Societe Generale: 41% υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 09:14

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 41%, υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Societe Generale SA, αποτέλεσμα των υψηλοτέρων εσόδων και της διαπραγμάτευσης παραγώγων, σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόβλεψης για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,22 δισ. ευρώ (1,54 δισ. δολ.), από 867 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, ότι τα καθαρά της κέρδη, θα σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση, στα 865 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, μειώθηκαν σε ποσοστό 64%.

«Η εταιρική και η επενδυτική τραπεζική, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο, λόγω του ιδανικού περιβάλλοντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Τα κέρδη της συγκεκριμένης δραστηριότητας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 57%, φθάνοντας στα 498 εκατ. ευρώ.

Η Societe Generale, με επικεφαλής τον Daniel Bouton, ευνοείται από την αύξηση της αγοραπωλησίας μετοχών, που βοήθησε με τη σειρά της, τις χρηματιστηριακές φίρμες, από την Deutsche Bank AG, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έως την Goldman Sachs Group Inc. και τη Morgan Stanley, να υπερβούν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, το τρίμηνο. Πέρυσι, η Societe Generale, είχε πει, ότι θα προσλάβει 200 τραπεζίτες, για να ισχυροποιήσει τη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας μετοχών στα Χρηματιστήρια διεθνώς και της αγοράς παραγώγων.

Η εταιρική και η επενδυτική τραπεζική της Societe Generale, αποτέλεσαν το 41% των συνολικών κερδών το τρίμηνο, περισσότερα απ'ό,τι απέφερε, το κύριο τμήμα, καταναλωτικής πίστης, της τράπεζας. Τα κέρδη από την καταναλωτική πίστη και το σταθερό εισόδημα αυξήθηκαν κατά 15%, φθάνοντας στα 279 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα κέρδη από την αγοραπωλησία μετοχών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 219 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι μετοχές της Societe Generale έχουν σημειώσει από την αρχή του έτους άνοδο 8,7%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της, γαλλικής, BNP Paribas SA, βρίσκονται 4,1% υψηλότερα και της Credit Agricole, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, είναι 3% χαμηλότερα. Ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, των οποίων αποτελούν 80 μετοχές τραπεζών, συνολικά φέτος, έχει σημειώσει άνοδο 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα