Σταθεροποιητικά κινείται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν ως πρωτεύοντα στόχο την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 570 μονάδων.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,04% στις 568,15 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,01% στις 1.515,84 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,06 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,58% στις 484,63 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,53%, η Eurobank κατά 1,33% και η Alpha Bank κατά 0,62%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρείται στα 0,133 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1% ενώ στο 0,70% διαμορφώνεται η άνοδος για τη Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca - Cola HBC υποχωρεί κατά 1% και της ΔΕΗ κατά 0,75%.
Η ελληνική αγορά έχει συμπληρώσει 31 συνεχόμενες συνεδριάσεις, στις οποίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μεταξύ των 551 και 576 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την εμφάνιση προσυμφωνημένων συναλλαγών, αρκετά υψηλότερης αξίας. Το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει ότι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ενδιαφέρονται για τον σχηματισμό θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προς αίσιο τέλος φαίνεται να βαίνει η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, η οποία θα λάβει τραπεζική χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης που φέρεται να προβλέπει «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές της, που πιθανολογείται να φθάσει το 50%.
Τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat υποστηρίζει την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας θέση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τη σχετική παρέμβαση, η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Τέλος, ο Χριστόφορος Στράτος τοποθετήθηκε προσωρινά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά από πρόταση του γενικού συμβουλίου στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, προσωρινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Μιχαήλ Χαραλαμπίδης. Οι δύο παραπάνω διορισμοί λαμβάνουν χώρα με τη σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group και της απλής γνώμης της Επιτροπής Επιλογής.
naftemporiki.gr