Market Beat: Η βελτίωση της στατιστικής εικόνας εγκρίνεται στο ταμπλό ή απορρίπτεται σήμερα

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 10:12
UPD:10:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στο χθεσινό σχόλιο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις αισιόδοξες προσδοκίες ορισμένων εγχώριων αναλυτών που με βάση την τεχνική ανάλυση θα έσπαγαν οι θεσμικοί τη δυναμική συσσώρευσης ανοδικά.

Παράλληλα στείλαμε το μήνυμα: «Χρειάζεται η υπενθύμιση προς τους αναγνώστες, σχετικά τον ορισμό της περιόδου που η τοποθέτηση κεφαλαίων αποφέρει παραδοσιακά τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Όταν κανένας ή σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται ούτε στον ύπνο του τη συμμετοχή στις συναλλαγές ενός χρηματιστηρίου, τότε εκείνος που τοποθετείται σιωπηλά και με μικρές κινήσεις στις πτωτικές συνεδρίες, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, στην μελλοντική αντίδραση των τιμών, να βρεθεί με θέσεις που δεν θα «απειληθούν» με ζημιά, για αρκετό χρονικό διάστημα».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ωστόσο ενώ ήταν πιθανή μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας των θεσμικών χαρτοφυλακίων, δεν ήταν δυνατόν να εκτιμούσαν οι εγχώριοι αναλυτές το μέγεθος αυτής της ενδεχόμενης, για λόγους σκοπιμότητας στατιστικού περιεχομένου, ανόδου. Πιθανά η χορωδία των Ελλήνων αναλυτών με αναφορές από όλους για την προκλητική και αρκετά αδικαιολόγητη υστέρηση των μετοχών της Αθηναϊκής αγοράς  έκανε το θαύμα της. Ίσως  πάλι, αυτή η εκτίναξη σε όγκους, τζίρο και αγοραστικό ενδιαφέρον, δεν είναι παρά η έκφραση της ανάγκης των θεσμικών χαρτοφυλακίων να μειώσουν τις ζημιές τους στο τέλος του Αυγούστου. Η συνέχεια θα δοκιμάσει την αυθεντικότητα των χθεσινών επιλογών αλλά τεχνικά η εξέλιξη που περιλάμβανε το +2,3% για τον ΓΔ και το +3,3% για τον 25άρη ήταν «μάνα εξ ουρανού» στην, διψασμένη για βελτίωση, στατιστική εικόνα της αγοράς.

Οι traders των παραγώγων, από την Τρίτη, προέβλεψαν την ανατροπή στην συσσώρευση που διαρκούσε περίπου δυο μήνες. Χθες αντί να μαζέψουν τις ευοίωνες προσδοκίες τους, λόγω μεγάλης ανόδου, τις διεύρυναν ακόμα περισσότερο. Δίνοντας περίπου 10 μονάδες προπορεία στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και ας ληφθεί υπόψη πως στα παράγωγα, κυριαρχούν οι εγχώριοι επαγγελματίες.     

Η εκτίμησή μας είναι πως η αισιοδοξία των traders μπορεί να εδράζεται στην πεποίθηση πως είναι η ώρα και το ΧΑ να περάσει σταδιακά σε επίπεδα πιο κοντά σε εκείνα που βρισκόταν προ Brexit. Τότε οι ξεχασμένοι επαγγελματίες σε θέσεις short θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανόδου προς τις 1720 μονάδες για τον 25άρη καλύπτοντας με κινήσεις αγοράς, τις θέσεις τους που αφορούσαν σε προσδοκίες για πτωτική συνέχεια στη συσσώρευση.

Ο Αύγουστος δεύτερος στη σειρά θετικός μήνας για το ΧΑ

Με την τελευταία σύνοδο η επίδοση του μήνα διαμορφώθηκε στο +1,06% και του 25άρη στο +1,45% δηλαδή άλλαξε μόνη της το πρόσημο μεταβολής του φετινού Αυγούστου.

Έδωσε κέρδη πάνω από 6,5% και στους δυο για το τρίτο τρίμηνο και έριξε, κάτω από το -9%, τις απώλειες του μέσου όρου από την αρχή του έτους (-8,55% από -10,46% την Παρασκευή 26/8). Ωστόσο ο τραπεζοκεντρικός 25άρης χάνει 15,45% αν και έχανε 18,05% στις 26/8.

Ο Αύγουστος ήταν μήνας που οι τράπεζες δεν αντιμετωπίστηκαν ομοιόμορφα, όπως υπογραμμίζουν οι μηνιαίες μεταβολές τους καθώς η ΑΛΦΑ εντάχθηκε στην ομάδα των blue chip που δέχθηκαν μέτριες πιέσεις αφού έχασε -2,82% η ΕΤΕ και η ΕΥΡΩΒ όμως κέρδισαν τον Αύγουστο +4,46% και +4,90% αντίστοιχα με την ΠΕΙΡ να εμφανίζει την καλύτερη για τράπεζες μηνιαία επίδοση +5,17%. Τα υπόλοιπα blue chip που κέρδισαν τον θερμότερο μήνα του έτους πολύ περισσότερο από τους δείκτες ήταν ΕΕΕ +6,43%, ΕΧΑΕ +3,82%, ΜΕΤΚ +3,42%, και ΛΑΜΔΑ +2,21%.

Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες σε ένα ανοδικό μήνα βρέθηκαν εντελώς τυχαία(;)  οι ΟΛΠ -6,26%, ΔΕΗ -6,03% και ΕΥΔΑΠ -4,01%. Η στήλη στις αναφορές της για τις διεθνείς αγορές, υπογράμμιζε την στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος μετά το τέλος Ιουλίου, από τις μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφέλειας και την επικέντρωσή του σε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. Νομίζουμε συνεπώς ότι οι ξένοι θεσμικοί ήταν αυτοί που, κυριαρχώντας στις συναλλαγές μόνιμα, προκάλεσαν το ίδιο συναλλακτικό φαινόμενο στο ΧΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Ήπιες απώλειες εμφάνισαν στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο τόσο των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όσο και των ισχυρών πιέσεων στον ενεργειακό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% στις 18.400 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,24% στις 2.170 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,19% στις 5.213 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil εμφάνισαν πτώση κατά 1,10% και 0,40% αντίστοιχα εξαιτίας των πετρελαϊκών πιέσεων, ενώ στο -5% έκλεισε η μετοχή της Salesforce.com εν όψει των οικονομικών μεγεθών του α' εξαμήνου.

Τα στοιχεία αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής εν όψει των επίσημων στοιχείων της Παρασκευής για τoν αριθμό των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία και θα καθορίσουν τον ακριβή χρόνο αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της CME Group, οι προσδοκίες για μία «κίνηση» στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ανέρχονται στο 27%. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 20 – 21 Σεπτεμβρίου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, θετικά ήταν τα στοιχεία του Αυγούστου για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 177.000. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο 175.000 θέσεων.

Επιπλέον, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε 194.000 θέσεις, έναντι 179.000 των αρχικών εκτιμήσεων. Την Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το σύνολο της αμερικανικής αγοράς εργασίας, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 185.000 θέσεις, έναντι 255.000 θέσεων τον Ιούλιο.

Παράλληλα, την εξαγορά της Interactive Intelligence Group, έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Genesys. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Genesys θα καταβάλλει το ποσό των 60,50 δολαρίων ανά μετοχή της Interactive Intelligence - ποσό αυξημένο κατά 36% με την τιμή κλεισίματος της 28ης Ιουλίου. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όσο και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,58% στις 6.781 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,61% στις 10.592 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,43% στις 4.438 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 8.716 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,39% στις 16.943 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,35% στις 343,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Commerzbank κινήθηκε ανοδικά κατά 3,38% και της Deutsche Bank κατά 2,52% στον απόηχο των δημοσιευμάτων περί εξέτασης του ενδεχομένου συγχώνευσης των δύο γερμανικών τραπεζών. Κέρδη κατά 1,08% σημείωσε και η μετοχή της Bouygues, χάρη στα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ήπιες απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν πτώση κατά 0,97% στα 45,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,16% στα 47,81 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, υποχωρεί κατά 0,49% στα 1.310,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στα 1,3083 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,11% στα 1,1128 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολισθαίνει κατά 0,46% στα 103,42 γεν/δολάριο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 16.887 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,41% στις 2.031 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,83% στις 5.433 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 3.080 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 0,38% στις 529 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 0,08% στις 22.997 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητη στο 10,1% διατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2016, η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., η ανεργία επίσης παρέμεινε σταθερή στο 8,6% - ποσοστό, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2009.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 21,063 εκατ. άτομα στην Ε.Ε. και σε 16,307 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, προκύπτει μείωση κατά 29.000 και 43.000 άτομα, αντίστοιχα. Σταθερός στο 0,2% διατηρήθηκε και ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, στην αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, εστίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, από το βήμα συνεδρίου της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Χρειαζόμαστε περισσότερες συγχωνεύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Κράιαν, εξηγώντας ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων περιορίζει σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών. Όσον αφορά τα σενάρια περί συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς να εξετάσουμε την επιλογή της εξαγοράς» και επισήμανε ότι «δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο συγχώνευσης βρίσκεται στη “βεντάλια” επιλογών της τράπεζας».

Παράλληλα, οριακή άνοδο σημείωσαν τον Αύγουστο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, παρά το αίσθημα αβεβαιότητας που προκάλεσε το δημοψήφισμα για το Brexit. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% ενώ σε ετήσια βάση, εμφάνισαν άνοδο κατά 5,6%.

Στη Γαλλία, αύξηση κατά 0,3% εμφάνισε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, δεχόμενος ώθηση από τον κλάδο της μεταποίησης. Η άνοδος θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές της The Wall Street Journal.

Στη Γερμανία, αύξηση της τάξης του 1,7% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις, αντανακλώντας τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,5% έναντι πτώσης 0,6% τον Ιούνιο. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5%, καθώς ο κλάδος των τροφίμων και των καπνικών εμφάνισε απώλειες κατά 1,3%.

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα, βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016 η Bouygues SA, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ έναντι 115 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, σημείωσαν πτώση κατά 3% στα 8,14 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 284 εκατ. ευρώ (261 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2015).

Συγχρόνως, ένα «βήμα» πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ARM Holdings PLC βρίσκεται η SoftBank Group, καθώς η γενική συνέλευση της πρώτης ενέκρινε την προσφορά των 32 δισ. δολαρίων της δεύτερης. Οι μέτοχοι της ARM Holdings άναψαν το πράσινο φως στο deal, με ποσοστό 94,92%.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, και τελευταίας του Αυγούστου, οι θεσμικοί με απρόσμενων διαστάσεων εκτίναξη  στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, χωρίς  μάχες, ότι η αγορά θα συνέχιζε για δεύτερη μέρα την αντίδρασή της μετά από τρεις στη σειρά πτωτικές συνόδους.

Έτσι κίνησαν τις τιμές, μετά από ένα πτωτικό άνοιγμα  και κυριαρχία αμέσως της ανοδικής  δυναμικής, μέσα στο θετικό πεδίο, από τις 10:42. Δεν πέρασαν έκτοτε ούτε στιγμή τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο και του έδωσαν ανοδική κίνηση σταθερής κλίσης από τις 10:30 ως τις 16:58. Ο μέσος όρος, με οροφή λίγο πάνω από τις 580 μονάδες δεν φάνηκε ότι αναζητούσε το ελάχιστο μέρας ούτε μια στιγμή και αυτό ήταν η τιμή ανοίγματος, που ήταν οριακά κάτω από τις 563 μονάδες (562,96). Όλα αυτά δεν έγιναν σε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου σταθεροποιούσε τις διαφορές των μεταβολών των βασικών δεικτών, στο ΧΑ ο πυθμένας ορίστηκε στην αρχή και  μια φορά. Ο ΓΔ κινήθηκε σταθερά ανοδικά και δοκίμασε πολλές φορές τα επίπεδα του μέγιστου μέρας που εμφανίστηκαν αρχικά στις 15:30 στις 580,32 μονάδες, στις 580,33 στις 15:34 αλλά και στις 16:59 στις 580,30 μονάδες.

Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, τους περισσότερους κλάδους με πτωτικούς  των Τροφίμων Ποτών, Ακίνητης Περιουσίας, Κατασκευές Υλικά, Προσωπικά Οικιακά Είδη και εταιρίες Εμπορίου. Στην αρχή των  συναλλαγών, όρισαν το ελάχιστο για το δείκτη των τραπεζών και κατόπιν τον ανάγκασαν σε κίνηση διαρκώς ανοδική  που τον έφεραν ως τις 729,65 μονάδες με κέρδη +15,90% όταν χθες ο πυθμένας για τον τραπεζικό δείκτη ήταν οι 625,98 μονάδες. Με τις μετοχές των υπόλοιπων ανοδικών κλάδων κίνησαν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη σχεδόν μόνιμα ανοδικά με τον ΓΔ να προσπαθεί στην τελευταία ώρα να περάσει πάνω από τις 580 μονάδες. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με μεγάλη σχετικά άνοδο (της τάξεως του +2,80%).

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 580 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +2,30% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς δεν άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή κλεισίματος. Στα πρωινά σχόλια ακόμα και από τους τίτλους ειδοποιούσαμε για πιθανή άρση της δυναμικής συσσώρευσης και ξέσπασμα ανοδικό λόγω της στατιστικής ανάλυσης. Οι εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν ότι μέτρησαν θετικά για τους θεσμικούς τα αποτελέσματα του κλάδου και η ανάγκη να βελτιώσουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους οι ισχυροί θεσμικοί.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 11) με δυο αμετάβλητα τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΥΔΑΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 9, από 15 την Τρίτη 30/8, και 6 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 25 από 21, ήταν ανοδικές. Στα 85,994 από 24,667 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 47,81 από 11,21 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα αφού ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 55,61% από 45,46% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν μικτή εικόνα, ακόμα και όταν διαπιστώθηκε η διάθεση για αποφυγή του ρίσκου στη Wall Street, δεν άλλαξαν τις επιδόσεις τους.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,10% από +0,94% χθες την ίδια ώρα, ο CAC είχε μεταβολή +0,35% από +0,74%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,17%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av. να εμφανίζουν μεταβολές -0,13% και -0,10% αντίστοιχα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,31% και έφθασε στις 577,39 από 564,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1550,05 από 1500,58 με μεταβολή +3,30%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 2 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη χαμηλότερα κατά 8 μονάδες, κλείνοντάς τους, παρά ταύτα, πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης με μεγάλη έναντι των ξένων αγορών θετική μεταβολή.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Τραπεζών +12,43% από -1,17%, Μέσων Ενημέρωσης +6,67% από -5,06%, ο 25άρης +3,30% από +0,56%, Τηλεπικοινωνιών +3,36% από +0,49%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,68% από +1,16%, Πρώτων Υλών +2,36% από +0,53%, ο ΓΔ +2,31% από +0,48%, Ταξίδια Αναψυχή +2,16% από +1,13%, Κοινής Ωφέλειας +2,00% από -0,66%, ο FTSEM +1,13% από +1,12%, Πετρελαίου Αερίου +1,07% από +0,76%, Τεχνολογίας +0,95% από +0,98%, Χημικών +0,65% από +2,68% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,19% από -0,07%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -1,74% από +2,45%, Ακίνητης Περιουσίας -1,44% από +1,98%, Κατασκευές Υλικά -1,20% από -0,88%, Εμπορίου -1,18% από -0,09%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,68% από +2,48%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,994 από 24,667 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,962 από 0,927 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 77,628 από 22,757 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,838 από 0,439 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,444 από 40,481 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 160,890 από 23,710 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 67 από 46 των καθοδικών σε 33 από 47 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Στην τελευταία σύνοδο του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη έντονα ανοδική πορεία. Δεν υπήρξε αναζήτηση του ελάχιστου μέρας αφού ορίστηκε στο άνοιγμα και ήταν στις 1496,23 μονάδες, με μεταβολή -0,29%. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 15:31 και ήταν οι 1563,05 (+4,16%). Το κλείσιμο έγινε στις 1550,05 μονάδες με μεταβολή +3,30%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,806 από 3,953 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 2441 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1564,00 μονάδες και κατώτερο στις 1505,25. Διακινήθηκαν επίσης 523 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1550,05 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1560,00 και της επόμενης στις 1561,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 4806 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 558.

Η εκτίμησή μας είναι πως η αισιοδοξία των traders μπορεί να εδράζεται στην πεποίθηση πως είναι η ώρα και το ΧΑ να περάσει σταδιακά σε επίπεδα πιο κοντά σε εκείνα που βρισκόταν προ Brexit. Τότε οι ξεχασμένοι επαγγελματίες σε θέσεις short θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανόδου προς τις 1720 μονάδες για τον 25άρη καλύπτοντας με κινήσεις αγοράς, τις θέσεις τους που αφορούσαν σε προσδοκίες για πτωτική συνέχεια στη συσσώρευση.

Ο 25άρης τεχνικά

Ο 25άρης χθες, αν και έπιασε τις 1563 μονάδες, έκλεισε στις 1550. Ήτοι 13 ολόκληρες μονάδες κάτω από τα επίπεδα που χτύπησε στις 15:31 και στις 16:22 και μάλιστα τις οκτώ τις έχασε στις δημοπρασίες όπου εμφανίστηκε σημαντικός τζίρος έναντι εκείνου της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έχει να διανύσει δρόμο 170 μονάδων και η στήλη εκτιμά ότι σε αυτή την ανηφόρα θα συναντήσει αντιστάσεις στη ζώνη τιμών από τις 1568 μονάδες ως τις 1630 γιατί αυτά τα επίπεδα στο παρελθόν λειτούργησαν ως αντιστάσεις με ισχυρό αποτέλεσμα. Αναφερόμαστε στην κορύφωση του 25άρη στις 15 Μαρτίου αλλά και στις 30 εκείνου του μήνα. Χθες πάντως οι 1563 λειτούργησαν ως οροφή που προκάλεσε μάλιστα ρευστοποίηση θέσεων σε τραπεζικά blue chip που επέφερε την μείωση των ενδοσυνεδριακών κερδών του δείκτη.  Επίσης από τον Αύγουστο του 2015, οι 1631 μονάδες ήταν τα επίπεδα χαμηλών που αποτέλεσαν τον πυθμένα της τότε πτώσης. Από αυτόν ξεκίνησε  η άνοδος που έφερε την κορύφωση του 25άρη τότε στις 2197 μονάδες.

Αυτά είναι μακρινά επίπεδα αλλά από τα παραπάνω αξίζει να ληφθεί υπόψη η εκτίμηση πως όταν  ο 25άρης περάσει πάνω από τις 1630 μονάδες τότε η οδός ως τις 1720 είναι ανοικτή χωρίς εμπόδια από την πλευρά της στατιστικής προϊστορίας. Ωστόσο χρειάζεται να ξεπεραστεί πρώτα η αντίσταση λίγο κάτω από τις 1570 μονάδες και για αυτό, η προσπάθεια θα γίνει σήμερα αλλά κανένας δεν βάζει το χέρι στη φωτιά για το αν θα πετύχει ή αποτύχει.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄τριμήνου του 2016 των ΑΛΦΑ +9,55% και ΠΕΙΡ μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, έδειξαν, προς στιγμήν, να αφυπνίζουν τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η αθροιστική συναλλακτική δραστηριότητα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών ανήλθε στα 142,9 εκατ. μετοχές (υψηλότερη επίδοση τους τελευταίους δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε και το χαμηλό έτους ― 14,1 εκατ. μετοχές στις 29/8).  επισημαίνει .

Αν στην αξία συναλλαγών των συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων προσθέσουμε και αυτήν του ΟΠΑΠ, ο οποίος ανακοίνωσε αποτελέσματα χθες, αλλά και του ΟΤΕ οδηγούμαστε στα €67,4 εκατ. ή στο 79,3% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών. Δηλαδή συνεχίζεται η απαξίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Αγοράς (6 μετοχές τουλάχιστον το 79% του τζίρου και 10 μετοχές τουλάχιστον το 91% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις), η οποία βασίζεται, ως επί το πλείστον, στο εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το τελευταίο βάλλεται όχι μόνο από την πολυετή ύφεση της Χώρας (τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία ανεβάζουν την υποχώρηση του ΑΕΠ του β΄3μήνου στο -0,9% από -0,7%) και τα "capital controls", αλλά από την ανεξήγητα υπερβολική φορολόγηση, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και βεβαίως από την απουσία κινήτρων για την ανάδειξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναπτυξιακό πυλώνα της εγχώριας Οικονομίας.

Αντίθετα η Wall Street, κατέγραψε μόλις πριν δύο εβδομάδες νέα ιστορικά υψηλά (15/8 ο S&P 500 στις 2.190,15 μονάδες και ο Dow Jones στις 18.636,05 μονάδες), τα οποία μπορεί να μη δικαιολογούνται βάσει θεμελιωδών μεγεθών, ωστόσο αποτελούν πραγματικότητα της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο στόχος που ετέθη και επετεύχθη ήταν η δημιουργία πλούτου των Νοικοκυριών μέσα από τη Wall Street και εν συνεχεία η κατανάλωση μέρους αυτού για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Στην Ευρώπη, η μακροχρόνια πολιτική λιτότητας συνεχίζει να συνθλίβει τις Οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες και με την πολιτική αβεβαιότητα (αδυναμία ανάδειξης Κυβέρνησης στην Ισπανία, δημοψήφισμα στην Ιταλία, εκλογές στη Γαλλία το 2017), η οποία και αποτελεί φυσικό επακόλουθο αυτής.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, παρά τα τελευταία "stress tests" συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο" του Συστήματος, συντηρώντας τις επιφυλάξεις των επενδυτών για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών αναμένεται να παραμείνει στα αποτελέσματα του 6μήνου των εισηγμένων, αλλά και στις εξελίξεις με τον όμιλο Μαρινόπουλου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κατά πλειονότητα υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, μετά τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου που επηρέασαν αρνητικά τη Wall Street και ένα ζευγάρι ερευνών επί της παραγωγής των κινεζικών εργοστασίων, προσέφερε λίγα για να ανεβάσουν τη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών. Καθώς οι αγορές περίμεναν να δουν αν τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν την Federal Reserve σε δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβρη.

Τα futures του αργού πετρελαίου ανέκτησαν μέρος από το χαμένο έδαφος μετά την ολίσθηση από την είδηση ​​της μεγάλης εβδομαδιαίας παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις αρχές των συναλλαγών εμφάνισε απώλειες και ήταν κάτω κατά 0,5%, ενώ ο δείκτης στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 υποχώρησε -0,4% για να τις μειώσει στο -0,25% αργότερα.

Η δραστηριότητα της βιομηχανίας της Κίνας παραμένει στάσιμη τον Αύγουστο καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκαν, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μειώσουν το προσωπικό για 34ο μήνα κατά σειρά, ο ΡΜΙ index Caixin Markit επί των Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έδειξε ότι ο δείκτης γλίστρησε στο 50,0 τον Αύγουστο, από 50,6 τον Ιούλιο. Το επίπεδο μηδενικής μεταβολής (50,0) που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση, σε μηνιαία βάση.

Αλλά η επίσημη έρευνα PMI της Κίνας ήταν πιο αισιόδοξη και έδειξε πως η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, αυτό του προσέδωσε  σεμνά τιμή 50,4, ανώτερη σε σύγκριση με την ανάγνωση του προηγούμενου μήνα που ήρθε στο 49,9.

Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος και μάλλον ανοδικός αφού νωρίτερα είχε αμφιταλάντευση μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους, και κατόπιν πέρασε σε οριακά κέρδη +0,13% αφού το γιεν από την μια μέρα στην άλλη τράβηξε πιο μακριά από τα χαμηλά του.

Το δολάριο υποχώρησε 0,3% αγοράζοντας 103,10 γιεν, μετά την άνοδο ως τα 103,54 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 29. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1162 δολάρια.

Έμφαση στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας ΗΠΑ

Η έκθεση της Παρασκευής παραμένει βασικό σημείο εστίασης της αγοράς αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Stanley Fischer οι θέσεις εργασίας θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κατασκευή του χρονοδιαγράμματος της κεντρικής τράπεζας για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι εργοδότες αναμένεται να έχουν δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 89 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η Εθνική Έκθεση για την Απασχόληση ADP την Τετάρτη, έδειξε ότι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ προσέθεσαν 177.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, λίγο πάνω από το 175.000 που προβλέπανε  σε δημοσκόπηση του Reuters οι οικονομολόγοι.

Αλλά τα κέρδη του δολαρίου είχαν μετριάζεται μετά από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιαστικής-Σικάγο, δήλωσε επιχειρηματικό βαρόμετρο της μειώθηκε 4,3 μονάδες στο 51,5 τον Αύγουστο, που υπολείπονται των προσδοκιών.

Τα futures του αργού πετρελαίου, που εμφάνισε ισχυρή άνοδο για τον Αύγουστο, σταθεροποιήθηκαν μετά από πτώση χθες Τετάρτη, αφού τα στοιχεία από την Energy Information Administration στις ΗΠΑ, αναζωπύρωσαν τους φόβους περί του πλεονάσματος προσφοράς.

Τα futures του μπρεντ κέρδιζαν 0,5% στα 47,11 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από πτώση 2,8% στη διάρκεια της νύχτας, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει 11% στον Αύγουστο. Η τιμή

Spot του χρυσού αυξήθηκε 0,2% στα 1.310,80 δολάρια η ουγγιά καθώς το δολάριο υποχώρησε, κινείται μακριά από το χαμηλό των 1.304,91, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στα 106 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εξάμηνο με την τράπεζα να καταγράφει το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Φωκίων Καραβία, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Eurobank, ήταν ιδιαίτερα θετικά κατά το β΄ τρίμηνο 2016, καθώς η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους €46εκ. σε ενοποιημένο επίπεδο.

Σε τρία εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, σημειώνεται, μεταξύ άλλων ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται για πρώτη φορά.

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκεια 26 εβδομάδων. Η απόδοση ανήλθε στο 2,97% και οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ) κατά 1,3 φορές.

Έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,17% έδωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Ντάμιαν Κόουπ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2016 Ο Ντάμιαν Κόουπ παρουσίασε στους αναλυτές το όραμα, την στρατηγική και τις προτεραιότητές του για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.

Αδυναμία να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), επικαλέστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. O κ. Nτράγκι αρκέστηκε στο να δεσμευτεί πως η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι κίνδυνοι διαχείρισής του.

Με βασικό θέμα τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνει σήμερα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στη Φραγκφούρτη. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τη μία το μεσημέρι στο κτήριο της ΕΚΤ και η ατζέντα περιλαμβάνει γενικότερα την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για το κεντρικό ζήτημα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και ο SSM σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,27% θέτει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπισή του. Από τα άνω των 108 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε ορίζοντα τριετίας θα ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες η μείωσή τους κατά 40%, με ετήσιους στόχους που θα οριστικοποιηθούν για κάθε τράπεζα εντός του Σεπτεμβρίου.

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MοU) με την κινεζικής εταιρείας CMEC, για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), προανήγγειλε η ΔΕΗ. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 12 και 16 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΔΕΗ+3,92% Μ. Παναγιωτάκη και τον Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας.

Συνολικά πρόστιμα 118.000 ευρώ αποφάσισε να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Τετάρτη. Ειδικότερα αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «Αναπτυξιακή Επενδυτική ΑΕΠΕΥ», πρώην «Global Trust ΑEΠΕΥ», κατόπιν και αιτήματος της ίδιας της εταιρείας και την επιβολή κυρώσεων συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παράβαση των διατάξεων σχετικά με θέματα ανεπαρκών διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών και μη αποτελεσματικών λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Στις διαθέσεις της Γερμανίας μπλοκάρει ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης να «κλειδώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των δεκάδων προαπαιτούμενων τόσο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ όσο και για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Στο «γεύμα εργασίας» του Euro Working Group, το οποίο διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά το θέμα «ελληνικό χρέος».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αύξηση εμφάνισε τον Αύγουστο ο δείκτης μεταποίησης PMI της Κίνας, καθώς διαμορφώθηκε σε 50,4 μονάδες έναντι 49,9 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στις 49,9 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου. Στους επιμέρους δείκτες, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν στις 51,3 μονάδες (50,4 μονάδες τον Ιούλιο), ενώ η παραγωγή βελτιώθηκε στις 52,6 μονάδες (52,1 μονάδες τον Ιούλιο).

Θετικά ήταν τα στοιχεία του Αυγούστου για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 177.000. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο 175.000 θέσεων. Επιπλέον, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε 194.000 θέσεις, έναντι 179.000 των αρχικών εκτιμήσεων. Την Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το σύνολο της αμερικανικής αγοράς εργασίας, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 185.000 θέσεις, έναντι 255.000 θέσεων τον Ιούλιο.

Αμετάβλητη στο 10,1% διατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2016, η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., η ανεργία επίσης παρέμεινε σταθερή στο 8,6% - ποσοστό, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2009. Σημειώνεται ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2015, η ανεργία βρισκόταν στο 10,8% στην Ευρωζώνη και στο 9,4% στην Ε.Ε.

Στοχοποίηση των αμερικανικών εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, μετά και την απόφαση κατά της Appleπου καλείται να επιστρέψει 13 δισ. στην Ιρλανδία. «Η τάση των πρωτοβουλιών» της Επιτροπής «φαίνεται ότι στοχεύει κατ' αρχήν αμερικανικές εταιρείες» είπε ο Λιου μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Επανέλαβε ότι η ενέργεια αυτή των Βρυξελλών «δημιουργεί αβεβαιότητα» και ότι σε τελική ανάλυση «δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Την ανάγκη μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, εν όψει της συνεδρίασης των G20, την επόμενη εβδομάδα, στην Κίνα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πιέσει τους ηγέτες των άλλων χωρών να περιορίσουν την παραγωγή στη βιομηχανία του χάλυβα» δήλωσε ο Λιου, από το βήμα εκδήλωσης του Ινστιτούτου Brookings. «Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων χάλυβα οδηγούν σε στρεβλώσεις την αγορά και το περιβάλλον, καθιστώντας δυσκολότερη την προσπάθεια επίτευξης μίας ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης» εξήγησε, αναλυτικά.

Καλύτερος του αναμενομένου αποδείχθηκε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Πορτογαλίας, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και κατά 0,9% έναντι του β’ τριμήνου του 2015.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,2% και 0,8% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, σε τριμηνιαία βάση, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, ενώ η εγχώρια ζήτηση εμφάνισε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δέχθηκε ώθηση από τη ραγδαία πτώση των εισαγωγών.

Κατά 0,5% αυξήθηκε στο β’ τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της Δανίας, δεχόμενο ώθηση από τη βελτίωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8%, οι δαπάνες κατά 2% ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 0,7%. Η δανέζικη οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Nordea Bank μάλιστα, αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1% για το 2016 και 1,5% για το 2017.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα