Nippon Oil: Αύξηση της αξίας των αποθεμάτων, υψηλότερα κέρδη

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 11:19

ΚΕΡΔΗ εμφάνισε, το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, που αύξησαν την αξία των αποθεμάτων της, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και τον περιορισμό της απαξίωσης περιουσιακών στοιχείων, η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας, Nippon Oil Corp.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 29,6 δισ. γιέν (275 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι ζημίας 148,9 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 16%, φθάνοντας στο 1,83 τρισ. γιέν. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τους υπολογισμούς του Bloomberg News, το οποίο αφαίρεσε τα στοιχεία του εννεαμήνου, από τα αντίστοιχα του συνόλου της χρήσης, που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία στο Τόκυο.

Τα αποθέματα της Nippon Oil σε πετρέλαιο και καύσιμα - αρκετά για την προμήθεια των πελατών της και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 70 ημερών – αυξήθηκαν σε αξία, μετά την κατά 41% άνοδο του μέσου όρου των τιμών του αργού πετρελαίου του Ντουμπάϊ το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Καθώς αυξάνεται η αξία των αποθεμάτων και οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων και των πετροχημικών υποχωρούν, ο πρόεδρος της εταιρείας, Fumiaki Watari, εκτιμά ότι τα κέρδη της, θα υποχωρήσουν την τρέχουσα χρήση.

«Τα κέρδη ευνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση των αποθεμάτων», ανέφερε ο Tsunoda, αναλυτής της Mizuho Securities Co., στο Τόκυο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nippon Oil, συμπληρώνοντας: «Καθώς η θεμελιώδης επίδοση θα βελτιώνεται, περιμένω μείωση των κερδών από τον περιορισμό της αύξησης των αποθεμάτων». Ο ίδιος, εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy».

H εταιρεία προβλέπει ότι τα καθαρά της κέρδη θα μειωθούν σε ποσοστό 33%, στα 88 δισ. γιέν σε πωλήσεις 4,99 τρισ. γιέν, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2006.

Οι μετοχές της Nippon Oil σημείωναν άνοδο 4 γιέν, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 711 γιέν η μία, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Τα αποτελέσματά της, ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης. Οι μετοχές της εταιρείας πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 23%, έναντι ανόδου 25% των 10 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Topix Oil & Coal Index.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα