Market Beat: Σε περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων δειλή εμφάνιση αισιοδοξίας από τη στατιστική

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 09:38
UPD:09:41
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η λογική υπαγορεύει την παράταση της δυναμικής που περιγράψαμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τις συναλλαγές στην αγορά της Αθήνας. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του τελευταίου μήνα υπολείπονται των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ ήταν υπερδιπλάσιες τον Ιούλιο (40,97 εκατ.) και είχαν πιάσει τα 79,3 εκατ. τον Ιούνιο.

Η εδραίωση της συναλλακτικής υποτονικότητας θα επιφέρει νέα προβλήματα στον ήδη χειμαζόμενο χρηματιστηριακό κλάδο. Καθώς, επί πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό που καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά το "Brexit" της 24ης Ιουνίου. Σημείωσε χθες ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε πλήρη συμφωνία με τη στήλη που την ιδιαίτερη αντιμετώπιση στις ελληνικές μετοχές αποδίδει στα ακόλουθα:

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

«Από το χθεσινό EuroWorking Group προέκυψε ότι δεν είναι αυτονόητη η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υφίστανται εκκρεμότητες επί των 20+15 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και τα νέα Δ.Σ. των συστημικών Τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο για τα NPLs και το εποπτικό συμβούλιο του "νέου ΤΑΙΠΕΔ". Στη συνέχεια δε, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα (εργασιακές διαρρυθμίσεις ανάμεσά τους) για τη 2η αξιολόγηση, που θα φέρει τη νέα εκταμίευση, αλλά και τη συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και την ενσωμάτωση των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, προσφέροντας βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα».

Χιλιοειπωμένο χρονοδιάγραμμα, το ξέρουν όλοι οι απασχολούμενοι με την ελληνική οικονομία. Κάτι γίνεται και δεν εκπληρώνεται στην ώρα του, υπογραμμίζοντας το αβέβαιο βήμα της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια να συμμορφωθεί η χώρα με τα απαιτούμενα από τους ύστερους δανειστές της. Τα απογοητευτικά στοιχεία επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνουν το δυσμενές μακροοικονομικό κλίμα εντός του οποίου πορεύεται η ΕΕ. Για τους θεσμικούς αυτά διατηρούν ψηλά τις προσδοκίες για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Όσο ανάγκη έχει τη δόση η Ελλάδα, άλλη τόση έχουν οι αγορές μετοχών παγκοσμίως για QE.

Εδώ χρειάζεται η υπενθύμιση προς τους αναγνώστες, σχετικά τον ορισμό της περιόδου που η τοποθέτηση κεφαλαίων αποφέρει παραδοσιακά τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Όταν κανένας ή σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται ούτε στον ύπνο του τη συμμετοχή στις συναλλαγές ενός χρηματιστηρίου, τότε εκείνος που τοποθετείται σιωπηλά και με μικρές κινήσεις στις πτωτικές συνεδρίες, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, στην μελλοντική αντίδραση των τιμών, να βρεθεί με θέσεις που δεν θα «απειληθούν» με ζημιά, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιεί:

«Η ιδιαίτερα χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών του Γενικού Δείκτη, που βρίσκεται σε τυπικές αποκλίσεις πέραν από τους στατιστικούς μέσους όρους μεταβλητότητας, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, συμπίπτοντας, πιθανότατα, με κάποιον (άγνωστο ακόμη) καταλύτη αλλά και τη σταδιακή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος πριν το κλείσιμο του 3ου χρηματιστηριακού τριμήνου».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Ήπιες απώλειες εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα δεδομένα για την κατανάλωση, εν όψει και των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,26% στις 18.454 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,20% στις 2.176 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,18% στις 5.222 μονάδες.

«Μετά τα όσα ακούσαμε στο Τζάκσον Χολ, η προσοχή όλων στρέφεται στα στοιχεία για την αγορά εργασίας» παραδέχθηκε ο Μπομπ Φίλιπς, αναλυτής της Spectrum Management Group. «Τα αποτελέσματα αυτών θα κρίνουν το εάν η Fed θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στην αύξηση των επιτοκίων» πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η  μετοχή της Apple, μετά την αξίωση της Κομισιόν για την καταβολή αναδρομικών φόρων έως 13 δισ. ευρώ. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού παρ’ όλα αυτά, έκλεισε ήπια πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες κατά 0,77% στα 106 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,19% στα 1,3077 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,41% στα 1,1142 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολίσθησε κατά 1,06% στα 102,98 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν απώλειες κατά 1,09% στα 46,47 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,56% στα 48,50 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, υποχώρησε κατά 1,05% στα 1.313,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 101,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 97 μονάδες. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «η αύξηση των επιτοκίων  θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας», τηρώντας ωστόσο, σιγήν ιχθύος όσον αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα αύξησής τους.

Σημείωσε δε, ότι «η Fed θα ακολουθήσει τα μακροοικονομικά μεγέθη» προκειμένου να χαράξει τα επόμενα «βήματα» της νομισματικής της πολιτικής.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις βρετανικές μετοχές να αποτελούν τη μοναδική «παραφωνία» εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων στον κλάδο των μετάλλων. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,25% στις 6.820 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,07% στις 10.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,75% στις 4.457 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,80% στις 8.685 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,42% στις 16.891 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 0,45% στις 344,75 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Antofagasta διολίσθησε κατά 5,54%, της Glencore κατά 4,30% και της Rio Tinto κατά 4,74%, λόγω των σημαντικών πιέσεων στις τιμές των μετάλλων, οι οποίες συμπιέζονται από το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,16% στα 1,3080 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,34% στα 1,1150 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολισθαίνει κατά 1,15% στα 103,07 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, φόρους, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, καλείται να καταβάλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ε.Ε., η οποία κρίνει ως «παράνομη κρατική βοήθεια» τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του Δουβλίνου. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε για περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο συντελεστής φορολογίας της Apple ανερχόταν μεταξύ 0,005% και 1% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003 - 2014. «Η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Apple, οι οποίες της επέτρεπαν να καταβάλλει σημαντικά λιγότερο φόρο, έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων» δήλωσε σχετικά, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ.

Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του Brexit, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 0,02 μονάδες έναντι 0,38 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 0,36 μονάδες. Τέλος, ετήσια αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία, έναντι πτώσης 1,5% τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο κατά 0,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με ανεβασμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν μετά από μάχες διαρκείας, ότι η αγορά θα σταματούσε τη κάθοδο, μετά από τρεις στη σειρά πτωτικές συνόδους. Έτσι κίνησαν τις τιμές μετά από ένα νευρικό ανοδικό άνοιγμα μέσα σε θετικό πεδίο. Δεν πέρασαν ούτε στιγμή τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο και του έδωσαν νευρική πλάγια κίνηση από τις 11:00 ως τις 15:28. Ο μέσος όρος, με οροφή λίγο πάνω από τις 565,5 μονάδες αναζητούσε το ελάχιστο μέρας που ήταν οριακά κάτω από τις 562 μονάδες. Όλα αυτά δεν έγιναν σε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου αύξαινε διαρκώς τα κέρδη των βασικών δεικτών, στο ΧΑ ορίστηκε ο πυθμένας στις 15:51 και μάλιστα μια φορά. Μετά η εικόνα της σχέσης ευρώ δολαρίου έδωσε ώθηση στις μετοχικές αξίες της ευρωζώνης.  Ο ΓΔ κινήθηκε επί μια ώρα ανοδικά και επέστρεψε στα επίπεδα του μέγιστου μέρας που εμφανίστηκαν στο πρώτο τέταρτο.

Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, λίγους κλάδους όπως Κοινής Ωφέλειας, Κατασκευές Υλικά και εταιρίες Εμπορίου. Στην αρχή των  συναλλαγών, όρισαν το μέγιστο για το δείκτη των τραπεζών και κατόπιν τον ανάγκασαν  σε κίνηση κοντά στο κλείσιμο της Δευτέρας. Αμέσως μετά τις 14:23 άρχισαν τις έντονες πιέσεις, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να αναζητά πυθμένα ενδοσυνεδριακά στο πρώτο και το δεύτερο μέρος και να το σημειώνει στις 15:44.  Ήταν οι 625,98 μονάδες. Με τις μετοχές των υπόλοιπων κλάδων κίνησαν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη σχεδόν πλάγια με τον ΓΔ πάντα ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο προσέχοντας να μην περάσει κάτω από τις 561,50. Ωστόσο, εισήγαγαν την τελευταία ώρα και στις δημοπρασίες, τις μεγαλύτερες εντολές αγοράς. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με μέτρια (της τάξεως του +0,5% άνοδο).

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 565 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +0,59% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς μείωσαν την τιμή κλεισίματος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 17) με δυο αμετάβλητα τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 15, από 25 τη Δευτέρα 29/8, και 4 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από 9, ήταν ανοδικές. Στα 24,667 από 15,629 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,21 από 6,738 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος παρέμεινε μακριά από τα «κανονικά» επίπεδα αλλά ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 45,46% από 43,11% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα κατάφεραν με τα κέρδη τους να αναιρέσουν πλήρως τη ζημιά από τη χθεσινή πτώση, ακόμα και όταν διαπιστώθηκε η διάθεση για αποφυγή του ρίσκου στη Wall Street, δεν μείωσαν τις επιδόσεις τους. Ενώ το ευρώ βούλιαξε από ένα ισχυρό δολάριο και από τις προσδοκίες επί της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο, διευκολύνοντας τις εταιρίες με πολλές εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρωζώνης.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,94% από -0,44% τη Δευτέρα την ίδια ώρα, ο CAC είχε μεταβολή +0,74% από -0,47%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,08% από την σύνοδο της Παρασκευής. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,33% και -0,39% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,48% και έφθασε στις 564,37 από 561,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1500,58 από 1492,29 με μεταβολή +0,56%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 της μονάδας χαμηλότερα και στον 25άρη χαμηλότερα κατά 4,2 μονάδες, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης με θετική μεταβολή. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Χημικών +2,68% από -1,32%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,48% από +0,11%, Τροφίμων Ποτών +2,45% από -1,41%, Ακίνητης Περιουσίας +1,98% από -0,34%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,16% από +2,68%, Ταξίδια Αναψυχή +1,13% από +0,58%, ο FTSEM +1,12% από -0,55%, Τεχνολογίας +0,98% από -0,45%, Πετρελαίου Αερίου +0,76% από -0,85%, ο 25άρης +0,56% από -0,75%, Πρώτων Υλών +0,53% από -1,56%, Τηλεπικοινωνιών +0,49% από -1,80%, και ο ΓΔ +0,48% από -0,65%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,06% από -9,20%, Τραπεζών -1,17% από -0,38%, Κατασκευές Υλικά -0,88% από -0,54%, Κοινής Ωφέλειας -0,66% από -1,41%, Εμπορίου -0,09% από 0,09% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,07% από -0,17%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,667 από 15,629 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,927 από 0,622 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,757 από 14,101 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,439 από 0,233 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,481 από 40,269 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 23,710 από 18,033 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46 από 33 των καθοδικών σε 47 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 23.

Τεχνική ανάλυση

Την Τρίτη 30/8, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία. Η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας ήταν διαρκής ορίστηκε δε, στις 15:51 και ήταν στις 1494,02 μονάδες, με μεταβολή +0,12%. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 10:47 (+1,01%) και ήταν οι 1507,38. Το κλείσιμο έγινε στις 1500,58 μονάδες με μεταβολή +0,56%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 3,953 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 648 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1507,00 μονάδες και κατώτερο στις 1495,25. Διακινήθηκαν επίσης 5 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1500,58 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1505,25 και της επόμενης στις 1505,50 μονάδες, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 5259 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 220. Εμφανίστηκαν στοιχήματα long και υπερίσχυσαν αφού η εκκαθάριση των ΣΜΕ έφερε προπορεία 4,75 μονάδων έναντι του υποκείμενου δείκτη.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

«Ασκήσεις ισορροπίας» για τον Γενικό Δείκτη, ακριβώς πάνω στην ανοδική γραμμή τάσης, που ξεκινά από το πολυετές χαμηλό του Φεβρουαρίου και περνά από τα μετά "Brexit" χαμηλά του Καλοκαιριού.

Η ιδιαίτερα χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών του Γενικού Δείκτη, που βρίσκεται σε τυπικές αποκλίσεις πέραν από τους στατιστικούς μέσους όρους μεταβλητότητας, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, συμπίπτοντας, πιθανότατα, με κάποιον (άγνωστο ακόμη) καταλύτη αλλά και τη σταδιακή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος πριν το κλείσιμο του 3ου χρηματιστηριακού τριμήνου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Αν και η τυπική έναρξη του Φθινοπώρου σηματοδοτείται με την έλευση του Σεπτεμβρίου, η συναλλακτική απραγία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζεται και το Χ.Α. πεισματικά δεν δέχεται να ξεφύγει από τη Θερινή ραστώνη του.

Έτσι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του τελευταίου μήνα υπολείπονται των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ ήταν υπερδιπλάσιες τον Ιούλιο (40,97 εκατ.) και ύψους 79,3 εκατ. τον Ιούνιο !

Ο προβληματισμός, επομένως, για την Επενδυτική Κοινότητα κορυφώνεται, καθώς η εδραίωση της συναλλακτικής υποτονικότητας θα επιφέρει νέα προβλήματα στον ήδη χειμαζόμενο χρηματιστηριακό κλάδο. Καθώς, επί πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό που καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά το "Brexit" της 24ης Ιουνίου.

Έτσι, από το χθεσινό EuroWorking Group προέκυψε ότι δεν είναι αυτονόητη η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υφίστανται εκκρεμότητες επί των 20+15 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και τα νέα Δ.Σ. των συστημικών Τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο για τα NPLs και το εποπτικό συμβούλιο του "νέου ΤΑΙΠΕΔ". Στη συνέχεια δε, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα (εργασιακές διαρρυθμίσεις ανάμεσά τους) για τη 2η αξιολόγηση που θα φέρει τη νέα εκταμίευση, αλλά και τη συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και την ενσωμάτωση των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, προσφέροντας βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

Άλλος ένας "μικρός Γολγοθάς" ενόψει, ακυρώνοντας για την ώρα την προσδοκία να αλλάξει στο 3ο τρίμηνο το αρνητικό πρόσημο για το ΑΕΠ, που κατά το 2ο ήταν σχεδόν μια αρνητική ποσοστιαία μονάδα έναντι του αντίστοιχου περσινού !

Αναπόφευκτα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε κατάσταση ομηρίας, κινούμενο σε μικρό εύρος διακύμανσης, με τον Τραπεζικό κλάδο σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή και μια μικρή "παλέτα" Δεικτοβαρών μετοχών να εναλλάσσονται στις δημοπρασίες, για να αμβλύνουν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, ή να τον μοχλεύσουν ανάλογα.

Μόνο το πεδίο των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις Ιδιωτικοποιήσεις, μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, χωρίς ωστόσο και εδώ ο πήχης των προσδοκιών να μπορεί να κινηθεί ψηλότερα αφού καμία περίπτωση δεν είναι σε ώριμο στάδιο. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΛΠ στην Cosco δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε διαφορετική κίνηση τη μετοχή του που διατηρεί υψηλό discount (42% !) σε σχέση με την τιμή εξαγοράς του.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι σιβυλλικές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των Αμερικανικών επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου, θα κριθούν από τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, με το ενδεχόμενο υλοποίησης να είναι αρκετά ισχυρό.

Πάντως, οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες (Ευρωπαϊκή, Ιαπωνική, Ελβετική) είναι σταθερά προσανατολισμένες στη διατήρηση των μηδενικών - αρνητικών επιτοκίων καθώς συνεχίζονται οι συνθήκες αποπληθωρισμού, προκαλώντας έτσι συνθήκες υπερτίμησης τόσο για τα ομόλογα όσο και τις μετοχικές αξίες.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Τα απογοητευτικά στοιχεία επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνουν το δυσμενές μακροοικονομικό κλίμα εντός του οποίου πορεύεται η Περιοχή, με το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας να αναμένεται αύριο στο "ψυχολογικό όριο" του 10%. Αυτά βέβαια διατηρούν τις προσδοκίες για επέκταση του "QE" της ΕΚΤ, αλλά και την απογοήτευση για την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης "συνταγής" νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή η FED ξαναφέρνει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των Αμερικάνικων επιτοκίων, με τις Αγορές συναλλάγματος να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των νέων θέσεων εργασίας Αυγούστου την Παρασκευή.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη μετά από μικρές απώλειες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία επί των θέσεων εργασίας για περαιτέρω ενδείξεις ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια το συντομότερο Σεπτέμβριο. Η αυξανόμενη προοπτική για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων ισχυροποίησε το δολάριο έναντι των βασικών νομισμάτων, όπως το γεν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,3%, καθώς οι traders φαινόταν πως αναμένουν μέχρι την Παρασκευή τα δεδομένα από την αγορά εργασίας για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης παραμένει σε καλό δρόμο για μια αύξηση 1,8% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης μετοχών της Ιαπωνίας Nikkei κερδίζει πάνω από 1%, έτοιμη να αυξηθεί +2% για το μήνα, ενισχύθηκε από ένα αδύναμο γιέν μετά τα αισιόδοξα δεδομένα των ΗΠΑ που ώθησαν το δολάριο εν μία νυκτί. Υποτονικά εγχώρια δεδομένα αύξησαν την προοπτική μιας περαιτέρω χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, που  επίσης ευνοεί τις μετοχές.

Τα στοιχεία έδειξαν νωρίτερα σήμερα ότι η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, κάτω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 0,8%.

Οι Κινεζικές μετοχές εμφάνισαν αρχικά μικτή εικόνα, αφού ο δείκτης CSI 300 κέρδιζε +0,1% και ο Shanghai Composite υποχωρούσε -0,1% αλλά αργότερα κέρδιζε +0,3%. Είναι σε καλό δρόμο για κέρδη της τάξης του 3,5% και 3,1% για το μήνα, αντίστοιχα.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδιζε +0,1%, και το τέλος Αυγούστου θα τον βρει 5,3% υψηλότερα από την αρχή του μήνα.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 102,96 γιεν μετά από άνοδο ως τα 103,135 στη διάρκεια της νύχτας. Ήταν δε  +0,9% πάνω για το μήνα.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη μέχρι 0,1% αγοράζοντας 1,1158 δολάρια, κάτω κατά -0,1% για το μήνα Αύγουστο.

Στη Wall Street την Τρίτη, οι αγορές εμφάνισαν απώλειες, σύρθηκαν κάτω από τις μετοχές της Apple Inc (AAPL.O) μετά την είδηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές διέταξαν την εταιρεία να πληρώσει περίπου 14,5 δις δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

Ο S & P 500 υποχώρησε για τέταρτη φορά σε πέντε συνεδρίες, αλλά ήταν ακόμα μέσα στη ζώνη που είναι  -1% κάτω από το ρεκόρ υψηλού κλεισίματος που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι Αγορές προεξοφλούν ένα 24% πιθανότητες να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα από την Τρίτη, σύμφωνα με το σύστημα FedWatch του Ομίλου CME. Η πιθανότητα θα αυξηθεί αν οι αριθμοί είναι ισχυρότεροι από ό, τι αναμενόταν, δείχνοντας πως οι εργοδότες των ΗΠΑ συνέχισαν με έντονο ρυθμό τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού τους τελευταίους μήνες.

Στις ΗΠΑ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε σε υψηλό 11 μηνών τον Αύγουστο, με τα νοικοκυριά πιο αισιόδοξα για την αγορά εργασίας.

Τα futures του αργού πετρελαίου συνέχισαν να γλιστρούν  από τις ανησυχίες εκ της υπερπροσφοράς και από ένα ισχυρό δολάριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων που συνδέονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ επεσήμανε το Euro Working Group (EWG) που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.  Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το EuroWorking Group κατέγραψε την έως τώρα «μικρή» πρόοδο στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει στη συνέχεια και πριν το τέλος του χρόνου η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2016 ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των 406.542 ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ. Μετά την παρακράτηση οι μέτοχοι  θα λάβουν καθαρό ποσό 0,102 ευρώ ανά μετοχή. Η πληρωμή του προμερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20.10.2016, από την πληρώτρια τράπεζα «Τράπεζα Πειραιώς».

Βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες έναντι 90,9 μονάδων τον Ιούλιο του 2017 και 89,7 μονάδων τον Ιούνιο του 2015. Η επίδοση του Αυγούστου αποτελεί την υψηλότερη των τελευταίων 12 μηνών. Η βελτίωση οικονομικού κλίματος οφείλεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, καθώς στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5,1 μονάδες (-7,3 τον Ιούλιο), στις υπηρεσίες στις -4,0 μονάδες (-8,3 τον Ιούλιο) και στις κατασκευές στις -52,5 μονάδες (-55,6 μονάδες).

Τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προς την κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ, για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, παρουσίασαν την Τρίτη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καρανίκας. 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την Παρασκευή κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον δήμο της πόλης, τους όρους σύναψης δανείου, συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ. Μέσω του δανείου, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν διάφορα αναπτυξιακά έργα της πόλης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σε ανακοίνωσή του, αποτιμά «κατ' αρχήν θετικά» την υπογραφή του δανείου, υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι κανόνες και να μην οδηγηθεί ο δήμος σε υπερχρέωση.

Στις διαφοροποιήσεις του προϊοντικού μείγματος λόγω των διαφορετικών συμβολαίων που εκτελούνταν κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων καθώς και στη ζημιά από το αποτέλεσμα μετάλλου οφείλεται η επιδείνωση των αποτελεσμάτων α’εξαμήνου 2016 της Ελληνικά Καλώδια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία παρά τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ο όμιλος σημείωσε μείωση 4% του κύκλου εργασιών που ανήλθε στα 212 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή στην κερδοφορία, βελτίωση της κερδοφορίας και συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους. Κύρια σημεία αποτελεσμάτων ομίλου: Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου το 2ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν, ετησίως, 48%, στα 362 εκατ. ευρώ. Με προσαρμογή για τα έκτακτα στοιχεία, η αύξηση ήταν 10%, ετησίως, στα 288 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ήταν 278 εκατ. ευρώ, +16%, ετησίως. Τα οργανικά έσοδα του ομίλου (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 93% των επαναλαμβανόμενων καθαρών εσόδων το 2ο τρίμηνο 2016, αυξημένα 4%, ετησίως.

Αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε ο όμιλος Fourlis, το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι πωλήσεις έφθασαν τα 193,7 εκατ. ευρώ έναντι 183,1 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σημαντική βελτίωση του τελικού της αποτελέσματος πέτυχε η Lamda Development κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από ζημιές 14,3 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, φέτος παρουσίασε κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση κατά 19,5 εκατ. περίπου των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, το συνολικό ενοποιημένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) προ αποτιμήσεων ανήλθε στα 17,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 11,9%, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών της κέντρων.

Με κερδοφορία προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Alpha Bank έναντι ζημιών 1,47 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η τράπεζα βελτίωσε το καθαρό περιθώριο τόκων και την αποδοτικότητα, πέτυχε μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και αύξηση των καταθέσεων, ενώ έλαβε αυξημένες προβλέψεις ύψους 350 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της αναδιάρθρωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Στο διάστημα 19 - 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η δημόσια προσφορά της εταιρείας Housemarket A.Ε. Εμπορίας Ειδών Οικιακής Χρήσεως Επίπλων και Ειδών Εστίασης, για την άντληση ποσού από 15 έως 40 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης έως 40.000.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών. Η Housemarket A.E. είναι 100% θυγατρική της Fourlis A.E. και η συγκεκριμένη έκδοση έχει δύο «πρωτιές»: για πρώτη φορά η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ), ενώ επίσης για πρώτη φορά μη εισηγμένη εταιρεία εκδίδει και εισάγει προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. εταιρικό ομόλογο.

Στις διαφοροποιήσεις του προϊοντικού μίγματος λόγω των διαφορετικών συμβολαίων που εκτελούνταν κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων, καθώς και στη ζημιά από το αποτέλεσμα μετάλλου οφείλεται η επιδείνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2016 της Ελληνικά Καλώδια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, παρά τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ο όμιλος σημείωσε μείωση 4% του κύκλου εργασιών που ανήλθε στα 212 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς την Αίγυπτο, θα υπογράψουν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ Ελ Μόλα. Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, αφού εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα. Ο Αιγύπτιος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε τον Αύγουστο το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του Brexit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 0,02 μονάδες έναντι 0,38 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 0,36 μονάδες. Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στην Ολλανδία (-3,6 μονάδες), την Ιταλία (-2,1% μονάδες) και την Ισπανία (-1,5 μονάδες). Στη Γερμανία, το επιχειρηματικό κλίμα διαμορφώθηκε στις -1,1 μονάδες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξίωση αναδρομικών φόρων, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, από την Apple. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν τριετούς έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους έως 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις. Η Ιρλανδία καλείται τώρα να ανακτήσει τις παράνομες ενισχύσεις.

H απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών θα μπορούσε να πλήξει τις ξένες επενδύσεις, επισήμανε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Κομισιόν για την αξίωση αναδρομικών φόρων έως 13 δισ. ευρώ από την Apple. Το αμερικανικό υπουργείο τόνισε παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη κίνηση υπονομεύει το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση του «πνεύματος οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.»

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με την Ευρώπη, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον για το εξωτερικό εμπόριο, Μάικλ Φρόμαν.

Ο Φρόμαν πρόκειται να ταξιδέψει στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνομιλίες έχουν «βαλτώσει» ή πρέπει να σταματήσουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα