Κολομβία: Στο 4% η πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής καφέ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο του υπουργείου Γεωργίας
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 10:10

ΑΥΞΗΜΕΝΗ κατά 4%, θα είναι φέτος η παραγωγή καφέ της Κολομβίας, την χρονιά που λήγει τον Σεπτέμβριο και κατά 0,9% το επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς οι υψηλότερες τιμές έδωσαν κουράγιο στους καλλιεργητές να επενδύσουν, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ, σε θέματα γεωργίας.

Η Κολομβία, η τρίτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγή της στα 11,5 εκατ. σακιά (σάκοι των 60 κιλών), τη χρονιά που λήγει τον Σεπτέμβριο και στα 11,6 εκατ. σακιά την επόμενη από αυτή, σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή, Leonardo Pinzon στην Μπογκοτά, για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Οι υψηλότερες τιμές του καφέ, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση υπερβαίνει τις προμήθειες, ώθησαν στην αύξηση της παραγωγής από 11,05 εκατ. σακιά, πέρυσι. «Οι παραγωγοί, μπορούν τώρα να αντέξουν το κόστος αύξησης της παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι σπόροι του καφέ της Κολομβίας είναι της ποικιλίας Arabica και εξάγονται στην πλειονότητά τους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Γερμανία, ενώ προτιμώνται από εταιρείες για την παραγωγή χαρμανιών, όπως από την Starbucks Corp. και την ιαπωνική Doutor Coffee Co. Τα συμβόλαια του καφέ Arabica για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησαν 1,4%, φθάνοντας στα 1.168 δολ. η λίβρα, χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, οι τιμές της συγκεκριμένης ποικιλίας, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 63%.

Η αυξημένη παραγωγή, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη εσωτερική κατανάλωση, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών, θα ωθήσει ανοδικά τις εξαγωγές της Κολομβίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εξαγωγές, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,6%, την τρέχουσα οικονομική χρήση, φθάνοντας στα 10,4 εκατ. σάκους, οι οποίοι αποτελούν το 91% της παραγωγής, από 10,2 εκατ. σάκους, που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – όπως αναφέρεται στην έκθεση – οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 1%, στα περίπου 10,5 εκατ σακιά, τη χρονιά που αρχίζει τον Οκτώβριο.

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την απόκτηση πιστοποίησης του καφέ της, στον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (International Coffee Organization), προστίθεται στην ανακοίνωση και στόχος, είναι η διαφοροποίησή του, προκειμένου να επιτύχει υψηλότερη τιμή στην αγορά».

Τον Απρίλιο, οι σπόροι καφέ της Κολομβίας, έφθασαν τα 519.000 πέσος (222 δολ.) ανά σάκο των 125 κιλών. Η κυβέρνηση, εγγυάται τιμή τα 320.000 πέσος ανά σάκο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα