Market beat: Παράταση στη δυναμική συσσώρευσης με παρότρυνση εκ των διεθνών

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 09:35
UPD:10:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας έχει συμπληρώσει 31 συνεδριάσεις που ο ΓΔ έκλεισε μεταξύ των 551 και 576 μονάδων και από ότι έδειξαν οι συναλλαγές της εβδομάδας θα παραμείνει εντός αυτής της ζώνης ως το τέλος της. Οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε χαμηλά ακόμα και για το ΧΑ επίπεδα, αλλά εμφανίστηκαν αρκετά υψηλότερης αξίας προσυμφωνημένες συναλλαγές. Γεγονός που υποδηλώνει ότι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ενδιαφέρονται για σχηματισμό θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η χθεσινή πτώση που «μεταμορφώθηκε» σε οριακή άνοδο αποκαλύπτει ότι οι θεσμικοί έχουν επηρεαστεί από την στάση που κρατούν οι ομόλογοί τους στις μεγάλες ξένες αγορές. Εκείνοι κρατούν στάση αναμονής προ της ομιλίας της προέδρου  της Federal Reserve Janet Yellen στο Jackson Hole, του Wyoming, την Παρασκευή. Οι προσδοκίες της αγοράς είναι, ότι η Yellen μπορεί να υποδείξει ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Αυτές έχουν αυξηθεί μετά από τα δεδομένα επί της στέγασης αυτή την εβδομάδα και από τα επιθετικά σχόλια από άλλους αξιωματούχους της Fed, αλλά πολλοί αναλυτές αναμένουν να εμφανίσει μια πιο ουδέτερη στάση.

Μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξαπολύσει ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, στέλνοντας νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και το δημόσιο χρέος σε απότομη πτώση. Ο ευρύς δείκτης των ασιατικών μετοχών υποχώρησε περισσότερο από 10% κατά τους δύο μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Η στήλη θεωρεί πως έχει παρεξηγηθεί η στάση των ιθυνόντων της Fed από τους άπειρους διαχειριστές ενώ οι εμπειρότεροι θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόφαση για αύξηση επιτοκίων ή να τοποθετηθεί σχετικά στην αυριανή της ομιλία η κ. Yellen στο Jackson Hole. Γιατί κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε τις αγορές πριν από την συνάντηση του G20 στις αρχές Σεπτεμβρίου και την ώρα που θα ξεκινήσει η κορύφωση της προεκλογικής διαδικασίας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό που μάλλον θέλουν να πετύχουν είναι να καθοδηγήσουν την αγορά για μια μελλοντική σύσφιξη που δεν θα γίνει σταδιακά αλλά με πιο μεγάλα ενδιάμεσα βήματα θα καταλήξουν τα επιτόκια στο 2,4% στο τέλος του 2018 κάτω από τον αρχικό στόχο που ήταν το 3,3%. Οι παρατηρήσεις μας αφορούν σε θέματα που δεν είναι κατανοητά από αρκετούς αλλά αυτές καθορίζουν της προσδοκίες στις αγορές ομολόγων όπου τα δυο χρόνια είναι πολλά ή λίγα σε αγορές που κυκλοφορούν αξιόγραφα με χρόνο ωρίμανσης τα τριάντα χρόνια.

Τίποτε δεν θα ξεκαθαρίσει η επενδυτική κοινότητα που ψάχνει μετά τα εταιρικά αποτελέσματα για κίνητρα και το μόνο που βρήκαν ήταν η εμφάνιση της  Yellen ως δικαιολογία της συσσώρευσης που δείχνει πενία στην αναλυτική δυνατότητα των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Με το δικό τους τρόπο εκφράζουν τη διάθεση για συσσώρευση των τιμών, στα επίπεδα που κρατούν το μέσο όρο, οι θεσμικοί στην αγορά της Αθήνας. Αυτή η πλάγια κίνηση έχει την αρχή της από τη σύνοδο στις 12 Ιουλίου, που ο ΓΔ ξεμύτισε πάνω από τις 551 μονάδες σε επίπεδο κλεισίματος, στην πορεία της αντίδρασης μετά το σοκ και τη βουτιά από το Brexit.

Κατά την εκτίμησή μας, το τέλος της φάσης αυτής δεν θα αργήσει να φανεί. Αλλά η στάση των διαχειριστών παγκόσμια, επιτρέπει να συνεχίζεται και στο ΧΑ, που δεν ακολούθησε την σταθερής κλίσης άνοδο των ξένων αγορών. Εδώ, ο μέσος όρος χτύπησε ως τις 576 μονάδες και μάλιστα δύο φορές, την πρώτη Αυγούστου και στη σύνοδο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και επέστεψε χαμηλότερα.

Επί 31 συνεδριάσεις ο ΓΔ κινείται μεταξύ των 551 και 576 μονάδων. Περιμένοντας τις εξελίξεις του φθινοπώρου στο εσωτερικό που θα καθορίσουν τη στάση των θεσμών στη χώρα που δεν μπορεί χωρίς τη «δόση» της για την οικονομική δραστηριότητα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον κλάδο της υγείας να διολισθαίνει άνω του 1,5% εν όψει και της ομιλίας της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,35% στις 18.481 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,52% στις 2.175 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,81% στις 5.217 μονάδες.

«Αυτό είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» θέμα στο οποίο οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν» υποστήριξε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Ματ Τουτλ, αναλυτής της Tactical Management, αναφερόμενος στην ομιλία της Γέλεν. Οι επενδυτές προσδοκούν από αυτήν ορισμένες ενδείξεις - στοιχεία για τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, τα οποία παραμένουν στο εύρος 0,25% - 0,50%.

Η συνεδρίαση κύλησε σε χαμηλούς ρυθμούς, επηρεαζόμενη από τη θερινή ραστώνη. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη είδηση προκειμένου να καθοδηγήσει τις αγορές» σχολίασε σχετικά, ο Μπρους ΜακΚέιν, αναλυτής της Key Private Bank, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «οι αγορές αυτή την περίοδο είναι βαρετές».

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, λόγω της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 2,5 εκατ. βαρέλια. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν πτώση κατά 2,91% στα 46,69 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,08% στα 48,92 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, υποχώρησε κατά 1,28% στα 1.328,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,26% στα 1,3226 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,36% στα 1,1262 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,19% στα 100,42 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 3,2% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών, με τον συνολικό τους αριθμό - από την αρχή του έτους - να διαμορφώνεται σε 5,39 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα ανέρχονταν σε 5,48 εκατ.

Την ίδια ώρα, συρρίκνωση εμφάνισαν οι ζημιές της Glencore κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016, χάρη στην πώληση διάφορων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι ζημιές ανήλθαν σε 269 εκατ. δολάρια, έναντι 676 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2015.Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση κατά 6% στα 69,4 δισ. δολάρια, εξαιτίας της μείωσης στην τιμή των εμπορευμάτων. Μέχρι στιγμής, η ελβετική εταιρεία έχει καταφέρει να «ξεφορτωθεί» περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,9 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα το εταιρικό χρέος να διαμορφώνεται στα 23,6 δισ. δολάρια.

Πτώση εμφάνισαν αντίθετα, τα καθαρά κέρδη της Express, καθώς στο β’ τρίμηνο του έτους, συρρικνώθηκαν στα 10,1 εκατ. δολάρια (0,13 δολάρια/μετοχή) έναντι 21 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 6% στα 504,8 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,15 - 0,19 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 521 εκατ. δολαρίων. Η αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, εμφάνισε πτώση 7% στις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στα 70,1 εκατ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτηςτα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,48% στις 6.835 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 10.622 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,32% στις 4.435 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,87% στις 8.655 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,68% στις 16.891 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 0,39% στις 344,93 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore διολίσθησε κατά 3,06% μετά τη συμφωνία για την πώληση του 30% της Ernest Henry στην Evolution Mining. Πτώση κατά 3,14% σημείωσε και η μετοχή της Anlgo American, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων στην τιμή των μετάλλων. Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, λόγω της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 2,5 εκατ. βαρέλια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,37% στα 1,3240 δολάρια, ενώ το ευρώ είχε πτώση κατά 0,41% στα 1,1257 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχωρεί κατά 0,22% στα 100,45 γεν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας στο β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και κατά 1,7% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο, η τριμηνιαία μεταβολή είχε διαμορφωθεί στο 0,7%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι κατασκευαστικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 1,6% ενώ οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό κατακρημνίστηκαν κατά 2,4%. Οι εξαγωγές αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 1,2% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 0,6%.

Τέλος, στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, μετά από 20 μήνες, προχώρησεη κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, εν μέσω των σημαντικών εισροών στην κορώνα. Η ισλανδική κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,25% το επιτόκιο καταθέσεων, καθώς ο πληθωρισμός του Ιουλίου υποχώρησε στο 1,1% - το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί, με σχετικά υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι η αγορά θα κρατούσε πτωτική κατεύθυνση και κίνησαν τις τιμές με το καλημέρα κάτω από τα επίπεδα που έκλεισαν την Τρίτη. Κατόπιν ώθησαν τις τιμές πλάγια πτωτικά, αντίθετα με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου διατήρησε τα μικρά κέρδη των βασικών δεικτών. Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους πολλούς άλλους κλάδους. Αλλά, μετά τις 13:00, με υψηλότερους ρυθμούς συναλλαγών, άλλαξαν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και κίνησαν τις τιμές πάνω από τις 561,5 μονάδες. «Προσέχοντας» ωστόσο, να μην περάσουν τον ΓΔ πάνω από τις 568. Εντούτοις εισήγαγαν προς στο τέλος, στις δημοπρασίες, τις μεγαλύτερες εντολές αγοράς. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με μέτρια (κάτω του -1% πτώση) ως τις δημοπρασίες. Όρισαν την εγγραφή του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 561,48 από 564,59 μονάδες στις 13:01.

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές πάνω από τις 567 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του -0,10% όταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, δευτερόλεπτα προ του τέλους, έπιασε τις 567,31 μονάδες. Στις δημοπρασίες ωστόσο, μεγάλες εντολές αγοράς ανέβασαν την τιμή κλεισίματος αφού μειώθηκαν οι απώλειες και μετατράπηκαν σε κέρδη ή 0% μεταβολή, για ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε υπολογίσιμα προς το τέλος, αλλά είναι χειρότερη από της Τρίτης, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 4) με δυο αμετάβλητα τις ΑΛΦΑ και ΑΡΑΙΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 20 από 9, την Τρίτη 23/8, είχαν πτώση και 4 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 16, ήταν ανοδικές. Στα 26,028 από 17,936 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,85 από 10,36 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 49,37% από 57,78% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν μια μικρή άνοδο αφού ενισχύονται κάτω από +0,5% σήμερα, αν και αρχικά εμφάνισαν μεγαλύτερα κέρδη μετά από άνοδο και χθες. Ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ισχυρό δολάριο από τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,22%, ο CAC είχε μεταβολή +0,32%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν επίπεδο ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,28% και -0,29% αντίστοιχα.  Οι όγκοι έχουν αραιώσει στις ΗΠΑ με την ανάπαυλα του καλοκαιριού και λόγω χαμηλής μεταβλητότητας.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,01% και έφθασε στις 567,94 από 567,90 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1515,73 από 1513,58 με μεταβολή +0,14%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,5 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη κατά 4,7, κλείνοντας τους πάνω ή πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά +0,81% από -0,50%, Πρώτων Υλών +0,78% από 0,00%, Χημικών +0,65% από +1,32%, Τραπεζών +0,47% από +1,16%, Τηλεπικοινωνιών +0,35% από +0,71%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,28% από -1,50%, Τροφίμων Ποτών +0,25% από +0,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,23% από +1,03%, Εμπορίου +0,18% από +1,40%, ο 25άρης +0,14% από +0,41% και ο ΓΔ +0,01% από +0,33%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τεχνολογίας -1,96% από +0,84%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,57% από +0,80%, Κοινής Ωφέλειας -1,16% από -0,28%, ο FTSEM -0,85% από -0,29%, Ταξίδια Αναψυχή -0,83% από +0,68%, Ακίνητης Περιουσίας -0,67% από +1,48%, και Πετρελαίου Αερίου -0,55% από -0,41%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,028 από 17,936 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,658 από 0,933 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,662 από 16,328 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,226 από 0,264 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,706 από 40,731 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 35,124 από 27,131 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 53 των καθοδικών σε 50 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη χθες πτωτική πορεία επί 2,5 περίπου ώρες και κατόπιν άρχισαν να κινούν τις τιμές ψηλότερα από το ελάχιστο μέρας. Αυτό σημειώθηκε στις 13:01 και ήταν στις 1492,20 μονάδες, με μεταβολή -1,41%. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις δημοπρασίες και ήταν οι 1515,73. Το κλείσιμο έγινε στις 1515,73 μονάδες με μεταβολή +0,14%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε την τρίτη μέρα της κυριαρχίας των σειρών Σεπτεμβρίου στα 5,968 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1220 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1519,00 μονάδες και κατώτερο τις 1490,00. Διακινήθηκαν επίσης 55 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1515,73 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1512,00 και της επόμενης στις 1511,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 5240 από 5144 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 218 από 210. Οριακή ήταν η αύξηση της έκθεσης των traders και επανήλθαν οι δυσοίωνες προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE25,

Στην Αθήνα λοιπόν, οι θεσμικοί έδωσαν πορεία στους βασικούς δείκτες που ήταν το ανάστροφο της προηγούμενης. Ξεκίνησαν τους δείκτες με πτωτικό χάσμα και τους κίνησαν πτωτικά ως την εγγραφή του ελάχιστου μέρας, πριν το τέλος του πρώτου μέρους των συναλλαγών και μετά, τους τράβηξαν γλυκά προς τα πάνω. Χωρίς να τους περάσουν σε θετικό πεδίο στο τέλος της ελεύθερη διαπραγμάτευσης. Το έκαναν ωστόσο στις δημοπρασίες, με κεντρικό μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Το φαινόμενο επίσης να γίνουν οι 3 ανοδικές μετοχές του 25άρη 10 στο τέλος, δεν είναι άσχημο. Ούτε η εμφάνιση πακέτων με αξία πάνω από τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι κακό σημάδι. Αφού δείχνει θεσμικό ενδιαφέρον για υπολογίσιμων διαστάσεων κινήσεις.

Τώρα, από τα 26 εκατ. ευρώ που ανήλθε η συνολική αξία συναλλαγών, τα 12,85 πήγαν στις Τράπεζες του 25αρη. Αν όμως στο τζίρο των τραπεζικών blue chip προστεθούν οι τζίροι για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, φθάνουμε και ξεπερνάμε τα 21. Δηλαδή ο τζίρος έξη μετοχών ξεπερνά το 80% του συνολικού, για τις 95 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν χθες. Αυτό θα διορθωθεί αρκετά αργότερα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι διακοπές του καλοκαιριού  στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 25/8, αλλά επέμεναν οι πρόσφατοι χαμηλοί ρυθμοί καλοκαιρινών συναλλαγών, ενώ το δολάριο που διατήρησε την ισχύ του έναντι των περιφερειακών νομισμάτων, πριν από την ομιλία της προέδρου της Federal Reserve Janet Yellen σε συνέλευση των κεντρικών τραπεζιτών του πλανήτη αύριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε 0,2% υψηλότερα στο πρώτο μέρος των συναλλαγών. Είναι κάτω κατά 1,6% μετά το χτύπημα σε υψηλά ενός έτους την περασμένη Τρίτη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  ήταν κάτω κατά -0,13%, πιέζεται μετά από τις απώλειες στη Wall Street και από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν όψει της ομιλίας Yellen στο Jackson Hole, του Wyoming, την Παρασκευή.

Οι προσδοκίες της αγοράς είναι, ότι η Yellen μπορεί να υποδείξει ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί μετά από τα δεδομένα επί της στέγασης αυτή την εβδομάδα και από τα επιθετικά σχόλια από άλλους αξιωματούχους της Fed, αλλά πολλοί αναλυτές αναμένουν να εμφανίσει μια πιο ουδέτερη στάση.

«Δεν νομίζω ότι η Fed θα θελήσει να εισαγάγει αστάθεια στην αγορά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση των G20 και πιθανά θα μπορούσε να εκφράσει μια πιο ουδέτερη στάση όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων», δήλωσε ο Γκάο Qi, ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of Nova Scotia στην Σιγκαπούρη, αναφερόμενος σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του G20 στην Κίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξαπολύσει ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, στέλνοντας νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και το δημόσιο χρέος σε απότομη πτώση. Ο ευρύς δείκτης των ασιατικών μετοχών υποχώρησε περισσότερο από 10% κατά τους δύο μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Την Τετάρτη, οι αγορές παραγώγων επί των επιτοκίων της Fed είχαν αποτυπώσει μόνο ένα 18% για τις πιθανότητες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή επί της πολιτικής της τον επόμενο μήνα, και περίπου 50% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Η αγορά της Ταϊβάν οδήγησε την ομάδα των κερδισμένων της περιφέρειας στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με άνοδο 0,8%, χάρη σε μια αναπήδηση στα οικονομικά μεγέθη, ενώ οι κινεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των κορυφαίων στην κάθοδο, με πτώση -1% περίπου, που επεκτείνει την υποχώρησή τους αυτή την εβδομάδα.

Στα νομίσματα, το δολάριο ήταν 0,1% υψηλότερα αγοράζοντας 100,48 γιεν, μακριά από το επίπεδο των 100 γεν στα οποία έχει βυθιστεί κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις.

Το ζεύγος διαπραγματεύεται σε μια στενή ζώνη από τα 99,55 έως 102,83 αυτό το μήνα, και θα μπορούσε να κινηθεί προς το ανώτερο άκρο αυτής της περιοχής

Ο δε δείκτης DXY απέναντι σε ένα σταθμισμένο καλάθι των αντιπάλων του νομισμάτων, ήταν επίπεδος σήμερα στο 94,758 ενώ έναντι του ευρώ, άλλαζε χέρια στα 1,12670 δολάρια. Στα βασικά εμπορεύματα, οι τιμές του αργού πετρελαίου παρέμειναν υπό πίεση μετά την ολίσθηση απότομα την Τετάρτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην  Eurostat υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας θέση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τη σχετική παρέμβαση, η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

O Χριστόφορος Στράτος τοποθετήθηκε προσωρινά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά από πρόταση του γενικού συμβουλίου στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, προσωρινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Μιχαήλ Χαραλαμπίδης. Οι δύο παραπάνω διορισμοί λαμβάνουν χώρα με τη σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group και της απλής γνώμης της Επιτροπής Επιλογής.

Σε πολύ καλό μήνα εξελίσσεται ο Αύγουστος στις πληρότητες, όχι μόνο στους προορισμούς που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στη ζήτηση, είτε από το εξωτερικό είτε το εσωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λιγότερο προβεβλημένες, κυρίως «στεριανές», κρατώντας «ζεστούς» τους ξενοδόχους. Παράλληλα φαίνεται ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να επιμένουν ελληνικά, παρά την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ που προέκυψε σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου. Οι ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν» επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, για μία εικόνα του Αυγούστου καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου και για πολύ καλό Σεπτέμβριο.

Καθησυχαστική για τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,11% εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης των δανειστών, εμφανίζεται η διοίκηση της Επιχείρησης, προχωρώντας στη διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι μεταξύ των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου είναι και η σύναψη συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους πελάτες υψηλής τάσης, μεταξύ άλλων διευκρινίζει: Σε συνέχεια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 7.12.2015 με την οποία διαμορφώθηκαν συγκεκριμένοι τιμοκατάλογοι για τους πελάτες αυτούς, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις με τους 53 από τους 61 πελάτες υψηλής τάσης.

Το πράσινο «φως» στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Σκλαβενίτης άναψε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank,ΑΛΦΑ προλειαίνοντας το έδαφος για τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

Προς αίσιο τέλος φαίνεται να βαίνει η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, η οποία θα λάβει τραπεζική χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης που φέρεται να προβλέπει «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές της, που πιθανολογείται να φθάσει το 50%.

Προσδοκίες για ενίσχυση των πωλήσεων στην αγορά παιχνιδιού καλλιεργούν τα μηνύματα από την καταναλωτική κίνηση του Αυγούστου, ενώ οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται ήδη για την έναρξη της σχολικής σεζόν. Εξειδικευμένες αλυσίδες παιχνιδιών, όπως ο Μουστάκας, η Jumbo που διατηρεί ευρύ portfolio με παιδικά, είδη οικιακής χρήσης και εποχιακά, καθώς και τα βιβλιοχαρτοπωλεία, τα μεμονωμένα καταστήματα ειδών δώρων, ακόμη και τα super market και οι αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, έχουν ήδη τοποθετήσει στα ράφια τους τα είδη σχολικού και φοιτητικού εξοπλισμού.

Την ανάκληση της απόφασης για τη χορήγηση δανείου στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, χάρη στη θετική πορεία είσπραξης των εσόδων του Ιδρύματος. Το δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, είχε συναφθεί με τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και την ΤΑΠ - ΔΕΗ,ΔΕΗ-1,11% και αφορούσε την πληρωμή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου.

Στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου παρέπεμψε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΔημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Μοσκοβισί δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χρέος, ενώ υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά το πρόγραμμα, μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια».

Καθήκοντα εμπορικού διευθυντή στην Κρι-Κρι ΑΒΕΕ αναλαμβάνει πλέον, ο Καρτσάνης Ιωάννης. Ο κ. Καρτσάνης είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός, με μακρόχρονη εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ καθώς πριν από λίγο έληξε και η τελευταία εκκρεμότητα. Δημοσιεύτηκε η απόφαση με τον «τύπο και το περιεχόμενο» του νέου εκκαθαριστικού το οποίο θα αναρτηθεί –πιθανότατα Δευτέρα ή Τρίτη- στο Taxisnet για περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 6,4 εκατομμύρια θα χρειαστεί και να πληρώσουν.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση της τάξης του 3,2% εμφάνισαν τον Ιούλιο οιμεταπωλήσεις κατοικιών, με τον συνολικό τους αριθμό - από την αρχή του έτους - να διαμορφώνεται σε 5,39 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα ανέρχονταν σε 5,48 εκατ. Σε ετήσιο επίπεδο, η πτώση διαμορφώθηκε στο 1,6%. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε στα 244.100 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,3% έναντι του Ιουλίου του 2015.

Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να λάβει «επίσημη αναγνώριση», βρίσκεται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope. Εφόσον υπάρξει θετική έκβαση, τότε ο Scope θα γίνει ο πρώτος οίκος αξιολόγησης, με έδρα την Ευρώπη, οι αξιολογήσεις του οποίου, θα λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, καθορίζονται από τις αξιολογήσεις των Standard & Poor’s, Μοοdy’s, Fitch και DBRS.

Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ιταλίας αναφέρεται σήμερα η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», σχολιάζοντας ότι η Ρώμη «θα καταφέρει να αποτρέψει μια νέα - αυτή τη φορά πραγματικά βαριά ευρωκρίση - μόνον εάν, με τη σιωπηρή ανοχή Γερμανίας και Γαλλίας, παραβιάσει μια σειρά ευρωπαϊκών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης οδηγίας για τις τράπεζες».

Κατά 2,5 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα,τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές της S&P Global Platts ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 200.000 βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αντίθετα, διατηρήθηκαν αμετάβλητα. Τα παραπάνω στοιχεία ενέτειναν τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,1% στα 47,53 δολάρια ανά βαρέλι.

 Επί μήνες, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, γεγονός το οποίο, απειλεί να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη. Ωστόσο, η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με αμείωτους ρυθμούς.

Η χώρα έχει μείνει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση για οκτώ μήνες, με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα να αδυνατούν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, μετά τις αδιέξοδες εκλογές του Δεκεμβρίου και Ιουνίου.

Συμφωνία διεύρυνσης της συνεργασίας τους στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, αναμένεται να υπογράψουν η Βραζιλία και η Κίνα, στο περιθώριο των εργασιών της ομάδας των G20, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Βραζιλιάνου υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Υπηρεσιών, Μάρκος Περέιρα.

Πτώση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Express, καθώς στο β’ τρίμηνο του έτους, συρρικνώθηκαν στα 10,1 εκατ. δολάρια (0,13 δολάρια/μετοχή) έναντι 21 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 6% στα 504,8 εκατ. δολάρια.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,15 - 0,19 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 521 εκατ. δολαρίων. Η αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, εμφάνισε πτώση 7% στις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στα 70,1 εκατ. δολάρια.

Μείωση της τάξης του 8% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της HP για το β’ τρίμηνο του 2016, καθώς υποχώρησαν στα 783 εκατ. δολάρια (0,45 δολ/μετοχή), έναντι 854 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση κατά 4% στα 11,89 δισ. δολάρια. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,48 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 11,4 δισ. δολαρίων και κέρδη 0,44 δολαρίων ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα