Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την εκταμίευση του ποσού -το οποίο σε πολύ μεγάλο μέρος, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου- τοποθετείται πλέον χρονικά στις αρχές Οκτωβρίου.
Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων: πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση -κάτι που χρονικά μας μεταφέρει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου- και μετά θα συμφωνηθούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις επί του χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ότι η «υπόθεση Γεωργίου» δεν συζητήθηκε καν στη συνάντηση με τους τρεις Έλληνες υπουργούς (Τσακαλώτο, Σταθάκη, Χουλιαράκη). Βέβαια, με επίσημες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να προαναγγείλει ότι η υπόθεση θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Πάντως, ούτε από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν προκύπτει με σαφήνεια το τι είναι αυτό που ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Mε χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να προαναγγείλει ότι η «υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου» θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής» (σ.σ.: αναφερόταν στην επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα) δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τίσεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».
«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο, σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές» επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».
Η ατζέντα της συνάντησης
Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τρία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη).
1. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους. Εμμέσως πλην σαφώς, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να «πατήσει γκάζι» όσον αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Προς το παρόν, δεν έχει κλείσει κανένα εκ των 15 θεμάτων (πλην ενός), αλλά οι Έλληνες υπουργοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι στον Γάλλο επίτροπο ότι με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Από την αναφορά, πάντως, των Ελλήνων αξιωματούχων προκύπτει πλέον ότι... προαπαιτούμενο για να αποφασιστούν τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους είναι να κλείσουν και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (σ.σ.: ο τελικός κατάλογος αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου). Πρακτικά επομένως, τα νέα για το χρέος, αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα έρθουν προς το τέλος του έτους.
2. Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.
3. Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν από το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Καθυστέρηση της δόσης
Το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, υπογράμμισε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα είναι ημερών, όχι εβδομάδων», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Bloomberg πριν από τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση θα είναι τεχνικής φύσεως και διάρκειας το πολύ 48 ωρών.