Στο μικροσκόπιο του Χ.Α. τα αποτελέσματα των τραπεζών

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 11:03
UPD:11:04
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα χθεσινά τραπεζικά και εταιρικά αποτελέσματα αποτιμούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα τους να βρίσκεται και στις σημερινές ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,27% στις 565,90 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,45% στις 1.507,32 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,79 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,62% στις 488,99 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει κέρδη κατά 2,14%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,51%, η Eurobank κατά 1,32% και η Alpha Bank κατά 2,55%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές του ΟΛΠ και της ΔΕΗ εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 2,30% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 2,55%, η ΜΕΤΚΑ κατά 2% και η Coca - Cola HBC κατά 1,75%.

Xθες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank δημοσιοποίησαν τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, η Τρ. Πειραιώς επέστρεψε στην κερδοφορία και συνέχισε να μειώνει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου αυξήθηκαν, ετησίως, 48%, στα 362 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, με κερδοφορία προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Alpha Bank έναντι ζημιών 1,47 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η τράπεζα βελτίωσε το καθαρό περιθώριο τόκων και την αποδοτικότητα, πέτυχε μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και αύξηση των καταθέσεων, ενώ έλαβε αυξημένες προβλέψεις ύψους 350 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της αναδιάρθρωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μετά και το χθεσινό EuroWorking Group. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η χθεσινή συνεδρίαση κατέγραψε την έως τώρα «μικρή» πρόοδο στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει στη συνέχεια και πριν το τέλος του χρόνου η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Από το χθεσινό EuroWorking Group προέκυψε ότι δεν είναι αυτονόητη η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υφίστανται εκκρεμότητες επί των 20+15 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και τα νέα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο για τα NPLs και το εποπτικό συμβούλιο του "νέου ΤΑΙΠΕΔ"» εκτίμα από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.  «Στη συνέχεια δε, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα (εργασιακές διαρρυθμίσεις ανάμεσά τους) για τη 2η αξιολόγηση, που θα φέρει τη νέα εκταμίευση, αλλά και τη συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, προσφέροντας βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» προσθέτει.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε ο όμιλος Fourlis, το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι πωλήσεις έφθασαν τα 193,7 εκατ. ευρώ έναντι 183,1 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση του τελικού της αποτελέσματος πέτυχε η Lamda Development  κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από ζημιές 14,3 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, φέτος παρουσίασε κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση κατά 19,5 εκατ. περίπου των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τέλος, τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2016 ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των 406.542 ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ. Μετά την παρακράτηση οι μέτοχοι  θα λάβουν καθαρό ποσό 0,102 ευρώ ανά μετοχή. Η πληρωμή του προμερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20.10.2016, από την πληρώτρια τράπεζα «Τράπεζα Πειραιώς».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα