Υπερχρεώσεις και μεθοδευμένη συνταγογραφία σε βάρος του Οίκου Ναύτου

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 18:42

Υπερχρεώσεις, και μεθοδευμένη συνταγογραφία διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα του ελέγχου που διενέργησαν στον Οίκο Ναύτου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/20/1052915.htm και σε συνεργαζόμενα Διαγνωστικά Εργαστήρια οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Από τα στοιχεία του πορίσματος προκύπτει:

- Αύξηση κατά μέσο όρο 54% (περίπου 224.600 €) την τετραετία 2000-2003 στους λογαριασμούς των τεσσάρων Διαγνωστικών Κέντρων, ενώ για ένα από αυτά προκύπτει αύξηση στην κίνησή του κατά 2.200%.

- Βρέθηκαν στα Διαγνωστικά Εργαστήρια σφραγίδες ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον Οίκο Ναύτου και βιβλιάρια υγείας - συνταγολόγια του Οίκου Ναύτου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Αυτές οι σφραγίδες των ιατρών είχαν χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες παραπεμπτικά για εξετάσεις ασφαλισμένων.

- Μεθοδευμένη συνταγογραφία π.χ.

α) Ιατρός συμβεβλημένος με τον Οίκο Ναύτου που είναι ιδιοκτήτης διαγνωστικού εργαστηρίου υπογράφει 110 από 128 παραπεμπτικά καρδιολογικών εξετάσεων (υψηλού κόστους) σε ένα μήνα.

β) Μόνιμος ιατρός του Οίκου Ναύτου εργαζόταν σε Διαγνωστικό Εργαστήριο όπου είχε εγκρίνει δεκάδες παραπεμπτικά εξετάσεων.

γ) Από μαρτυρίες ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου διαπιστώνεται ότι δεν γνωρίζουν τους ιατρούς που είχαν συνταγογραφήσει στα βιβλιάρια υγείας τους, ενώ αρκετές φορές οι ίδιοι ασφαλισμένοι παρουσιάζονται να έχουν βρεθεί την ίδια ημέρα σε διαφορετικούς ιατρούς σε διαφορετικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και της Αθήνας για συνταγογράφηση εξετάσεων.

δ) Ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι δεν έκαναν τις εξετάσεις που χρεώνουν τα εργαστήρια τον Ο.Ν.

ε) Υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων τις οποίες δεν έχουν κάνει οι ασφαλισμένοι αλλά χρεώνεται ο Ο.Ν.

στ) Ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον Οίκο Ναύτου συνταγογραφούν την ίδια μέρα με τρεις διαφορετικές υπογραφές, με τρεις διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες και δύο διαφορετικές σφραγίδες. Πλήθος τέτοιων παραπεμπτικών εξετάσεων χρεώθηκαν στον Ο.Ν.

Η συνολική ζημιά δεν έχει ακόμα υπολογισθεί όμως από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, προκύπτει ζημιά για τον Οίκο Ναύτου περίπου 40% επί αυτών που έχει χρεωθεί.

Το δ.σ. του Οίκου Ναύτου, αφού έλαβε υπόψη του το πόρισμα, αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του:

- Να σταματήσει τις πληρωμές σε τέσσερα Διαγνωστικά Εργαστήρια μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της ζημιάς για τον Οίκο Ναύτου προκειμένου να τον παρακρατήσει.

- Ανέστειλε την συνεργασία με τέσσερα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

- Διέκοψε τις συμβάσεις σε έξι ιατρούς συμβεβλημένους με τον Οίκο Ναύτου, των οποίων οι σφραγίδες βρέθηκαν στα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

- Εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος του Ο.Ν. να ορίσει τριμελή επιτροπή καταλογισμού των ευθυνών και αποσαφήνισης των παράνομων πράξεων, η οποία θα καταθέσει μέχρι 17 Ιουνίου 2005 το πόρισμά της στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Υ.Ε.Ν. το οποίο έχει εισαγγελική παραγγελία για προκαταρτική εξέταση.

- Επίσης η Οικονομική Υπηρεσία του Οίκου Ναύτου πρέπει μέσα σε δύο μήνες να έχει υπολογίσει τη ζημιά την οποία πρέπει να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των Διαγνωστικών Κέντρων.

Πρώτη περικοπή θα είναι τα εκατοντάδες παραπεμπτικά που είχαν γραφτεί και έχουν σφραγιστεί με τις 28 σφραγίδες των ιατρών (συμβεβλημένων ή μη με τον Οίκο Ναύτου) που βρέθηκαν στα συρτάρια των Διαγνωστικών Κέντρων.

- Παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οίκου Ναύτου δύο μόνιμοι ιατροί.

- Να ορισθούν με απόφαση του Προέδρου Ο.Ν. μόνιμοι ιατροί και υπάλληλοι Ο.Ν. για τη σύσταση της Γενικής Επιθεώρησης Υγείας που θα ελέγχει (εκτός των άλλων) συνεργαζόμενα εργαστήρια και συμβεβλημένες κλινικές σύμφωνα με το Π.Δ. 193/2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα