Ρευστοποιήσεις κερδών

Φυσιολογική αντίδραση στο πολυήμερο... ράλι
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:18

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασε η Wall Street στην ανακοίνωση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ καθώς δεν προσέφεραν νέες ενδείξεις για αλλαγή στο σημερινό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

H νευρικότητα που επικράτησε πριν από την ανακοίνωση των πρακτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ από την πρόσφατη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική είχε ήδη οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τα αμερικανικά blue chips καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ουσιαστικά κινήθηκαν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς τα στοιχεία δεν δημιούργησαν νέα προοπτική για τη μέχρι στιγμής στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 19,88 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.503,68 μονάδες. Με άνοδο 4,97 μονάδων, ποσοστό 0,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.061,62 μονάδες.

Οι επενδυτές αναζήτησαν αυτή την επιβεβαίωση για τη διατήρηση του σταδιακού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει ευαισθησία στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας και ύστερα από έξι ημέρες ανόδου στη σειρά μερικοί επενδυτές ενδεχομένως να βρουν μια καλή δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Στα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ επισήμαναν ότι η οικονομική προοπτική είναι γενικότερα θετική αλλά τόνισαν ότι υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα για την προοπτική του πληθωρισμού.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα όπως της Well Fargo λόγω ανησυχιών ότι οι νομισματικές αρχές θα οδηγήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πτώση 3,1% σημείωσε και η μετοχή της κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors μετά την υποβάθμιση του χρέους της σε καθεστώς υψηλού ρίσκου από τον οίκο αξιολόγηση Fitsh Ratings.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού με ρυθμούς 0,25% οκτώ φορές από τον περασμένο Ιούνιο στο 3% και δεσμεύθηκε να διατηρήσει και στο μέλλον τους ρυθμούς σταδιακών αυξήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αυξήσει το βραχυχρόνιο επιτόκιο χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Η ραγδαία πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία άσκησε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και η επιφυλακτική προοπτική για την κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,1% στις 1.095,9 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,1% στις 3.066,6 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα