Απογοητευμένος ο Μπαρόζο απο την πρόταση του Λουξεμβούργου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 16:14
UPD:16:17

Απογοητευμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την τρέχουσα πρόταση του Λουξεμβούργου (προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.) για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε..

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόταση όπως εχει τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Λουξεμβούργο έχει προτείνει την περικοπή των συνολικών δαπανών της Ε.Ε. καθώς και των εισφορών Γερμανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η πρόταση του Λουξεμβούργου περιορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό στο 1,10% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το 1,26% που επιθυμεί η Επιτροπή, αλλά πάνω από το 1% που ζητούν κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και η Oλλανδία, τα οποία καταβάλλουν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Λουξεμβούργο ελπίζει πως οι «25» θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη σύνοδο της 16ης και 17ης Ιουνίου, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μία τέτοια συμφωνία είναι εφικτή.

Στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός, ωστόσο θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξος απ’ ό,τι τώρα», σχολίασε ο κ. Μπαρόζο.

Όσον αφορά εξάλλου το θέμα της «επιστροφής εισφορών» (rebate) που απολαμβάνει η Βρετανία και της διατήρησης του rebate στα περυσινά επίπεδα (4,6 δισ. ευρώ), ο κ. Μπαρόζο παρατήρησε πως οι Βρετανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι πλέον δεν είναι δίκαιο για τα νέα κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που αναμένεται να γίνουν δεκτές στη ευρωπαϊκή οικογένεια, να πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι η Βρετανία. Σύμφωνα με την πρόταση του Λουξεμβούργου, προβλέπεται πάγωμα της επιστροφής εισφορών για τη Βρετανία το 2007 και σταδιακή μείωσή της από το 2008, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απορριφθεί από το Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα