Ιαπωνία: Μείωση της ζήτησης για παροχή υπηρεσιών

Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 09:32

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ, μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, εμφάνισε τον Μάρτιο, ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών της Ιαπωνίας, καθώς οι καταναλωτές, δαπάνησαν λιγότερα στα πολυκαταστήματα, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να αποτύχει.

Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη ζήτηση για υπηρεσίες, όπως λιανικές πωλήσεις, τραπεζική και υπηρεσίες στον κλάδο του real estate, που αποτελούν περίπου το 60% της οικονομίας της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, εποχιακώς προσαρμοσμένος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 1,4%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, αυξήθηκαν για πρώτη φορά, σε ένα έτος, το πρώτο τρίμηνο, μετά την απροσδόκητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας με ρυθμό 5,3% σε ετήσια βάση, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση του περασμένου έτους. Η αύξηση των μισθών κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση της αύξησης των δαπανών, σύμφωνα με τον Glenn Maguire, οικονομικό αναλυτή.

Συνολικά 31 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Εναντι του προηγούμενου έτους, ο δείκτης της ζήτησης υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 1,9%.

Το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, που αποτελούν το 1/4 του δείκτη, υποχώρησαν 2,9% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου. Οι προσωπικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν την ψυχαγωγία, τις αίθουσες αισθητικής και τα κομμωτήρια, υποχώρησαν 0,7% και του real estate κατά 1,1%.

Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα της Ιαπωνίας μειώθηκαν για έκτο μήνα, σε σύνολο επτά μηνών, τον Μάρτιο, καθώς ο εκτός εποχής ψυχρός καιρός, περιόρισε τις πωλήσεις των ενδυμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Japan Department Store Association, στις 25 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα