Χρηματιστήριο Αθηνών: Χείρα βοηθείας από ευρωαγορές και Fed

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 10:56
UPD:10:56
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Ανοδικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στο θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,47% στις 570,15 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,61% στις 1.516,73 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,19 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,52% στις 480,22 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει κέρδη κατά 0,55%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,78%, η Eurobank κατά 0,23% και η Alpha Bank κατά 1,24%.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η μετοχή της Intrakat, η οποία εκτινάσσεται στο +10%, ενώ στο 4% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Την ίδια ώρα, η ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 0,66%, ο ΟΠΑΠ κατά 0,41% και ο ΟΤΕ κατά 0,23%.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου της Federal Reserve κατέδειξαν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν γενικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Αλλά έδειξαν επίσης, ότι ήθελαν να «αφήσουν ανοικτές» τις επιλογές τους. Αφού κάθε επιβράδυνση στο μέτωπο των προσλήψεων θα λειτουργήσει εναντίον της νομισματικής σύσφιξης βραχυπρόθεσμα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν τα πρακτικά ως μετρίως θετικά για την διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με την Fed να παραμένει διχασμένη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη διαφωνία στο εσωτερικό της Fed σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων», έγραψε ο Angus Nicholson, αναλυτής της αγοράς της IG στη Μελβούρνη. Αυτό θα επαναφέρει σύντομα τις επιφυλάξεις σχετικά με το πότε θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Για την ώρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια της Fed, βυθίστηκαν ελαφρώς, σηματοδοτώντας την υποχώρηση στα στοιχήματα επί μιας αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία, με τιμή - στόχο 8 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση «sell» ξεκινά την κάλυψη της μετοχής του ΟΤΕ, η Berenberg, ενώ την ίδια ώρα, πέρασαν και στην τελευταία λίστα του Χ.Α. οι δύο αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΟΛΠ: Στις 10 Αυγούστου, το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε σε 23,14% (από 74,14% προηγουμένως), ενώ η συμμετοχή της Cosco Shipping Group διαμορφώθηκε σε 51%.

Στο «μέτωπο» των τραπεζών, μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία εξεύρεσης στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που ισχύει, αναγκάζοντας τον SSM να δώσει παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να ανασυγκροτηθούν τα διοικητικά συμβούλια. Η ανασύνθεση των δ.σ. αλλά και η πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κλάδο -των προέδρων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, των CEO στην Πειραιώς και την Attica Bank και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- έχουν αποσυντονίσει τον κλάδο, με υπαιτιότητα - σε αυτή την περίπτωση - αποκλειστικά και μόνο των θεσμών.

Τέλος, την πώληση του 22% των μετοχών που κατέχει στην Aegean Marine Petroleum Network, την εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία εφοδιασμού με καύσιμα των πλοίων, αποφάσισε ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης. Τις μετοχές θα τις αγοράσει η ίδια η εταιρεία, καταβάλλοντας πάνω από 99 εκατ. δολάρια. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της Aegean Marine έδωσε την έγκριση της για την επαναγορά των 11.303.031 μετοχών της εταιρείας που κατέχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα