Του Κώστα Ιωαννίδη
Το διεθνές ανοδικό κλίμα ανέτρεψε τις προσδοκίες των «αρκούδων» της αγοράς που θεώρησαν αδύνατο να συνεχίσει την άνοδο το ΧΑ με τις αγορές παγκόσμια σε φάση διόρθωσης. Αυτή τη θέση πήραν στο τέλος της συνόδου της Δευτέρας, που οι ξένες αγορές μετοχών διόρθωσαν. Ωστόσο την Τρίτη το κλίμα άλλαξαν αρκετά σημαντικά δεδομένα για την δραστηριότητα στην οικονομία της ευρωζώνης για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ αλλά και για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αυτά έδωσαν τελικά κέρδη στους χρηματιστηριακούς δείκτες και απώλειες πάλι στην τιμή του πετρελαίου, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά τις ασιατικές αγορές σήμερα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Παρά ταύτα χθες οι αγοραστές κουράστηκαν στο δεύτερο μέρος, αλλά οι traders στα παράγωγα δεν δίστασαν να περάσουν σε αισιόδοξες προσδοκίες, μάλλον γιατί θεωρώντας συναρθρωμένο τον ΓΔ με τους δείκτες στην Ευρώπη και περιμένουν άνοδο σήμερα. Η εκτίμησή μας είναι πως υπάρχει ακόμα αναταραχή στο κρανίο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη, που εκδηλώθηκε, με την απόφασή τους να δώσουν κέρδη στις αγορές μετοχών του ευρώ, ενισχύοντας τις εταιρίες όρυξης μεταλλευμάτων τις οποίες χθες… πίεζαν σταθερά. Επίσης κινήθηκαν επιθετικά, αγοράζοντας εταιρίες του κατασκευαστικού τομέα και ώθησαν ψηλά την μετοχή της Ιταλικής Τράπεζας UniCredit, αν και το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας δοκιμάζεται, επειδή οι φήμες τη θέλουν να κινηθεί επεκτατικά στην Πολωνία.
Ανάλογη αναταραχή εμφανίστηκε στους ξένους θεσμικούς του ΧΑ, μέσα στη χθεσινή σύνοδο. Διαφορετικά, δεν ερμηνεύεται η πορεία της τιμής μετοχών όπως η ΑΛΦΑ η ΕΤΕ η ΠΕΙΡ η ΔΕΗ που είδαν μεγάλα κέρδη μέσα στη μέρα και κατέληξαν με μικρά ή αμετάβλητες όπως η ΔΕΗ.
Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών της βδομάδας είναι, εκτός της μικρής ανόδου στο τζίρο, το φαινόμενο οι θεσμικοί να κρατούν «δυνάμεις» για τις δημοπρασίες του τέλους. Χθες αυτές λειτούργησαν αντίθετα από τη Δευτέρα, όπου ενισχύθηκε η άνοδος με τις εντολές αγοράς στης δημοπρασίες. Έτσι χωρίς μεγάλους όγκους, αλλά μάλλον λόγω απουσίας, από ενδοσυνεδριακή εκτόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι πωλητές θέσεων διευκόλυναν στις δημοπρασίες να αγοράσουν χαμηλά, όσους εκφράσανε κάποια ζήτηση. Ψαλιδίζοντας υπολογίσιμα τα επίπεδα όπου είχαν οδηγηθεί στις 17:00, στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης δηλαδή, οι βασικοί δείκτες. Άρα την προηγούμενη, η ανοδική ώθηση ενόχλησε και συνεπώς υπάρχουν ισχυροί παράγοντες, που δεν θέλουν ακόμα η αγορά να ξεσπάσει ανοδικά.
Αυτό δεν αποκλείει την ανοδική συνέχεια, αλλά υπογραμμίζει τα εμπόδια που πιθανά θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον για τις τιμές ολίγων μετοχών και ειδικά όσων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου που δεν ξεπερνούν τις 10. Οι υπόλοιπες μετοχές παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον ξεχωριστό, γιατί η συναλλακτική απραξία επιτρέπει το υπομονετικό χτίσιμο θέσεων. Αυτές θα αποκτήσουν υπεραξία μετά την ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, που θα έρθει αργά η γρήγορα καθώς αυτό υπαγορεύει η λογική των ιθυνόντων της ΕΕ μετά το Brexit.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει της ομιλίας της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, την προσεχή Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 18.547 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,20% στις 2.186 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,30% στις 5.260 μονάδες.
«Αυτό που παρακολουθούμε από το Brexit και μετέπειτα, είναι μία ανεξάντλητη ανοδική δύναμη» τόνισε ο Άνταμ Σαρχάν, επικεφαλής της Sarhan Capital, προσθέτοντας ότι «η αγορά αρνείται να υποχωρήσει».
Άλλωστε, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στην επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, η οποία την Παρασκευή, θα παραβρεθεί στο ετήσιο τραπεζικό συμπόσιο, στο Τζάκσον Χολ. Οι αναλυτές ευελπιστούν ότι η «σιδηρά κυρία» της Fed θα αποκαλύψει στοιχεία ή και ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.
«Όπως όλα δείχνουν οι αξιωματούχοι της Fed είναι βαθιά διχασμένοι ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, επομένως δεν αναμένεται κάποια απόφαση τον Σεπτέμβριο» εκτιμά από την πλευρά του, ο Μίχαελ Χέουσον, επικεφαλής της CMC Markets. Tην ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε σε θετικό έδαφος, χάρη στις προσδοκίες περί στήριξης του Ιράν σε ενδεχόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν άνοδο κατά 1,46% στα 48,10 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,71% στα 50,00 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% στα 1.343,80 δολάρια ανά ουγγιά.
«Παρά την ισχυρή ανάκαμψη στην αγορά του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, θεωρούμε ότι οι ανοδικές τάσεις δεν εδράζονται σε στέρεες βάσεις, αλλά αντίθετα, στην προοπτική μείωσης της παραγωγής και στην αποδυνάμωση του δολαρίου» ανέφερε σε χθεσινό της σημείωμα, η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η τιμή του Brent σε βάθος 12 μηνών, θα κυμανθεί στα 45 – 50 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,42% στα 1,3193 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,11% στα 1,1302 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,15% στα 100,17 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Best Buy, καθώς ενισχύθηκαν στα 198 εκατ. δολάρια (0,61 δολάρια/μετοχή) έναντι 164 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν οριακά στα 8,533 δισ. δολάρια έναντι 8,528 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 8,392 δισ. δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα αισιόδοξα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 6.868 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,94% στις 10.592 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,72% στις 4.421 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,33% στις 8.580 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,50% στις 16.778 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε άνοδο κατά 0,93% στις 343,60 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Renault υποχώρησε κατά 1,16% μετά τα δημοσιεύματα περί παράλειψης στοιχείων στην έρευνα για την παραποίηση των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Στον αντίποδα, BHP Billiton και Glencore ενισχύθηκαν κατά 4,41% και 2,96% αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση της τιμής - στόχου από την Jefferies.
Η αισιοδοξία που επικράτησε στις ευρωαγορές προήλθε από τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθώς ο σύνθετος οικονομικός δείκτης (ΡΜΙ) της Markit ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.
Ο δείκτης υπηρεσιών μάλιστα, βρέθηκε σε υψηλό τριών μηνών, καθώς ανήλθε σε 53,1 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων. Ο δείκτης μεταποίησης αντίθετα, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, στις 51,8 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σύνθετος δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες, ο δείκτης υπηρεσιών στις 52,8 μονάδες και ο δείκτης μεταποίησης στις 52 μονάδες.
Tην ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου επέστρεφε σε θετικό έδαφος, χάρη στις προσδοκίες περί στήριξης του Ιράν σε ενδεχόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 0,91% στα 47,84 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,26% στα 49,78 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε συμφωνία κατέληξαν Volkswagen και προμηθευτές, κατόπιν των χθεσινοβραδινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα μακροπρόθεσμο εταιρικό deal, το οποίο διασφαλίζει την - όσο το δυνατόν ταχύτερη - επανέναρξη της παραγωγής στα εργοστάσια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Συγχρόνως, «βουτιά» της τάξης του 89% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Oil Search, καθώς διαμορφώθηκαν στα 25,6 εκατ. δολάρια έναντι 227,5 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν κέρδη 29 εκατ. δολαρίων.
ΧΑ
Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με σχετικά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι και σήμερα η αγορά θα κρατούσε ανοδική κατεύθυνση και κίνησαν τις τιμές αρχικά ανοδικά και κατόπιν πτωτικά, αντίθετα με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου ανέβασε τα κέρδη των βασικών δεικτών. Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους πολλούς άλλους κλάδους. Αλλά, μετά τις 13:30, με χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών όρισαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης χαμηλότερα από τις 573,5 μονάδες προσέχοντας να μην περάσουν τον ΓΔ κάτω από τις 570. Ωστόσο εισήγαγαν προς στο τέλος στις δημοπρασίες τις μεγαλύτερες εντολές πώλησης. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε άνοδο σταθερά με μέτρια (κάτω του +1% κέρδη) ως τις δημοπρασίες. Όρισαν την εγγραφή του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 564,59 μονάδες στις 10:44.
Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε τιμές πάνω από τις 570 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +0,71% όταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, δευτερόλεπτα προ του τέλους, έπιασε τις 570,05 μονάδες. Στις δημοπρασίες ωστόσο, νέες εντολές πώλησης κατέβασαν την τιμή κλεισίματος αφού μειώθηκαν τα κέρδη των ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ σημαντικά.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε υπολογίσιμα, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 8) με δυο αμετάβλητα τις ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 9 από 13, τη Δευτέρα 22/8, είχαν πτώση και 3 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 28, ήταν ανοδικές. Στα 17,936 από 21,345 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 10,36 από 11,26 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 57,78% από 52,74% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν μια υπολογίσιμη άνοδο. Ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ισχυρό δολάριο και από τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύονται πάνω από +1% σήμερα αφού αρχικά εμφάνισαν μικρότερα κέρδη μετά από βουτιά χθες. Οι όγκοι έχουν αραιώσει στην Ευρώπη με την ανάπαυλα του καλοκαιριού.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,16%, ο CAC είχε μεταβολή +1,01%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,72%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,47% και +0,44% αντίστοιχα.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,33% και έφθασε στις 567,90 από 566,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1513,58 από 1507,40 με μεταβολή +0,41%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 2,1 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη κατά 6, κλείνοντάς τους μακριά από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +1,48% από +0,17%, Εμπορίου +1,40% από +0,28%, Χημικών +1,32% από -0,65%, Τραπεζών +1,16% από +2,89%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,03% από +1,08%, Τεχνολογίας +0,84% από +0,02%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,80% από +0,47%, Τηλεπικοινωνιών +0,71% από -0,24%, Ταξίδια Αναψυχή +0,68% από +0,40%, ο 25άρης +0,41% από +1,34%, ο ΓΔ +0,33% από +0,84% και Τροφίμων Ποτών +0,05% από +1,28%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50% από +2,38%, Κατασκευές Υλικά -0,50% από +0,77%, Πετρελαίου Αερίου -0,41% από +0,03%, ο FTSEM -0,29% από -0,60%,και Κοινής Ωφέλειας -0,28% από +1,00%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 17,936 από 21,345 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,933 από 0,000 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 16,328 από 20,793 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,264 από 0,255 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,731 από 40,574 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 27,131 από 23,495 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 38 των καθοδικών σε 36 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 18.
Τεχνική ανάλυση
Παρά τη διαπίστωση πως το αγοραστικό ενδιαφέρον, που ίσχυε στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους της συνόδου, αδυνάτισε πολύ στο τέλος του δεύτερου, οι traders πιθανά από την ανοδική δυναμική στις υπόλοιπες αγορές μετοχών αισιοδόξησαν.
Την Τρίτη, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία επί τρεις περίπου ώρες και κατόπιν άρχισαν τις πιέσεις. Στις 10:44, εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας, στις 1503,68 μονάδες, με μεταβολή -0,25%. Το μέγιστο σημειώθηκε στις 13:23 και ήταν οι 1529,96. Το κλείσιμο έγινε στις 1513,58 μονάδες με μεταβολή +0,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 5,707 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1024 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1530,00 μονάδες και κατώτερο τις 1498,75. Διακινήθηκαν επίσης 56 από 213 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1513,58 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά για τη σειρά Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1519,00 και της επόμενης στις 1520,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 5144 από 5179 τη Δευτέρα 22/8 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 210 από 188. Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στην συνολική τους έκθεση πέρασαν πάλι σε ευοίωνες προσδοκίες οι traders.
Η στάση των θεσμικών έναντι των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αποκαλύπτει τη διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση της δυναμικής των τιμών τους. Η ΑΛΦΑ εμφάνισε ακραίες μεταβολές από -0,62% στο ελάχιστο στα 1,60 ευρώ, ως +3,11% στο μέγιστό της (1,66 ευρώ) που εμφανίστηκε οκτώ φορές μέσα στη μέρα, από τις 12:00 ως τις 16:10. Αλλά την έκλεισαν με τις δημοπρασίες στα 1,62 από τα 1,64 και άνοδο τελικά 0,62%. Η ΔΕΗ με ελάχιστο στα 2,68 ευρώ και μεταβολή -0,74%, χτύπησε τρεις φορές στο μέγιστο των 2,75, με άνοδο +1,85%. Αλλά την έκλεισαν στα 2,70 από τα 2,74 με τις δημοπρασίες και μεταβολή τελικά 0,00%. Η ΕΤΕ στο κατώτερό της στα 0,186 ευρώ, είχε μεταβολή +0,54% και στο μέγιστό της, στα 0,190 ευρώ, κέρδιζε 2,70%. Αλλά την έκλεισαν με τις δημοπρασίες στα 0,187 από τα 0,188 και μεταβολή τελικά 1,08%. Η ΠΕΙΡ στο κατώτερό της στα 0,130 ευρώ είχε μεταβολή 0,00% και στο μέγιστό της στα 0,135 ευρώ κέρδιζε 3,85%. Αλλά την έκλεισαν στα 0,131 με τις δημοπρασίες από τα 0,133 στις 17:00 και μεταβολή +0,77%.
Η μετοχή του τραπεζικού μπλοκ που ξεχώρισε, και θα διατηρήσει την πρόσκαιρη εύνοια των θεσμικών, ήταν η ΕΥΡΩΒ. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο πρώτο τρίλεπτο και ήταν στα 0,435 ευρώ με μεταβολή -0,91%. Αλλά στο μέγιστο, που σημειώθηκε μερικά δευτερόλεπτα προ του τέλους των ελεύθερων συναλλαγών άπαξ και ήταν στα 0,457 ευρώ, κέρδιζε +4,10% και σταμάτησε στα 0,454 (+3,52%). Ενώ με τις δημοπρασίες οδηγήθηκε στα 0,453 ευρώ( +3,19%). Οριακά χαμηλότερα και στα επίπεδα που άλλαζε χέρια από τις 11:00 και μετά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι διακοπές του καλοκαιριού στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές συσσώρευαν πάνω στα πρόσφατα κέρδη τους σήμερα Τετάρτη 24/8, βοήθησε η άνοδος της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, και αυτό συνέβη ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε μετά από μια έκπληξη λόγω της εκτίναξης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στις αρχές του εμπορίου -0,2%. Έχει αυξηθεί περισσότερο από 14% από τα τέλη Ιουνίου για να χτυπήσει ένα υψηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,61%. Ενώ στην περιοχή, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,90%, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν οριακά κέρδη.
Οι Χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας έχουν ωφεληθεί από το Brexit σε κλάδους που σχετίζονται με τις ροές κεφαλαίων που προκάλεσε, αλλά η επίπτωση αυτή είναι κοντά στο ξεθώριασμα και είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς με δεδομένα τα αυξανόμενα σημάδια οικονομικής αδυναμίας, δήλωσε ο κ. Cheung, της χρηματιστηριακής CLSA επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.
Ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ έχουν ανέβει 18% από τα τέλη Ιουνίου, με βάση την τιμή προς κέρδη, εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το μέσο όρο 20 ετών, τονίζοντας ότι οι επενδυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι για την ανθεκτικότητα των κερδών.
Επιδεινώνοντας το άγχος, τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα της Κίνας ήταν κάθε άλλο παρά ευχάριστα. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούλιο και αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πίεση προς τα κάτω.
Ωστόσο, η απαισιοδοξία γύρω από την Κίνα έχει εξισορροπηθεί από την αυξανόμενη αισιοδοξία γύρω από τις αναδυόμενες αγορές, αφού κάποιοι επενδυτές, όπως η γιγαντιαία στην αγορά ομολόγων PIMCO σιγά-σιγά στρέφεται σε περισσότερο αισιόδοξες προσδοκίες, επικαλούμενη μια ανάκαμψη της ανάπτυξης και τη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών.
Σε βάση έτους έως σήμερα, ο δείκτης της αγοράς για τις αναδυόμενες οικονομίες MSCI έχει αναπτύξει πολύ καλύτερες επιδόσεις με βάση τη συνολική απόδοση, με τα περισσότερα από τα κέρδη να ρέουν μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την Thomson Reuters Datastream.
Τα δεδομένα από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ ώθησαν ψηλότερα 2% τις μετοχές που σχετίζονται με αυτά μετά την αναφορά από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ότι οι πωλήσεις κατοικιών για οικογένειες εκτινάχθηκαν στα ύψη απροσδόκητα τον Ιούλιο κοντά σε υψηλά εννέα ετών.
Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 17,88 μονάδες, ή 0,1%, ο S & P 500 κέρδισε 4,26 μονάδες, ή 0,2%, και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 15,48 μονάδες, ή 0,3%, για να φθάσει στις 5.260,08 μονάδες.
Τα αισιόδοξα δεδομένα επί της στέγασης προσθέτουν στην αβεβαιότητα της αγοράς για το αν η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ αυτό το έτος.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, αντιστρέφοντας τα κέρδη που εμφάνισαν πιο νωρίς, μετά από το American Petroleum Institute (API) που ανάφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Το μπρεντ υποχώρησε 0,7% στα 49,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ γλίστρησε 0,9% στα 47,65 δολάρια το βαρέλι.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με την αγωνία του οικονομικού επιτελείου να κορυφώνεται όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017.
Δεδομένου ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη φτάσει οι προβλέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά την απόδοση των φόρων κατά την επόμενη χρονιά. Ο προϋπολογισμός του 2017 χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρίσκο καθώς στηρίζεται σε «αλληλοσυγκρουόμενες» παραδοχές.
Ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ, προκειμένου στη συνέχεια να τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα, προωθεί άμεσα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των ενεργειών που δρομολογούνται για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Το νέο ισχυρό «όπλο» κατά της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα μαζικών ελέγχων και ταχύτητα αποτελεσμάτων, αφού η εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί να ανατρέξει πολλά χρόνια πίσω, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να αποκαλύπτει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος χωριστά.
Στη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού αλλά και στην εισαγωγή μίας βελτιωμένης ρύθμισης των 100 δόσεων, επιμένει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Οι θεσμοί προβάλλουν ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες δικαιολογίες και δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την αυστηρά τιμωρητική στάση τους, ώστε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής» των παραπάνω δύο μέτρων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στη σχετική επιστολή.
Ενώπιον ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται ο κλάδος των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών (liners), σύμφωνα με τους αναλυτές. Η συγκέντρωση της αγοράς μεταξύ των μεγαλύτερων φορέων του κλάδου γίνεται όλο και πιο έντονη και οι μικρότερες εταιρείες θα πρέπει είτε να συγχωνευθούν είτε να επανέλθουν σε νέες στρατηγικές κατευθύνσεις για να αποφύγουν την πτώχευση επισημαίνει μία νέα έρευνα της εταιρείας συμβούλων SeaIntel.
Πτώση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων - κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 1,8% έναντι του Ιουλίου του 2015 και κατά 0,1% έναντι του Ιουνίου του 2016.
Ο μέσος δείκτης στο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2015 - Ιουλίου 2016 υποχώρησε κατά 2,1% έναντι πτώσης 2,2% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 - 2015.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Εάν αποτύχουν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ θα χρειαστεί να «χαλαρώσει» περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, υποστήριξε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Εάν δεν γίνεται τίποτα, σε όρους μεταρρυθμίσεων, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα» εξήγησε από το βήμα συνεδρίου στη Γενεύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σε συμφωνία κατέληξαν Volkswagen και προμηθευτές, κατόπιν των χθεσινοβραδινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τη γερμανική εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine», οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα μακροπρόθεσμο εταιρικό deal, το οποίο διασφαλίζει την - όσο το δυνατόν ταχύτερη - επανέναρξη της παραγωγής στα εργοστάσια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Εύθραυστη και αδύναμη χαρακτηρίζει η Goldman Sachs την πρόσφατη ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου, σε ειδική ανάλυσή της για την αγορά του μαύρου «χρυσού». «Παρά την ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, θεωρούμε ότι οι ανοδικές τάσεις δεν εδράζονται σε στέρεες βάσεις, αλλά αντίθετα, στην προοπτική μείωσης της παραγωγής και στην αποδυνάμωση του δολαρίου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επενδυτική τράπεζα. Τα συμβόλαια πετρελαίου, από την 1η Αυγούστου, έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 15% εν μέσω των εικασιών και των σεναρίων περί μείωσης της παραγωγής των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ.
Πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου, εμφάνισε ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στις 52,1 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 52,7 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Best Buy, καθώς ενισχύθηκαν στα 198 εκατ. δολάρια (0,61 δολάρια/μετοχή) έναντι 164 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,57 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,43 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν οριακά στα 8,533 δισ. δολάρια έναντι 8,528 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 8,392 δισ. δολαρίων.
Τη μείωση των επιτοκίων για έκτο διαδοχικό μήνα, αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μετά και τις «επιταγές» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για φθηνότερη πίστωση. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 8,5%, ενώ διατήρησε αμετάβλητο στο 7,5% το βασικό επιτόκιο επαναγοράς. Οι αποφάσεις της τουρκικής τράπεζας θεωρούνταν αναμενόμενες από τους αναλυτές.
Αναπάντεχη πτώση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, η βιομηχανική παραγωγή στην Ταϊβάν, καθώς υποχώρησε κατά 0,31% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 2%. Η παραγωγή υπολογιστών και οπτικών προϊόντων διολίσθησε κατά 3,42% ενώ των μηχανημάτων και των αυτοκινήτων κατακρημνίστηκε κατά 10,8% και 12,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, η παραγωγή ηλεκτρικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 5,85%.
Σε υψηλό επτά μηνών ενισχύθηκε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο στις 53,3 μονάδες έναντι 53,2 μονάδων τον Ιούλιο. Ο δείκτης υπηρεσιών βρέθηκε σε υψηλό τριών μηνών, καθώς ανήλθε σε 53,1 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων. Ο δείκτης μεταποίησης αντίθετα, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, στις 51,8 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σύνθετος δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες, ο δείκτης υπηρεσιών στις 52,8 μονάδες και ο δείκτης μεταποίησης στις 52 μονάδες.