Gold Fields: Σκέψεις για τη δημιουργία venture με τη ρωσική Norilsk

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 09:42

ΣΚΕΨΕΙΣ, για τη δημιουργία ενός venture, με την ΟΑΟ GMK Norilsk Nickel, με στόχο την αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, μετά την άνοδο του ράντ, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, που περιόρισε τα κέρδη της, κάνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία, παραγωγής χρυσού της Ν. Αφρικής, Gold Fields Ltd., σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H Gold Fields, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, θα μεταφέρει τα ξένα κερδοφόρα ορυχεία της, που κατέχει στην Αυστραλία και την Γκάνα, σε μία εταιρεία, σύμφωνα με ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η ρωσική εταιρεία, που αποτελεί σήμερα, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Gold Fields, θα συνεισφέρει στο venture το σκέλος εξόρυξης χρυσού, ZAO Polvus, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο συνδυασμός, θα δημιουργήσει μία εταιρεία παραγωγής χρυσού με ετήσια παραγωγή περίπου 2,6 εκατ. ουγγιές, καθιστώντας την, την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού στον κόσμο. Η Gold Fields, της οποίας η εξαγορά ύψους 2,9 δισ. δολ. της καναδέζικης Iamgold Corp., κατέρρευσε πέρυσι, επιδιώκει να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία εκτός Ν. Αφρικής, μετά την αύξηση του κόστους, εξ αιτίας του διπλασιασμού του ραντ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από το 2001. Πέρυσι, η Norilsk είπε, ότι θέλει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, στην κύρια δραστηριότητά της, την παραγωγή νικελίου και παλλαδίου.

«Η Gold Fields ψάχνει για ευκαιρίες», ανέφερε ο Patrice Rassou, διαχειριστής κεφαλαίων της Οld Mutual Gold Fund, στο Cape Town, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Θα δείτε την Iamgold στη δεύτερη θέση την ίδια ώρα με την Norilsk. Εάν συμφωνήσουν στην τιμή, θα πετάξουν». Ο Rassou κατέχει μετοχές της Gold Fields στο χαρτοφυλάκιό του, ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος της Gold Fields, Willie Jacobsz στο Γιοχάνεσμπουργκ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Norilsk, Denis Morozov, είπε, ότι η εταιρεία εξετάζει «διαφορετικές λύσεις». Η Norilsk, είχε πει τον Απρίλιο, ότι ενδέχεται να διαχωρίσει τον κλάδο του χρυσού ή να συγχωνευτεί με μία ανταγωνίστριά της.

Η δραστηριότητα χρυσού της Norilsk, ενδέχεται να έχει αξία 3,5 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Maxim Matveev, οικονομικό αναλυτή της Alfa Bank στη Μόσχα. Η έδρα της βρίσκεται στο Norilsk, στον Ρωσικό Αρκτικό Κύκλο.

Η Gold Fields, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, συμβάλλουν κατά τα 2/3 στα καθαρά της κέρδη, είχε, με βάση το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών της, χρηματιστηριακή αξία 33 δισ. ραντ (5 δισ. δολ.).

Οι μετοχές της Gold Fields, υποχώρησαν πέρυσι κατά 6,6%, φθάνοντας στα 67,15 ραντ η μία και είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 40 πιο αξιόλογων μετοχών στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι μετοχές της Norilsk, την ίδια χρονική περίοδο, σημείωσαν απώλειες 7%, φθάνοντας στα 56 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα