Με το βλέμμα σε Βρυξέλλες και Γέλεν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 10:58
UPD:11:03
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οριακά πτωτικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επικείμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα «απόνερα» της ομιλίας της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 564,13 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες κατά 0,27% στις 1.499,35 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,34 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 20 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,03% στις 484,12 μονάδες, καθώς η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ η Εθνική σημειώνει πτώση κατά 0,52% και η Eurobank κατά 1,76%. Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρείται στα 0,131 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΜΕΤΚΑ εμφανίζουν απώλειες κοντά στο 2%, ενώ στο 1% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει άνω του 2%.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με τον κ. Μοσκοβισί στο πλαίσιο του EuroWorking Group, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή κριτική των Ευρωπαίων, καθώς τόσο το γεγονός ότι τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν μείνει «ανοικτά», όσο και η υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα ανεβάσουν τους τόνους μεταξύ των δύο πλευρών.

Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε την Παρασκευή, ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, προλειαίνοντας τον δρόμο για μία νέα αύξηση των επιτοκίων, εντός του 2016. Επιβεβαίωσε άλλωστε, ότι «η αγορά εργασίας βελτιώνεται διαρκώς, ενώ οι προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό βρίσκονται σε σωστή τροχιά».

Eταιρικά αποτελέσματα και ΕΛΣΤΑΤ

Στα εταιρικά νέα, η Motor Oil συνεχίζει σήμερα, τη ροή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου και ακολουθούν την Τρίτη, Alpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Lamda Development. Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα του μήνα, είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου (αρχική πρόβλεψη -0,7% σε εποχικά σταθμισμένη βάση), ενώ την Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Fitch, η οποία μας έχει στη βαθμίδα «CCC». Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ενώ την ίδια ημέρα θα τρέξουν οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI.

Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Σε έκθεσή της για τα αποτελέσματα των τραπεζών, η Αlpha Finance προβλέπει ότι η Εθνική θα εμφανίσει ζημίες 34 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο (έναντι κερδών 22 εκατ. ευρώ το πρώτο), με τα καθαρά έσοδα από τόκους να καταγράφουν βελτίωση στα 483 εκατ. ευρώ, αλλά τα λειτουργικά έσοδα να καταγράφουν πτώση στα 481 εκατ. ευρώ από 526 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και τα κέρδη προ προβλέψεων να διαμορφώνονται στα 162 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ το Q1.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, προβλέπονται κέρδη 27 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο από ζημίες 44 εκατ. ευρώ το πρώτο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να κινούνται στα 478 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με αυτά του πρώτου τριμήνου. Αναμένει αύξηση 7% στα λειτουργικά κέρδη, στα 617 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα προ προβλέψεων να εμφανίζουν αύξηση 22%, στα 298 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η τράπεζα θα εμφανίσει μείωση των προβλέψεων στα 260 εκατ. ευρώ από 289 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.

Για τη Eurobank, η χρηματιστηριακή προβλέπει κέρδη 37 εκατ. ευρώ, από 60 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 384 εκατ. ευρώ, πρακτικά αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σταθερά αναμένονται και τα λειτουργικά κέρδη, στα 513 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 210 εκατ. ευρώ, αυξημένες 11% στο τρίμηνο. Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένονται στα 263 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα από το πρώτο τρίμηνο.

Roadshow στο Λονδίνο

Την ίδια ώρα, χωρίς το βάρος επικείμενων εθνικών εκλογών, όπως πέρυσι, και απαλλαγμένοι από τη σκιά δημοψηφισμάτων τύπου Brexit, όπως πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, αλλά με σειρά θεμάτων να αποτελούν ακόμα «αγκάθι» για το ελληνικό επιχειρείν, οι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και 29 εισηγμένες εταιρείες ετοιμάζονται για το 11ο ραντεβού τους στο Λονδίνο, με εκπροσώπους διεθνών funds στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, στο TAXIS βρίσκεται το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, καθώς ολοκληρώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα η διαδικασία ανάρτησής τους. Οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS, να ενημερωθούν σχετικά με το αν θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα