Διευρύνονται οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

-16,78% η μετοχή της Infineon Technologies
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2001 14:30
UPD:14:34

Εντείνονται με το πέρασμα της ώρα οι πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημερινή προειδοποίηση της γερμανικής εταιρείας Infineon Technologies σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα το τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ημιαγωγών στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα, ότι το τρίτο οικονομικό τρίμηνο τα έσοδά της εταιρείας θα είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και ότι θα εμφανίσει λειτουργικές ζημίες ύψους 600 εκατ. ευρώ (511 εκατ. δολ.) λόγω της κρίσης που διέρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά ημιαγωγών. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσε η εκτίμηση της εταιρείας ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, σημάδια ανάκαμψης στην αγορά.

«Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες προειδοποιήσεις εταιρειών σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα», δήλωσε στο "Bloomberg TV" ο Martin Βrooker, αναλυτής της Credit Lyonnais. «Τα κέρδη που είδαμε στις αγορές από τον περασμένο Μάρτιο εξανεμίζονται λόγω των συνεχών προειδοποιήσεων», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από την Infineon ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν προσφάτως και άλλες εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Royal Philips Electronics και η Stmicroelectronics.

Mειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία

Δυσοίωνα είναι, όμως, τα μηνύματα και από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων τον Απρίλιο στην υπ' αριθμόν τρία οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 7,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο του 1999. Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση σε ποσοστό 2,4% σε σχέση με το Μάρτιο του 2001.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας της Γερμανίας, Bέρνερ Mίλερ, παραδέxθηκε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης μπορεί να παρουσιάσει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2001, εξέλιξη η οποία μπορεί να καταστήσει ανέφικτο το στόxο της κυβέρνησης για αύξηση 2% καθ' όλη τη διάρκεια του τρέxοντος έτους.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 με πτώση 0,71% έχει διαμορφωθεί στις 5.640,3 μονάδες που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εβδομάδων. Η μετοχή της εταιρείας σχεδίασης ημιαγωγών ARM Holdings υποχωρεί κατά 8,07%, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες και για τις τηλεπικοινωνίες. Οι μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και Telewest Communications σημειώνουν πτώση 8,70% και 7,73% αντιστοίχως.

Η μετοχή της Marconi υποχωρεί κατά 6,58% παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προβεί στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στη γαλλική Alstom. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της British Airways μετά την ανακοίνωση φτωχών οικονομικών αποτελεσμάτων από ομοειδείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η United Airlines και η Northwest Airlines.

Παρίσι

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για το δείκτη CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος βρίσκεται στις 5.119,71 μονάδες μειωμένος κατά 1,53%. Οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και Alcatel καταγράφουν τις σημαντικότερες απώλειες της τάξεως του 5,87% και 5,54% αντιστοίχως. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στο παρισινό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη των blue chips μόλις οκτώ ενισχύονται, ενώ 32 υποχωρούν.

Φρανκφούρτη

Eντονα πτωτικές τάσεις επικτρατούν αυτήν την ώρα και στο γερμανικό χρηματιστήριο με το δείκτη Xetra DAX να υποχωρεί κατά 1,76%, στις 5.818,25 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 16,76% συμπαρασύροντας και τη μετοχή της μητρικής της εταιρείας Siemens 6,78% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Σημαντικές πιέσεις δέχονται, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών: Εpcos, Lufthansa και ΒASF.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα