Παγώνουν έως τις 3/6 τα πρόστιμα στα σ/μ

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 13:14
UPD:16:37

Με την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) μπλόκαρε την ακροαματική διαδικασία για το θέμα της επιβολής προστίμου σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ για εναρμονισμένη πρακτική από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Προχθές ο ΣΕΣΜΕ κατέθεσε αίτηση στο Εφετείο να γνωμοδοτήσει για το εαν ορθώς επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Επιτροπή Ανταγωνισμού, και το Εφετείο ζήτησε από την Επιτροπή να παγώσει τη διαδικασία μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση στις 30 Μαΐου.

Έτσι η ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναβάλλεται για τις 3 Ιουνίου. Ετσι η ακροαματική διαδικασία την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναβάλλεται για τις 3 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου πρόστιμο 15 εκ. ευρώ στον ΣΕΣΜΕ για παρακώλυση ανταγωνισμού και συνολικά δύο εκ. ευρώ σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών, εισηγήθηκε η γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ σε περίπτωση υποτροπής προειδοποιούσε με πρόστιμα 30 εκ. ευρώ τον ΣΕΣΜΕ και 3 εκ. ευρώ καθεμία των αλυσίδων Ατλάντικ [ATLr.AT] Σούπερ Μάρκετ, Αδελφοί Βερόπουλοι Διαμαντής Μασούτης Μετρό Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Τροφίνο και Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε αρχίσει πέρυσι το φθινόπωρο, μετά τη δημοσιοποίηση συνάντησης που έγινε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αλυσίδων. Σε αυτήν φέρονται ότι συζήτησαν τον τρόπο που θα ρυθμίζονταν η διαμόρφωση των τιμολογίων αγοράς, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους, δηλαδή του τρόπου θα εμφανιζόταν στα τιμολόγια αγοράς μέρος των εκπτώσεων και κάθε άλλου είδους παροχών που προσφέρουν οι προμηθευτές στις επιχειρήσεις λιανικής, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής.

Η πλευρά των σούπερ μάρκετ πρόβαλε τότε την άποψη, ότι η μέθοδος αυτή επελέγη με παρότρυνση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη, προκειμένου έτσι να μην υπάρξουν αυξήσεις των τιμών, καθώς η τιμολογιακή τιμή, κάτω από την οποία απαγορευόταν να πουλάνε οι επιχειρήσεις λιανικής, δεν ήταν η πραγματική τιμή. Μάλιστα δε, εμφάνισαν και συμφωνητικό, στο οποίο υπήρχε η υπογραφή τού τότε υπουργού.

Παρ' όλα αυτά, η παραπομπή στην Επιτροπή έγινε με παραγγελία του σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα