Χιλή: Η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού, εγκρίνει αύξηση της φορολογίας

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 12:02

ΤΗΝ αύξηση των φόρων στα μεταλλεία, αξιοποιώντας την άνοδο της ζήτησης του χαλκού, με στόχο τη διεύρυνση των εσόδων της κυβέρνησης, επέτρεψε η Χιλή, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

Με βάση τροπολογία που ενέκρινε αργά χθες το βράδυ το Κογκρέσο, της Κάτω Βουλής, οι φόροι του εισοδήματος των μεταλλουργιών αυξάνονται κατά 5%. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση της Γερουσίας, όπως αναφέρεται στο Web site της Κάτω Βουλής.

Ο νέος φόρος, θα καταστήσει τη μετάλλευση στη Χιλή, πιο δαπανηρή για εταιρείες, όπως την Phelps Dodge Corp., τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο και την BHP Billiton Plc, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο.

«Χρεώνουμε τις εταιρείες για τη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών, όπως κάνουν οι μεταλλευτικές χώρες στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Jaime Gazmuri, αντιπρόεδρος της Γερουσίας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Χρειαζόμαστε αυτά τα κεφάλαια για έρευνα, με στόχο η οικονομία να αναπτυχθεί περισσότερο».

Η κυβέρνηση είπε, ότι ο φόρος, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα και την ανάπτυξη, θα βοηθήσει την χώρα στην προετοιμασία της, για τη στιγμή εκείνη που τα αποθέματά της θα τελειώσουν. Οι μεταλλουργίες, όπως η Antofagasta Plc, η οποία παράγει περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής χαλκού, λένε ότι ο φόρος μεροληπτεί σε βάρος της βιομηχανίας και θα καταστήσει τη Χιλή, λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για τις μεταλλουργίες της χώρας», ανέφερε ο Ramon Jara, διευθυντής του γραφείου της Antofagasta, στο Λονδίνο, επισημαίνοντας: «Θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Χιλής».

Ο Jara είπε επίσης, ότι το υψηλότερο κόστος θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις εταιρείες, όταν οι τιμές του χαλκού, οι οποίες έχουν αυξηθεί, σε ποσοστό της τάξης του 22% μέσα σε ένα έτος, υποχωρήσουν. Οι τιμές του χαλκού, οι οποίες αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών και στα 1,536 δολ. η λίβρα στις 12 Απριλίου, ήταν σήμερα στη Ν. Υόρκη στα 1,371 δολ. η λίβρα. Η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού, οδήγησε ανοδικά τις τιμές, από τα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, των 60,35 σεντς η λίβρα, το 2001.

Σύμφωνα με τις περυσινές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο φόρος, θα αυξήσει τα έσοδα της Χιλής κατά περίπου 145 εκατ. δολ. ετησίως, σε τιμές των περίπου 90 σεντς η λίβρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα