Μυτιληναίος: Σημαντική αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 16:45
UPD:16:48

Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για το πρώτο τρίμηνο του 2005 στις πρώτες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις, εναρμονισμένες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καταστάσεις αυτές παρουσιάζουν συγκριτική πληροφόρηση και για τη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, ενώ για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ συμπεριλαμβάνονται το Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης, και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ «ΕΛΒΟ» με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 188,1 εκατ. έναντι των € 77 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 144,30%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε € 34,9 εκατ. έναντι € 5,2 εκατ. του Α΄τριμήνου του 2004.

Στη μεγάλη αυτή αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση που παρουσίασε το περιθώριο του Μικτού Κέρδους από 17,5% σε 21,5%, προστίθεται και το ποσό των € 127,2 εκατ. το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά του Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε., ανεβάζοντας το συνολικό αποτέλεσμα του τριμήνου σε € 162,2 εκατ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τα € 34,7 εκατ. έναντι € 6,5 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 36,5 εκατ. από € 8,3 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Περαιτέρω, η σημαντική αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε συνάρτηση με την συγκράτηση των δαπανών συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση του περιθωρίου κέρδους προ φόρων στο 18,5% από 6,78%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα € 28,18 εκατ. έναντι € 4,18 εκατ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων που ανέρχονται σε € 115,1 εκατ. οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου για το Α’ τρίμηνο του 2005 ανέρχονται πλέον σε € 142,1 εκατ.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το € 1,132 δις έναντι € 564 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου μετά τη πλήρη ενοποίηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ανέρχονται σε € 656,3 εκατ. έναντι € 262,2 εκατ. της προηγούμενης περιόδου.

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 52,72% και έφτασε τα € 61,1 εκατ. έναντι των € 40 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, ενώ τα κέρδη προ φόρων προ δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 158,30% φθάνοντας τα € 11,8 εκατ. (από € 4,9 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2004). Ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για το Α΄ τρίμηνο του 2005 ανέρχονται σε € 11.4 εκατ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους € 650 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 320 MW και προϋπολογισμού € 200 εκατ. για την Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος σημαντική άνοδο παρουσίασε και η λειτουργική κερδοφορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. η οποία ανήλθε σε € 17,3 εκατ. έναντι € 13,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,25% ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα λόγω της επίδρασης που είχε στα μεγέθη των πωλήσεων της Εταιρίας η αρνητική συγκυρία της πτώσης της ισοτιμίας του Δολαρίου έναντι του Ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του Α’ τριμήνου ανέρχονται σε € 127,5 εκατ.

Οι Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και των τριών εισηγμένων Εταιριών θα συνέλθουν την Δευτέρα 23 Μαίου 2005. Σε ότι αφορά το μέρισμα χρήσης, το Δ.Σ. της Μυτιληναίος Α.Ε. θα προτείνει το ποσό των € 0,20 ανά μετοχή (δηλαδή αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι), το Δ.Σ. της ΜΕΤΚΑ Α.Ε. το ποσό των € 0,20 ανά μετοχή (αύξηση 25% σε σχέση με πέρσι) και το Δ.Σ. της Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. το ποσό του € 1 ανά μετοχή (δηλαδή αύξηση 230% σε σχέση με πέρυσι) .

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αποτελούν, σύμφωνα τα μέχρι τώρα δεδομένα της αγοράς, σαφή ένδειξη και για τα αποτελέσματα ολόκληρου του 2005 για τα οποία (όπως και για την νέα διάθρωση του Ομίλου) πιο λεπτομερείς αναφορές θα γίνουν στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στις 23 Μαΐου 2005.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ



Σχολιασμένα