Χ.Α.: Με διεθνές κλίμα ελαφρά πτωτικό, οι διακοπές συνεχίζονται με υποταγή στη στατιστική

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016 13:40
UPD:13:41
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Οι θεσμικοί του ΧΑ, στη πρώτη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, με τους θεσμικούς στην Ευρώπη και παγκόσμια να εμφανίζουν μειωμένη διάθεση για ρίσκο από τις αγορές μετοχών λόγω του πρόσφατου σημαντικού rebound των τιμών, έχουν δώσει κέρδη σε 10 blue chip, και απώλειες σε 9 με 6 αμετάβλητα μετά τις 13:15.

Οι δείκτες αρχικά κινήθηκαν νευρικά χωρίς δύναμη, αλλά όλα άλλαξαν από τη διαπίστωση της αδυναμίας για παραβίαση από το ΓΔ των 576 μονάδων. Όντως μόλις ο ΓΔ χτύπησε δυο φορές πάνω στο επίπεδο των 576 μονάδων  οι επενδυτές πιέζουν τον δείκτη και την πτώση οδηγούν οι κλάδοι των Τροφίμων Ποτών με μεταβολή -1,10% και «βοηθούν» οι εταιρίες Προσωπικών Οικιακών Ειδών Κατασκευών Υλικών Ταξιδιών Αναψυχής με απώλειες από -0,4% ως -0,8%. Οι Τράπεζες, πριν το μέσο των συναλλαγών (13:22) υποχωρούν -0,34% με την ΕΥΡΩΒ στο +0,96% και την ΠΕΙΡ αμετάβλητη, την ΕΤΕ  με πτώση -1,08% και στην ΑΛΦΑ 0,00%.  Υπέρ  ανόδου  συνηγορούν οι ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ ΟΤΕ και ΟΛΠ με κέρδη της τάξης +1%.

Έτσι σήμερα κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετά τα πρώτα 120 λεπτά και αφού οι δείκτες όρισαν το ελάχιστό τους στις 11:55 νευρικά πλάγια. Αλλά αμέσως μετά και με την πάροδο 80 λεπτών ( στις 13:22) οι θεσμικοί πίεσαν πάλι τον ΓΔ μη επιτρέποντας να περάσει ούτε στιγμή σε θετικό πεδίο και σε αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν για την ώρα οι 576,03 μονάδες  επίπεδο που αντιστοιχούσε στην τιμή ανοίγματος με οριακές απώλειες -0,02%. Η αντίδραση από το χαμηλό της πρώτης μισής ώρας τον έφερε πάλι πάνω από τις 576 μονάδες και τον κίνησαν πλάγια νευρικά ως τις 13:28 που σημειώνουμε αυτές τις παρατηρήσεις με απώλειες που δεν ξεπέρασαν το -0,56% για το ελάχιστο μέρας στις 572,90 μονάδες.

Η τιμή ανοίγματος για τους ΓΔ και 25άρη ήταν οι 576,03 και 1534,72 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 576,12 και οι 1534,57 αντίστοιχα. Το ΧΑ κινείται παράλληλα με την δυναμική των δεικτών στην Ευρώπη, με ισοδύναμα βήματα αφού οι αγοραστές για τις τράπεζες είναι εμφανώς επιφυλακτικοί και υπάρχουν αρκετές μετοχές του 25άρη με απώλειες αν και στις περισσότερες είναι μικρές.

Ο τζίρος είναι κατώτερος από το τζίρο της περασμένης συνόδου, άρα οι συναλλαγές αφήνουν θολά μηνύματα για τη διάθεση των επενδυτών για το φινάλε της τρέχουσας βδομάδας. Σήμερα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή του ρίσκου στα χρηματιστήρια, τα μηνύματα από την  αγορά δείχνουν αρνητική στάση μετά την διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου.

Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής τίτλοι για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα οδήγησαν πτωτικά καταφέρνοντας να παρασύρουν τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται εν μέσω μέτριας πτώσης κάτω του -0,8%.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με νευρικότητα και πτωτικά αλλά απόκτησαν καθοδική εικόνα αργότερα. Με την πτώση να εμφανίζει μέτρια ισχύ, με μεταβολές της τάξεως του -0,4%. Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει πτωτικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών.

Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η κίνηση του ΓΔ λίγο πάνω από τις 573 μονάδες και του 25άρη στη γειτονιά των 1530 μονάδων δηλαδή ελαφρά χαμηλότερα από τα επίπεδα στη περασμένη σύνοδο στο μέσο της διαπραγμάτευσης. Το ΧΑ μάλλον συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών αλλά μπορεί να  διατηρήσει την σχετική του ανεξαρτησία.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές  μεταβολές μικρές για το βάρος τους. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,40%, ο CAC -0,26% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι -0,33%. Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα επίπεδα στις ασιατικές συναλλαγές και στις 13:40 έχουνε μεταβολές -0,18% για τον S&P500 και -0,18% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 13:35 ο τζίρος ήταν 6,578 εκατ. ευρώ χειρότερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε νωρίτερα πάνω από  μια ώρα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,40% για τον ΓΔ και -0,26% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,38%.  Η αξία των πακέτων είναι 0,345 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 26 και των πτωτικών 32 με αμετάβλητες τις 17. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για καθοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να βελτιωθεί μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα