TeliaSonera: Eκτός ελέγχου η εξαγορά της Turkcell

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 12:18

ΝΟΜΙΜΑ μέτρα, κατά του ομίλου Cukurova, θα λάβει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, TeliaSonera AB, μετά την αποτυχία των Τούρκων επενδυτών να πουλήσουν μερίδιο, αντί του ποσού του 3,1 δισ. δολ. της Turkecell Iletisim Hizmetleri AS, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας.

«Η Cukurova θα σκεφτεί τη δυνατότητα να μην γίνει περίπλοκο το θέμα της αλλαγής ελέγχου της Turkcell», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου προς το Istanbul Stock Exchange, στην οποία επικαλείται, ως δικαιολογία, τη δημόσια πίεση που ασκήθηκε, να παραμείνει η Turkcell, στον έλεγχο των Τούρκων.

Η TeliaSonera, κατέχει ήδη το 37% στην Turkcell και θέλει να αυξήσει το μερίδιό της για να επεκταθεί στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές. Η Cukurova πρέπει να πουλήσει την Turkcell για να πληρώσει το χρέος της. Στις 9 Μαΐου, συμφωνήθηκε η πώληση της Yapi & Kredi Bankasi AS, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, καθώς δεν μπορούσε να καταβάλλει το ποσόν των 2 δισ. δολ. που όφειλε η δανείστρια.

«Αυτά είναι ιδιαίτερα άσχημα νέα για την TeliaSonera», ανέφερε ο Jari Honko, αναλυτής της eQ Bank στο Ελσίνκι, ο οποίος αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη μετοχή της εταιρείας στο «buy», αμέσως μετά την παραπάνω ανακοίνωση, συμπληρώνοντας: «Το μερίδιο είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία».

Οι μετοχές της TeliaSonera υποχωρούσαν κατά 1,1 κορώνες, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στις 36,7 κορώνες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 36,9 κορώνες, στις 10:06' π.μ., στη Στοκχόλμη. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Yapi Kredi και της Turkcell ανεστάλη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και θα άρχιζαν να διαπραγματεύονται στις 11:30' π.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα