Tαϊβάν: Στο 2,5% η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Με χαμηλότερο - των προβλέψεων - ρυθμό
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 13:03

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ταϊβάν, το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι ξένοι πελάτες της, δαπάνησαν λιγότερα για την αγορά chip για κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα και προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τη νήσο.

Το ΑΕΠ της χώρας, αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 3,3%, που σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Ταϊπέι. Αυτή, ήταν και η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, μετά την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Η οικονομία της Ταϊβάν, ύψους 305 δισ. δολ., έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια συρρίκνωση του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Benq Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων της νήσου, να εμφανίζουν χαμηλότερα κέρδη.

Ο πρόεδρος της χώρας, Frank Hsieh, είπε στις 12 Μαΐου, ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες της, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης που έχει θέσει, στο 4,5%.

Σήμερα, η Στατιστική Υπηρεσία της νήσου, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2005 και στο 3,6% από το 4,2%, αλλά και την αντίστοιχη για το δεύτερο τρίμηνο, στο 3,6%, από 4,1% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα