Market Beat: Οι προσδοκίες διεθνώς για τα επιτόκια της Fed δυσκολεύουν τη συσσώρευση

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 09:57
UPD:10:01
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ο 25άρης στην τελευταία σύνοδο, μετά τις δύο πρώτες ώρες, απέκτησε σταθερή πτωτική κλίση με την κάθοδο να σταματά στις 1500,94 μονάδες στις 16:40. Ενώ επτά λεπτά αργότερα και μετά από την αναπήδηση από τα χαμηλά, άγγιξε τις 1501,23 για να κλείσει στις 1503,35. Υπάρχει αρνητική κληρονομιά συνεπώς για την έναρξη της εβδομάδας και πιθανή αρνητική αντιμετώπιση της πιθανότητας να ανέβουν τα επιτόκια της Fed τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν απέκλεισε με την ομιλία της η Πρόεδρος Τζάνετ Γιέλεν την Παρασκευή. Σίγουρο είναι πως διεθνώς θα ανέβει η μεταβλητότητα των αγορών αφού κάθε είδηση από το μακροοικονομικό πεδίο των ΗΠΑ θα εκλαμβάνεται ως ενισχυτική ή αποτρεπτική αυτού του ενδεχόμενου. Μεταξύ των πρώτων στοιχείων που πρέπει να ελεγχθούν θα είναι ΗΠΑ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τον Αύγουστο, που ανακοινώνεται την Τρίτη, η παραγωγικότητα, η βιομηχανική παραγωγή και τα στοιχεία στον κατασκευαστικό τομέα, την Πέμπτη, και την Παρασκευή έρχεται η δημοσίευση των δεδομένων για τις νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο εκτός του γεωργικού τομέα.

Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Είναι γνωστό στους αναγνώστες της στήλης, το φαινόμενο της απόλυτης προσήλωσης των διαχειριστών κεφαλαίων στις επιθυμίες της Fed, σχετικά με την πολιτική σύσφιξης που θέλει να ακολουθήσει στα επιτόκιά της. Αυτό προέκυψε από τα όσα ακολούθησαν μετά την πρώτη αύξηση που αποφάσισαν πέρυσι το Δεκέμβριο. Πτώση στα χρηματιστήρια που κράτησε σχεδόν δυο μήνες και γερές αναταράξεις στις αγορές νομισμάτων άρα και των εμπορευμάτων και ειδικά των Πρώτων Υλών. Ενώ τότε είχαν αφήσει να εννοήσουν οι επενδυτές πως οι αυξήσεις θα γινόντουσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και άρα μέσα στο 2016 αναμενόντουσαν τέσσερις τελικά μετά την πρώτη σε διάστημα πέραν των δέκα χρόνων δεν ακολούθησε άλλη.

Φθάσαμε λοιπόν στις παραμονές της συνόδου της Fed επί της πολιτικής της τον Σεπτέμβριο και αρκετοί αρμόδιοι, ειδικά πρόεδροι των ανά πολιτεία Ομοσπονδιακών Τραπεζών με δικαίωμα ψήφο στην αρμόδια επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής, ειδοποιούν, ότι μπορεί τότε να υπάρξει κίνηση από πλευράς Fed. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει, την περασμένη βδομάδα, μια ομιλία της επικεφαλής της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου, μοναδικό γεγονός για τις αγορές, που είχανε φθάσει στο τέλος των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και δεν έχουν κατεύθυνση. 

Η υπόθεση για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, μετά τις πολλές νέες θέσεις εργασίας που φάνηκε ότι δημιουργούνται, και την οικονομική ανάπτυξη που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με συγκρατημένο ρυθμό, είπε σε μια ομιλία η κ.Yellen στο Jackson Hole, του Wyoming, την Παρασκευή.

Η Yellen δεν έδωσε οδηγίες για το τι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δει πριν αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων, είπε πως η Fed σκέφτεται ότι είναι ήδη κοντά στην επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών. Περίγραψε τις καταναλωτικές δαπάνες ως "σταθερές", αλλά σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις των ΗΠΑ ήταν αδύναμες και οι εξαγωγές είχανε πληγωθεί από το ισχυρό δολάριο. Στα σχόλια από τον Νο 2 επί της χάραξης της πολιτικής της Fed, ο αντιπρόεδρος Stanley Fischer, μετά την ομιλία της Yellen ενίσχυσε επίσης την υπόθεση για μια αύξηση φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά από το CNBC για το αν θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και περισσότερες από μία κίνηση σύσφιξης πριν από το τέλος του έτους, ο Φίσερ είπε πως η Yellen θα ήταν "συνεπής με την απάντηση ναι" και στις δύο ερωτήσεις, αν και ακόμα οι αποφάσεις εξαρτώνται τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν. Τα σχόλια από Yellen και Fischer έσυραν Wall Street χαμηλότερα κατά το κλείσιμο. Αλλά αποδείχθηκαν ευλογία για το νόμισμα των ΗΠΑ, με το δείκτη δολαρίου .DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι έξι ανταγωνιστών του παγκόσμια, με άλμα 0,8% την Παρασκευή. Έμεινε σταθερός στις 95,518 μονάδες τη Δευτέρα.

Το ευρώ ήταν σήμερα επίπεδο στα 1,12010 δολάρια, μετά από βουτιά 0,8% την Παρασκευή, με τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τις 15 Ιουλίου.

Όλα τα χρηματιστήρια μετά τη συντονισμένη βουτιά τους λόγω του σοκ από το Brexit, έχουν αποκτήσει παρόμοια εικόνα. Δηλαδή βούτηξαν πτωτικά μετά τις 23/6 σε δυο μόλις συνόδους αλλά φέτος το καλοκαίρι ανέκτησαν πλήρως τις τιμές που αντιστοιχούσαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό ίσχυσε για τον DAX που ήταν στις 10257  και κατέληξε στις 9269 στις 27/6 ωστόσο στις 11 Αυγούστου χτύπησε τις 10743 μονάδες ενώ την Παρασκευή οι θεσμικοί τον άφησαν στις 10588. Αλλά και ο Πορτογαλικός χρηματιστηριακός δείκτης στις 23/6 ήταν στις 4690 μονάδες και στις 27/6 ήταν στις 4260 αλλά στις 12 Αυγούστου έπιασε τις 4829 μονάδες και τελευταία τον έφεραν στις 4697,5. Όλες οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη, έχουν παρουσιάσει επίπεδα πάνω από αυτά που κατείχαν στις 23 Ιουνίου, εκτός του ΧΑ. Όπου ο ΓΔ έκλεισε στις 617,69 μονάδες με μέγιστο τις 620,3 στις 23/6 αλλά βούτηξε στις 27/6 ως τις 519,33 με κατώτερο τις 517,1 και το υψηλότερο κλείσιμό του έκτοτε είναι οι 576,12 ενώ την Παρασκευή τον άφησαν στις 565,34 ήτοι -8,5% χαμηλότερα από τα προ Brexit επίπεδα του Ιουνίου. Οι υπόλοιποι δείκτες μετοχών είναι περίπου -1% ως -2% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου και ο μέσος όρος του ΧΑ τότε, όταν οι αγορές παρασύρθηκαν από τα νέα ρεκόρ βίου στις αγορές της Νέας Υόρκης, έκλεισε στο καλύτερο που μπορούσε, ήτοι 40 μονάδες χαμηλότερα από τις 23/6.

Αυτά νομίζουμε ότι κρατούν τους ρυθμούς συναλλαγών χαμηλά και τη στατιστική εικόνα της αγοράς δέσμια μιας μιζέριας, που δεν ξεπερνιέται εύκολα και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Αν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των θεσμών κάνουν απαραίτητη, για άλλη μια φορά, την πολιτική διαπραγμάτευση. Γιατί θα σημαίνει ότι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων που για το εσωτερικό είναι κινήσεις τεράστιου βάρους αλλά για τους επενδυτές θεωρούνται απαραίτητα για την οικονομική εξυγίανση, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Ανεβάζοντας το ποσοστό της πολιτικής αστάθειας και στην καλύτερη περίπτωση διατηρώντας το καθεστώς διαρκούς ανησυχίας για την ώρα που θα υπάρξει αναγνωρίσιμη από τους οικονομολόγους και όχι από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών της χώρας

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Γιέλεν και Φίσερ  εκπληρώνουν την ανάγκη των αγορών, για αυξημένη νευρικότητα

Η κάμψη των όγκων στα μεγάλα χρηματιστήρια φέτος είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το θέρος και οι αναλυτές την αποδίδουν στην διατήρηση χαμηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια. Το φαινόμενο της απόλυτης προσήλωσης των διαχειριστών κεφαλαίων στις επιθυμίες της Fed, σχετικά με την πολιτική σύσφιξης που θέλει να ακολουθήσει στα επιτόκιά της, προέκυψε από τα όσα ακολούθησαν μετά την πρώτη αύξηση. Την αποφάσισαν, μετά από δέκα χρόνια, πέρυσι το Δεκέμβριο. Ακολούθησε πτώση στα χρηματιστήρια, που κράτησε σχεδόν δυο μήνες και γερές αναταράξεις στις αγορές νομισμάτων, άρα και των εμπορευμάτων και ειδικά των Πρώτων Υλών. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι εταιρίες ενέργειας, μετάλλων και όρυξης αυτών και την εύνοια κέρδισαν οι μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφελείας και Τηλεπικοινωνιών, δηλαδή οι αμυντικές και «μερισματοφόρες», κατά την παραδοσιακή επενδυτική λογική. 

Το ευεργετικό έργο του Brexit

Από τον Μάρτιο και μετά, με τις τιμές στο πετρέλαιο να ανακάμπτουν σταδιακά, τα χρηματιστήρια πήραν δειλά την ανηφόρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα επίπεδα των υψηλών που εμφάνισαν το 2015. Η Fed διαπιστώνοντας το μέγεθος της αρνητικής αντίδρασης για την πρώτη αύξηση στα επιτόκιά της, που τα έφερε μεταξύ 0,25% και 0,50%, τον Μάρτιο δεν συνέχισε την πολιτική σύσφιξης. Φυσικά αυτό, διευκόλυνε την άνοδο των μετοχικών αξιών, λόγω των χαμηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που ξεπερνούσαν οριακά τον πληθωρισμό. Την πιθανότητα για μια κίνηση τον Ιούνιο απέκλεισε η γνώση της μικρής διαφοράς των δυο πλευρών στις δημοσκοπήσεις για το Brexit. Καθώς η αντίδραση σε μια άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτή που θα είχαν οι επενδυτές αν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ, κατακρημνίζοντας τις αγορές υψηλού ρίσκου. 

Τα χρηματιστήρια, μετά τη συντονισμένη βουτιά τους λόγω του σοκ από το Brexit, έχουν αποκτήσει παρόμοια εικόνα. Δηλαδή, βούτηξαν πτωτικά μετά τις 23/6 σε δυο μόλις συνόδους, αλλά φέτος το καλοκαίρι ανέκτησαν πλήρως τις τιμές που αντιστοιχούσαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία. Η φόρα δε που απέκτησαν οι τιμές, έφερε νέα ιστορικά υψηλά για τους αμερικάνικους δείκτες, 14 μήνες μετά την προηγούμενη κορύφωση. Αυτό επηρέασε και τον DAX που ήταν στις 10257  στις 23/6 και κατέληξε στις 9269 στις 27/6. Στις 11 Αυγούστου ωστόσο, χτύπησε τις 10.743 μονάδες, ενώ την Παρασκευή οι θεσμικοί τον άφησαν στις 10.588. Αλλά και ο Πορτογαλικός χρηματιστηριακός δείκτης στις 23/6 ήταν στις 4690 μονάδες και στις 27/6 ήταν στις 4260 αλλά στις 12 Αυγούστου έπιασε τις 4829 μονάδες και τελευταία τον έφεραν στις 4697,5. Όλες οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη έχουν κατακτήσει επίπεδα, πάνω από αυτά που κατείχαν στις 23 Ιουνίου, εκτός του ΧΑ.

H εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2166,19 μονάδες είχε επίδοση -0,81% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +5,98%. Ο Dow υποχώρησε -0,94% στις 18.377,32 μονάδες και στο έτος κερδίζει +5,47%. Ο S&P400 έχασε -0,17% με επίδοση φέτος +11,56% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +0,01%, αποδίδει στο έτος +8,90%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -0,66%, μείωσε τα κέρδη του για το 2016 στο +3,92%. Ο χρυσός έπεσε κατά -1,62%, με κλείσιμο στα 1345,80 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε στη βδομάδα, κλείνοντας στα 47,29 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία πτώση -2,64% και επίδοση στο έτος +27,57%.

Ο Nikkei, υποχώρησε -1,12% και στο έτος χάνει -14,04%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε +0,41%, με απόδοση -1,45% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά +0,94% με ετήσια μεταβολή -4,21%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,47% και στο έτος αποδίδει -9,27%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εκτινάχθηκε κατά +3,27% και στο 2016 χάνει -21,36%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε απώλειες -2,34%, και στο έτος ενισχύεται +33,14%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -1,92%, με επίδοση στο 2016 +10,22%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,91%, και επίδοση για το 2016 +3,88%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία με πτώση -1,05%, στο 2016 αποδίδει +6,20%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γλύστρισε -0,12% και στο 2016 έχει κέρδη +4,54%. Απώλειες -1,22% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,25%. 

Μηνύματα χωρίς πράξεις

Η αρχή του Αυγούστου ήταν ήσυχη, καθώς απουσίασε μετά τη σύνοδο του Ιουλίου η συνήθης εμφάνιση στελεχών που σχολίαζαν την απραξία της Fed. Μετά όμως τη δημοσίευση των πρακτικών από εκείνη την συνάντηση ο οικονομικός τύπος ανέφερε ότι επέστρεψε στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των επιτοκίων για την επόμενη συνεδρίαση στις 20 και 21 Σεπτέμβρη. Εμφανίστηκαν επίσης πολλά πρωτοσέλιδα γύρω από μια σημαντική διάσπαση μεταξύ των αρμοδίων της FOMC σε «περιστέρια» (με θέση υπέρ της χαλάρωσης) και «γεράκια» (με θέσεις υπέρ σύσφιξης των συνθηκών που καθορίζουν τη ρευστότητα) κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι ενώ οι ιθύνοντες χωρίστηκαν, τα «περιστέρια» συνεχίζουν να υπερτερούν των «γερακιών», ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η ψηφοφορία ήταν να μην κάνουν τίποτα, με μόνο ένα τελικά να διαφωνεί. Παρά την αναγνώριση της ύπαρξης θετικών μηνυμάτων από την οικονομία των ΗΠΑ, τονίστηκαν οι αβεβαιότητες για την ανάπτυξη στο εξωτερικό, και κυρίως στην Ευρώπη. Επίσης άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει εγχώρια αβεβαιότητα, ειδικά στον τομέα των επιχειρηματικών επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Φθάσαμε λοιπόν στις παραμονές της συνόδου της Fed, επί της πολιτικής της, τον Σεπτέμβριο. Ήδη αρκετοί αρμόδιοι, ειδικά πρόεδροι των ανά πολιτεία Ομοσπονδιακών Τραπεζών, με δικαίωμα ψήφου στην αρμόδια επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής, ειδοποιούν, ότι μπορεί τότε, να υπάρξει κίνηση από πλευράς Fed. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει, την περασμένη βδομάδα, μια ομιλία της επικεφαλής της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου, μοναδικό γεγονός για τις αγορές. Οι μεγαλύτερες δε έχουν πέσει σε πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, γιατί κουράστηκαν οι επενδυτές από την αναμονή  εξελίξεων που ναι μεν προαναγγέλλονται αλλά δεν παραδίδονται στις αγορές.

Η κ Γιέλεν… «καθοδηγεί»

Την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι πλησίασε η εποχή που θα διαπιστώσει την εκπλήρωση όλων των δεδομένων που χρειάζονται για να προχωρήσει στο πρόγραμμα σύσφιξης. Αλλά δεν έδωσε οδηγίες, για το τί ακριβώς πρέπει να δει η κεντρική τράπεζα, πριν την αύξηση των επιτοκίων. Μετά τις παρατηρήσεις της, οι επενδυτές συνέχισαν να στοιχηματίζουν πως υπήρχαν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες μιας αύξησης κατά τη συνεδρίαση της Fed το Δεκέμβριο.

«Απλά κράτησε ανοικτή την πόρτα για μια αύξηση νωρίτερα παρά αργότερα», δήλωσε ο Subadra Rajappa, της Societe Generale. Στην πολιτική της Fed πιστώνεται ότι κατάφερε να συνδράμει στην πτώση της ανεργίας σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από την ύφεση. Αλλά δαπανήθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης και οκταετία με μηδενικές, ή σχεδόν μηδενικές, τιμές επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να προκληθεί μια σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν την Παρασκευή, έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 1,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μένοντας πίσω, εν μέρει, από τις πεισματικά αδύναμες δαπάνες των επιχειρήσεων.

Ωστόσο την Παρασκευή, οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο αναρριχήθηκαν στο 36%, από 21% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων του Ομίλου CME. Οι traders στην αντίστοιχη αγορά παραγώγων, αποτύπωσαν μια πιθανότητα 63,7% για αύξηση τον Δεκέμβριο, από 51,8% την Πέμπτη. Οι μετοχές των τραπεζών, που θα κερδίσουν σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων ανέβηκαν. Αντίθετα, οι τομείς που ενδέχεται να πληγούν από τα υψηλότερα επιτόκια, όπως οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Τηλεπικοινωνίες, υποχώρησαν πάνω από -2% και -1% αντίστοιχα, εμφανίζοντας τη χειρότερη τους μέρα σε τέσσερις μήνες.

Την τρέχουσα εβδομάδα η Wall Street, είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί ανάλογα με το τί θα φέρει ένα κύμα από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με κορωνίδα στο τέλος της τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτά, επηρεάζοντας τις προσδοκίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων, θα αυξήσουν την αστάθεια των τιμών των μετοχών που πρόσφατα εμφάνισαν ρεκόρ. Τα φρέσκα στοιχεία για την απασχόληση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ίσως βοηθήσουν τους επενδυτές να στερεοποιήσουν τις προσδοκίες τους για μια αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, ή θα ενισχύσει μια μειοψηφία αναλυτών με πρόβλεψη να  αυξηθούν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη μεταβλητότητα θα απαντήσει στην ανάγκη των αγορών μετοχών να γίνουν λιγότερο προβλέψιμες και άρα πιο γοητευτικές.

ΧΑ

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με την άνοδο για τους βασικούς δείκτες το πολύ ως το +1,1%, δεν έδωσε ακόμα, ενώ απομένουν τρεις σύνοδοι, θετικό πρόσημο στη μηνιαία μεταβολή τους. Έτσι για τον ΓΔ η επίδοση του Αυγούστου είναι -1,05% για τον 25άρη -1,61% και μόνο ο FTSEM ενισχύεται +2,78%. Ωστόσο, τα κέρδη του Ιουλίου, κάνουν την απόδοση του τρίτου τριμήνου θετική για ΓΔ και FTSE25, όταν τα δύο προηγούμενα ήταν πτωτικά.

Τα χαρακτηριστικά της εβδομάδας ήταν ο χαμηλός μέσος τζίρος, που περιορίστηκε κάτω από τα 22 εκατ. ευρώ και τα αντίθετα πρόσωπα που επιφύλασσαν οι συναλλασσόμενοι έναντι των μετοχών που τους ενδιέφεραν, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης. Ειδικά στις πρώτες τρεις και ανοδικές συνόδους, όταν το πρώτο μέρος περιλάμβανε σημαντική πτώση, το δεύτερο είχε άνοδο και αντίθετα όποτε οι τιμές σημείωσαν μέγιστο μέρας μέσα στο πρώτο μέρος, το κλείσιμο γινόταν με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά από τα υψηλά μέρας. Επίσης καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, σε όλες σχεδόν τις μέρες, οι δημοπρασίες. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έκαναν την εμφάνισή τους και μάλιστα, η μέση αξία τους ανήλθε στα 1,6 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό άνω του 7% του συνολικού τζίρου. Αυτό υπογραμμίζει την εμφάνιση θεσμικού ενδιαφέροντος μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη.

Τη Δευτέρα, με τις διεθνείς αγορές σε πτώση, οι επενδυτές οδήγησαν τον ΓΔ ψηλότερα κατά +0,84% στις 566 μονάδες, με τον 25άρη στο +1,34% και τζίρο πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ. Την άνοδο έφεραν τα κέρδη των Τραπεζών +2,89% των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,38%, Τροφίμων Ποτών +1,28% με λίγους πτωτικούς κλάδους και μικρές απώλειες. Την Τρίτη, με τα χρηματιστήρια στης Ευρώπη να εμφανίζουν μεταβολές άνω του +1%, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα μόλις κατά 0,33%. Έτσι  έφθασε στις 567,90 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1513,58, με μεταβολή +0,41%. Εμφανίστηκαν κέρδη για τις εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +1,48%, Εμπορίου +1,40%, Τραπεζών +1,16%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,03%, αλλά στον αντίποδα με υπολογίσιμες απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50%, Κατασκευές Υλικά -0,50% και Πετρελαίου Αερίου -0,41%.

Την Τετάρτη είχαμε την τελευταία ανοδική σύνοδο της εβδομάδας, αλλά τα μέγιστα του πενθήμερου για τους δείκτες  είχαν σημειωθεί την προηγούμενη. Ωστόσο σε αυτές τις τρεις πρώτες μέρες, ο μέσος όρος είχε την ίδια διακύμανση, επτά μονάδων περίπου. Ο ΓΔ λοιπόν, με μια ψευδο-ανοδική σύνοδο, οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,01% και ο 25άρης εμφάνισε μεταβολή +0,14% που του προσέφεραν τα μικρά κέρδη πολλών κλαδικών δεικτών, με τις Τράπεζες ανάμεσά τους. Ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος στη βδομάδα και πέρασε τα 26 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν δυο πτωτικές σύνοδοι, που της Πέμπτης ήταν η σημαντικότερη. Ενώ την Παρασκευή, όταν όλοι περίμεναν τα μηνύματα της Γιέλεν σχετικά με τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκιά της, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,09% από -0,37% την Πέμπτη και έφθασε στις 565,34 από 565,83 μονάδες. Ο 25άρης έχασε -0,53% από -0,28% την προηγούμενη, κλείνοντας στις 1503,35 από 1511,43. Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,032 από 19,463 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,203 από 1,268 εκατ. ευρώ. Μόνο την Παρασκευή ο δείκτης των Τραπεζών εμφάνισε απώλειες -1,76%, ενώ και την Πέμπτη ανέβηκε κατά 1,06%. Ήταν συνεπώς αυτός ο κλάδος που στήριξε τελικά τα εβδομαδιαία κέρδη των βασικών δεικτών.

Η εικόνα των μετοχών του 25άρη έναντι της προηγούμενης καθοδικής εβδομάδας δεν άλλαξε σε επίπεδο τριμήνου, αλλά και τελευταίων τριάντα ημερών. Απλά, υπήρξε κατώτερο εβδομάδας ψηλότερα από το κατώτερο της προηγούμενης και το μέγιστο εβδομάδας ήταν χαμηλότερα του μέγιστου της προηγούμενης. Στην ουσία έσφιξε η διακύμανση και οι τιμές κινήθηκαν πλάγια, με εξαίρεση οκτώ μετοχές που εμφάνισαν υπολογίσιμη ανοδική μεταβολή. Ανήκουν σε δυο διαφορετικές κατηγορίες μετοχών, με βάση την επίδοσή τους τον Αύγουστο. Το μήνα που ο ΓΔ χάνει -1,05% και ο 25άρης -1,61%.

Με βάση την ανώτερη των δεικτών μεταβολή στη βδομάδα, τοποθετούνται αλφαβητικά: Η ΑΛΦΑ, με κέρδη +3,92% και μεταβολή μήνα -10,17%, η ΕΕΕ με κέρδη +1,59% και μεταβολή μήνα +7,24%, η ΕΤΕ με κέρδη +3,23% και μεταβολή μήνα -4,95%, η ΕΥΡΩΒ με κέρδη +5,83% και μεταβολή μήνα -10,98%, ΕΧΑΕ με κέρδη +1,88% και μεταβολή μήνα +3,58%, ΛΑΜΔΑ με κέρδη +2,05% και μεταβολή μήνα -0,66%, ΠΕΙΡ με κέρδη +2,34% και μεταβολή μήνα -12,67%, ΤΙΤΚ με κέρδη +1,65% και μεταβολή μήνα +5,43%, και ΦΦΓΚΡΠ με κέρδη +2,61% και μεταβολή μήνα 0,00%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες εβδομάδας συναντάμε αλφαβητικά τις: ΓΕΚΤΕΡΝΑ με πτώση -3,09% και στο μήνα -3,09%, ΕΥΔΑΠ με πτώση -4,44% και στο μήνα -2,44%, ΜΟΗ με πτώση -2,82% και στο μήνα -4,21%, ΟΛΠ με πτώση -4,48% και στο μήνα -3,40%, ΟΠΑΠ με πτώση -1,37% και στο μήνα +0,70%, ΟΤΕ με πτώση -1,88% και στο μήνα -4,02%. Οι μισές από τις ανοδικές της βδομάδας έχουν τη μεγαλύτερη πτώση στον Αύγουστο και απλά την μειώνουν, όταν αυτές με τη μεγαλύτερη πτώση έκαναν του Αυγούστου ακόμα μεγαλύτερη, εκτός της ΟΠΑΠ.

Τεχνική ανάλυση

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με κυρίαρχες τις σειρές Σεπτεμβρίου, έφερε μεταβολές των όγκων στα περισσότερα τμήματα των παραγώγων. Σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά +1,07%, με την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, υποχώρησαν, ως συνήθως μετά την εβδομάδα εκπνοής, κατά -32,50%, ενώ ήταν μικρή (+6,54%) η μεταβολή των ανοικτών θέσεων που διαμορφώθηκαν στις 5.535 από 5.195 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 5.312 από 5.177. Ο όγκος για την κυρίαρχη σειρά διαμορφώθηκε στα 829 από 839 ΣΜΕ ημερησίως. Οι προσδοκίες των traders είναι ελαφρά δυσοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου στις 1499,75 μονάδες. Δηλαδή με υστέρηση, έναντι του υποκείμενου δείκτη, οριακά μεγαλύτερη των 4,5 μονάδων, αφού έκλεισε στις 1503,35.

Μια επιπόλαια προσέγγιση στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα ήταν αν αποδώσουμε το +1,07% του 25άρη ή του +0,72% για τον ΓΔ, σε ταύτιση των επιλογών των θεσμικών του ΧΑ με τις επιλογές των fund managers στα χρηματιστήρια του ευρώ.

Η μελέτη του ιστορικού εβδομαδιαίου διαγράμματος του 25άρη αποκαλύπτει ότι από την εβδομάδα που εμφανίστηκε μια κορύφωση του δείκτη στις 1868,9 μονάδες και άρχισε στις 23 Μαΐου, με εξαίρεση την αμέσως επόμενή της, ξεκίνησε μια κάθοδος με τρεις μεγάλες εβδομαδιαίες βουτιές και δυο μικρές, στις οποίες εμφανίστηκε το ίδιο χαμηλό στις 1371 μονάδες. Η τελευταία πτωτική εκείνης της αλυσίδας άρχισε στις 4 Ιουλίου και ήταν η αμέσως επόμενη που συνέβαλλε στην όποια αντίδραση από τον πυθμένα λόγω Brexit είχε εμφανιστεί. Ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και έδωσε στον 25άρη άνοδο 5,58%, κινώντας τον από τις 1433 ως τις 1547,63 μονάδες. Από τότε μεσολάβησαν έξη εβδομάδες, εκ των οποίων τρεις ανοδικές και ανάμεσά τους προέκυψαν και τρεις καθοδικές, στις οποίες οι απώλειες ήταν οριακά πάνω από -1%, -2% και -3% αντίστοιχα. Ενώ οι ανοδικές είχαν την πρώτη με άνοδο +1,68% μετά ακολούθησαν οι δυο πτωτικές και ήρθε η δεύτερη ανοδική εβδομάδα με κέρδη +2,51% ακολούθησε η πλέον πτωτική εβδομάδα του Αυγούστου και η τελευταία έφερε το +1,07% και τον 25άρη αρκετά κάτω από το μέγιστο της πρώτης μετά το Brexit ανοδικής εβδομάδας που προαναφέραμε.

Στην πραγματικότητα η αγορά διακυμάνθηκε επί έξη εβδομάδες μέσα σε όρια που σχημάτισαν οι συναλλαγές στη βδομάδα από 11 ως 15 Ιουλίου! Το δε τέλος της εβδομάδας που πέρασε υποδηλώνει ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα πιέσεις πριν εκτονωθεί αυτή η συσσώρευση καθοδικά. Φυσικά πολλά μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα σε ένα τόσο ρευστό κλίμα διεθνώς με αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία γεγονός που εγγυάται αύξηση των ανθρώπων που θα τρέξουν μακριά από τον άγριο πόλεμο. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μετά από τετραήμερο ράλι σταμάτησε την Παρασκευή και παράλληλα, αυτή την θετική για αυτές εβδομάδα, ο τζίρος τους ως ποσοστό του συνολικού ημερήσιου έπεσε, υπέρ μετοχών όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που εμφάνισαν πτώση στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι διακοπές του καλοκαιριού  στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας

Σήμερα

Οι ιαπωνικές μετοχές αναρριχήθηκαν σε υψηλά μιάμιση εβδομάδας σήμερα Δευτέρα 29/8 το πρωί, αφού το γεν εξασθένησε μετά την ομιλία που είχε η πρόεδρος της  Federal Reserve Janet Yellen όπου υπογράμμισε πως μια αύξηση των επιτοκίων παραμένει στα χαρτιά εντός του τρέχοντος έτους, κάτι που ανέβασε το ενδιαφέρον για ασφαλιστικές εταιρίες και για όσες έχουν μεγάλες εξαγωγές.

Ο Nikkei αυξήθηκε 2,2% στις συναλλαγές του πρώτου μέρους και είναι κοντά στις 16.721  μονάδες, μετά από άνοδο ως 16.737,95, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 του Αυγούστου.

Οι Ασφαλιστικές εταιρίες διέγνωσαν πως τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα τους επιτρέψουν να αποκομίσουν κέρδη από τις υψηλότερες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα ΗΠΑ, ενώ τα χαρτοφυλάκια τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα επωφεληθούν επίσης από την άνοδο του Nikkei.

Οι εταιρίες με εξαγωγές ανέβηκαν επίσης αφού το δολάριο αυξήθηκε 0,2% αγοράζοντας 102,03 γιεν ενώ νωρίτερα έφθασε ως τα 102,14, καλύτερα επίπεδα της σχέσης ανταλλαγής από τις 12 Αυγούστου.

Η μετοχή Toyota Motor Corp πήδηξε 4,0%, η Honda Motor Co ανέβηκε 3,5% και η Nissan Motor Co κέρδισε 2,7%. Ο ευρύτερος Topix κέρδισε 2,1%.

Μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στις ανακοινώσεις στοιχείων από τις ΗΠΑ για να δούνε αν αυτά θα παγιώσουν την άποψη που εξέφρασε η Yellen.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, ενώ το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε με κέρδη που αποδίδονται στα λεγόμενα της  Janet Yellen για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ μέσα στο τρέχον έτος.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες έως -1%.

Οι μετοχικοί δείκτες της Κίνας CSI 300 και Shanghai Composite SSEC ανέτρεψαν τις αρχικές τους απώλειες και ήταν οριακά ψηλότερα ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ εμφάνισε απώλειες 0,3%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αντιμέτωπα με τη σκληρή κριτική των Ευρωπαίων αναμένεται να βρεθούν σήμερα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είναι ήδη στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων. Τόσο το γεγονός ότι τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχουν μείνει ανοικτά, όσο και το ότι η κυβέρνηση δεν «συμπλέει» με τους Ευρωπαίους στην υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στο πλαίσιο του Euro Working Group. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση ήλπιζε να εξασφαλίσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Οκτώβριο, ωστόσο φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και η β’ αξιολόγηση.

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο αντίστοιχα, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση - και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ - όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

Στη Βουλή έφθασε το θέμα της μη δημοσιοποίησης ισολογισμών από τις υπόχρεες Α.Ε. και ΕΠΕ, το οποίο πλέον έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Αφορμή για την κατάθεση σχετικής ερώτησης αποτέλεσε η επί τριετία μη δημοσίευση των ισολογισμών από τη Μαρινόπουλος, της οποίας, όπως διαπιστώθηκε, το «άνοιγμα» στην αγορά ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ. Στη σχετική ερώτηση απάντησε εγγράφως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.  

Με τις τελικές υπογραφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση διάσωσης της αλυσίδας super market Μαρινόπουλος με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης ολοκληρώνεται εντός των ημερών το τυπικό μέρος μιας ιστορικής συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας μέλλει να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόριο εντείνοντας τον ανταγωνισμό και δρομολογώντας εξελίξεις - σε επίπεδο αλυσίδων super market και προμηθευτών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγών στις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γιώργος Μιχελής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) συγκροτεί το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και ενδεχομένως, από άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds.

Απάντηση στη διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στο αίτημα της πρώτης να μην κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που ισχύει η ρύθμιση των 36 δόσεων και, αν γίνεται διακοπή, να δίνεται το δικαίωμα στους επιχειρηματίες, μαζί με την επανασύνδεση να εντάσσονται στη ρύθμιση αυτή χωρίς υπερβολικές προκαταβολές.

Τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας, υπό την ονομασία Bank of Cyprus Holdings, στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, η οποία στοχεύει στην εισαγωγή της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE). Ακόμη και εάν επιτευχθεί η εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο, η διεύθυνση, οι λειτουργικές δραστηριότητες και η φορολογική έδρα της τράπεζας θα παραμείνουν στην Κύπρο.

Στα 51.000 ευρώ διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Ιονικής Ξενοδοχειακής, έναντι κερδών 434.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα αποτελέσματα EBTIDA (προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών τέλος, συρρικνώθηκε κατά 0,5 εκατ. ευρώ, στα 14,5 εκατ. ευρώ.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δύναται να προέλθει μέσω των νέων επενδυτικών σχεδίων και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προσδίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον παράγοντα «επενδύσεις». Όπως αναφέρει αναλυτικά, η ταχύτητα της αναμενόμενης εξόδου από την ύφεση στο β’ εξάμηνο του 2016, θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να κινητοποιήσει εθνικούς πόρους και διεθνή κεφάλαια προς τις επενδύσεις.

Το πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ), μέσω της δανειακής της αναδιάρθρωσης, άναψε και επισήμως η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 36,43 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων - γνωστή και ως ΤΤΙΡ - «ουσιαστικά έχουν αποτύχει», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

«Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θέλουμε να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των Αμερικανών» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, εκφράζοντας την απογοήτευσή του. HΠΑ και Ε.Ε. βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Στο 42% ενισχύθηκαν οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, κατόπιν των δηλώσεων της Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή, στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ. Το ποσοστό του 42% είναι το υψηλότερο από τις αρχές Ιουνίου, με τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία «σύσφιγξης» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Εταιρικές και εμπορικές συμφωνίες, αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, επιχειρώντας να ξεφύγει από την οικονομική μέγγενη των τελευταίων μηνών. Μεταξύ των συμφωνιών ξεχωρίζει αυτή με την καναδική Barrick Gold Corp, η οποία αφορά την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των μεταλλευτικών δυνατοτήτων της αμερικανικής χώρας.

«Συναίνεση» για τον τρόπο σταθεροποίησης των αγορών πετρελαίου επιδιώκουν Βενεζουέλα και Ιράν, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της αμερικανικής χώρας, Νικολάς Μαδούρο, κατόπιν της συνάντησής του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο για την ενίσχυση των αγορών του πετρελαίου.

Μείωση της τάξης του 22% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Sinopec, καθώς στο α’ εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 19,9 δισ. γουάν (3 δισ. δολάρια). Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 37% στα 879,2 δισ. γουάν. Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της κινεζικής εταιρείας οφείλεται στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Η Sinopec, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι China Petroleum & Chemical, είναι η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο στον κλάδο της πετρελαϊκής διύλισης. 

Ζημιές 52 δισ. δολαρίων εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο GPIF, λόγω της εκτίναξης του γεν και της πτώσης του χρηματιστηρίου του Τόκιου. Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υποχώρησε στα 1,3 δισ. δολάρια, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη από τον Οκτώβριο του 2014. Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, όπως και επίσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έπληξαν την παγκόσμια αγορά των μετοχών, αυξάνοντας τη ζήτηση για την αγορά γεν. Άλλωστε, η αύξηση του ιαπωνικού νομίσματος επέφερε μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της GPIF κατά 7,8%.

Mικτές αντιδράσεις έχει επιφέρει στους επενδυτές η ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στο Τζάκσον Χολ, η οποία υποστήριξε ότι «το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα». Παρά τις προσδοκίες περί συγκεκριμενοποίησης του χρονοδιαγράμματος της Fed, η Γέλεν αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές περί βελτίωσης της οικονομίας και του πληθωρισμού. «Δεν θεωρώ ότι είπε κάτι που δεν ξέραμε» τονίζει ενδεικτικά ο Τζίτζι Κινάχαν, επικεφαλής αναλυτής της TD Ameritrade.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα