Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η απάντηση της Ε.Ε. στα κινέζικα

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 20:29

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος για τις κινεζικές εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών στις χώρες μέλη της Ε.Ε. αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση της Επιτροπής προβλέπει ότι εάν δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τις 31 Μαΐου στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο πλευρών, τότε το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου η Κίνα θα πρέπει να περιορίσει τις εξαγωγές της για τα μακό μπλουζάκια και τα λινά νήματα. Σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν συμμορφωθεί τότε η Ε.Ε. θα επιβάλει ποσοτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία η Επιτροπή θα προσφύγει την 1η Ιουνίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα ζητήσει επίσημα από την Κίνα διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 90 μέρες. Παράλληλα, η Επιτροπή θα ζητήσει την ενεργοποίηση της συμφωνίας του ΠΟΕ μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας, που υποχρεώνει το Πεκίνο να λάβει μονομερώς περιοριστικά μέσα σε 15 μέρες από την προσφυγή, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα