. Ο 44χρονος King, επιδιώκει να κερδίσει το μερίδιο αγοράς που έχασε η εταιρεία την τελευταία δεκαετία από την αλυσίδα Tesco Plc και τα Asda της Wal-Mart Stores Ind., οι οποίες προσέφεραν σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που εμπορεύονται.

Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 7,6%, περίπου 1/3 περισσότερο της ανόδου των μετοχών της Tesco. H τελευταία, έχει χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. λιρών, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη της Sainsbury και το μερίδιό της στην αγορά της Βρετανίας είναι σχεδόν διπλάσιο, στο 29,8%.

Το μερίδιο της Sainsbury στη Βρετανία έχει αυξηθεί στο 15,9% από το 15,5% που ήταν, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Kng. O ίδιος, προχώρησε στη μείωση των τιμών πώλησης και κέρδισε πάλι καταναλωτές, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεών σε τριμηνιαία βάση, μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα