Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρων Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ έναντι 12,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015). Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΣΕ, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας - ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls - εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Την ίδια ώρα - προσθέτει ο Σύνδεσμος - ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και στο Κοινοβούλιο, γύρω από θέματα των Τελωνείων, ο ΠΣΕ επισημαίνει ότι «η ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει αν αποτελέσει πεδίο εθνικών συνεννοήσεων και συναινέσεων, σε επίπεδο συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υγιών παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων».
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, , οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+1,3%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,7%).
Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν αντίστροφες θέσεις και στην πέμπτη θέση διατηρείται η Βουλγαρία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 8η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).
Ποιοι αγοράζουν τα ελληνικά προϊόντα
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη μικρής αύξησης προς την Ε.Ε., καταγράφεται μια λίγο μεγαλύτερη άνοδος προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης κατά 2,2%. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 (-4,3%), ενώ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-18%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) (-16,3%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-14,7%).
Στην αντίθετη κατεύθυνση, σημαντική αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις αναδυόμενες BRICS (17,3%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία δευτερευόντως.
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -25,7%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6%,
Πτώση εισαγωγών
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφεται συνέχιση στην πτωτική πορεία τους (-4,1%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 20,914 δισ. ευρώ έναντι 21,798 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δισ. ευρώ (από 8,96 δισ. ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.