Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στοίχημα» η διατήρηση των 570 μονάδων

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 10:57
UPD:10:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Υποταγμένο» στο διεθνές κλίμα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές ωστόσο, να θέτουν ως άμεση προτεραιότητα τη διατήρηση του τεχνικού ορίου των 570 μονάδων.  

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,08% στις 571,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει πτώση κατά 0,04% στις 1.520,40 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 0,89 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 12 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,07% στις 484,24 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1,06%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,76% και η Eurobank κατά 0,44%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 1,610 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα υποχωρεί κατά 1,52% ενώ στο 1,35% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία κατακρημνίζεται στο -6%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 1,32% και της Grivalia Properties κατά 1,25%. Η Intrakat συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καθώς και σήμερα, σημειώνει κέρδη κοντά στο 10%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη διαδικασία που θα πρέπει κάθε μέλος Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών να ακολουθεί προκειμένου να παράσχει τις σχετικές του υπηρεσίες, περιγράφει απόφαση του Χρηματιστηρίου, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και σύννομη ολοκλήρωση του προγράμματος άντλησης κεφαλαίων. Η αίτηση για τη χρήση της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. από τον Εκδότη και τη χρηματοπιστωτική επιχείρηση υποβάλλεται στο Χ.Α. το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία κατάρτισης του Η.ΒI.Π. και σε αυτήν θα πρέπει να αναφέρονται: ο υπεύθυνος επικοινωνίας για τη διεξαγωγή του Η.ΒΙ.Π. και τα στοιχεία του, τα συμμετέχοντα στο Η.ΒI.Π. μέλη, καθώς και τα στοιχεία του υπεύθυνου διαπραγμάτευσης του μέλους, ως αρμόδιου επικοινωνίας με το Χ.Α.

Την ίδια ώρα, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα,  η Ισπανία,  η  Πορτογαλία  και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων, αναμένει τα επόμενα χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια - ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές, από τον προηγούμενο μήνα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο διατέθηκε για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα το ποσό του 1,109 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών έφτανε στο τέλος του Ιουνίου στο ποσό των 5,91 δισ. ευρώ ή τα 7,22 δισ. ευρώ με την προσθήκη και των οφειλών από επιστροφές φόρου.

Τέλος, τέσσερις υποθέσεις θα απασχολήσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με τη μία εξ αυτών να βρίσκεται σε διαδικασία διευθέτησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της επιτροπής. Ειδικότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισθεί να εξετασθεί από την ολομέλεια, η αυτεπάγγελτη έρευνα στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων υποδομής, ιδίως οδοποιίας, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης οδικών αξόνων, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, συγκοινωνιακών έργων (μετρό -ΟΣΕ - λιμάνια - αεροδρόμια).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα