Dow Chemical: Επέκταση στο εξωτερικό για τη μείωση του κόστους

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 12:29

Η Dow Chemical Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών των ΗΠΑ, που αποφάσισε πέρυσι, κατά της δημιουργίας εργοστασίου αιθυλενίου, ύψους 1,5 δισ. δολ. στο Τέξας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης πλαστικών στην Ασία, αντί αυτού, δημιούργησε ένα venture 50-50, με την κυβέρνηση του Ομάν, επιτυγχάνοντας φθηνότερες τιμές πρώτων υλών και χαμηλότερη επένδυση.

«Εάν θέλεις να έχεις το χαμηλότερο κόστος αιθυλενίου, σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής, κατασκευάζεις ένα εργοστάσιο στη Μέση Ανατολή και κάνεις εισαγωγές στην Κίνα, για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Andrew Liveris, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στο Πεκίνο.

Οι εταιρείες παραγωγής χημικών, συμπεριλαμβανομένης και της Dow Chemical, έκλεισαν δεκάδες εργοστάσια στις ΗΠΑ και μείωσαν 110.000 θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν, καθιστώντας τις ΗΠΑ εισαγωγική χώρα χημικών, για πρώτη φορά. Με τη ζήτηση και τα κέρδη να ανακάμπτουν, αρχίζουν να κατασκευάζουν εργοστάσια σε περιοχές, πλούσιες σε αποθέματα φυσικού αερίου, όπως το Κουβέϊτ, το Ομάν, το Κατάρ και όχι στις ΗΠΑ.

«Μακροπρόθεσμα, αυτή είναι η τέλεια στρατηγική κίνηση», ανέφερε η Gene Pisasale, η οποία διαχειρίζεται 33 δισ. δολ. σε επενδύσεις με την Wilmington Trust Corp., σε τηλεφωνική της συνέντευξη στις 17 Μαΐου, συμπληρώνοντας: «Είναι μία τάση που πιστεύω ότι θα διατηρηθεί για τις δύο επόμενες δεκαετίες».

Η Dow Chemical, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αιθυλενίου στον κόσμο, έκλεισε εργοστάσια αιθυλενίου στο Seadrift και το Texas City και μείωσε το προσωπικό της κατά 14% μέσα σε δύο χρόνια, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή στις ΗΠΑ και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς και όχι για εξαγωγές, σύμφωνα με τον Liveris. Τα νέα εργοστάσια της στο Ομάν και το Κουβέϊτ, θα παράγουν χαμηλού κόστους πρώτες ύλες, σε μια προσπάθεια κάλυψης της έντονης ζήτησης από την Κίνα για πλαστικά και χημικά προϊόντα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα καθαρά κέρδη της Dow Chemical, σχεδόν τριπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ του 1,35 δισ. δολ. ή 1,39 δολ. ανά μετοχή, καθώς οι υψηλότερες τιμές πλαστικών και καυστικής σόδας, τόνωσαν τις πωλήσεις σε ποσοστό της τάξης του 25%, φθάνοντας τα 11,7 δισ. δολ. και στα υψηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα.

Χθες, οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν στα 46,09 δολ. η μία, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,10 δολ, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 23%, τη στιγμή που ο Standard & Poor's 500 Chemicals Index, ο οποίος απαρτίζεται από 14 μετοχές εταιρειών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της Dow, σημείωσε άνοδο περίπου 24%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα