ΠΟΣΟΝ περίπου 950 εκατ. ρίνγκιτ (250 εκατ. δολ.), σκοπεύει να αντλήσει από την πώληση του 1/4 των δραστηριοτήτων της στην Μαλαισία, κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, που έγινε ποτέ από το 2003, στη χώρα, η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Μαλαισίας, Titan Chemicals Corp.
Η εταιρεία θα πουλήσει 122,7 εκατ. μετοχές, σε ιδιώτες επενδυτές σε μια προσφορά προς 2,17 ρίνγκιτ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες της Μαλαισίας, σήμερα. Οι θεσμικοί επενδυτές, μπορούν να αγοράσουν 315,6 εκατ. μετοχές.
H Titan, με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ, της οποίας το εργοστάσιο αξίας 1,4 δισ. δολ. βρίσκεται στο κρατίδιο του Johor και παράγει αιθυλένιο και προπυλένιο για πλαστικά, προβλέπεται να εμφανίσει υπερδιπλάσια κέρδη φέτος, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών. Η ζήτηση για τη δημόσια εγγραφή, της οποίας τα κεφάλαια θα καλύψουν το χρέος της Titan, θα εξαρτηθεί, από το πόσο οι τιμές, θα διατηρήσουν την περυσινή τους αύξηση, σύμφωνα με τον επενδυτή, Pang Shun-Pen.
«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της», ανέφερε ο Pang, ο οποίος διαχειρίζεται 400 εκατ. δολ. σε μετοχές στην Ασία, εκτός Ιαπωνίας, με την HSZ Singapore Pte. Ο ίδιος, αρνήθηκε να πει εάν θα αγοράσει μετοχές της Titan, κατά τη δημόσια εγγραφή, προσθέτοντας, ότι, οι τιμές του αιθυλενίου, φαίνεται να προδιαγράφουν το πού θα βρεθούν οι τιμές του πετρελαίου. Ποιος ξέρει;», αναρωτήθηκε.
Περισσότερες από το ήμισυ, των εξαγωγών της εταιρείας, γίνονται στην Κίνα, όπου η ζήτηση για πλαστικά μέρη από τις βιομηχανίες, που παράγουν τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, ώθησαν τις τιμές του αιθυλενίου σε υπερδιπλάσια άνοδο πέρυσι και σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι τιμές του αιθυλενίου, υποχώρησαν σε ποσοστό 49%, φθάνοντας τα 650 δολ. ο τόνος στις 20 Μαΐου, από τη στιγμή που έφθασαν τα 1.270 δολ., στις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ICIS-LOR. Η μείωση, περιόρισε τα κέρδη από την μετατροπή νάφθας σε αιθυλένιο, στα 231,62 δο.. ο τόνος, από 855,50 δολ. ο τόνος, που ήταν την ίδια χρονική περίοδο.
Η Τitan θα ορίσει την τιμή των μετοχών της στους επαγγελματίες επενδυτές στις 9 Ιουνίου, μετά την προσφορά για την αγορά τους. Οι μετοχές της εταιρείας μπήκαν στη λίστα και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στη Μαλαισία στις 23 Ιουνίου.
Η εταιρεία, που ελέγχεται από την Chao Group και εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 760 εκατ. ρίνγκιτ από την πώληση μετοχών για να μειώσει το χρέος της, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα. Περίπου 156 εκατ. ρίνγκιτ, θα πάνε στο κεφάλαιο κίνησης, ενώ τα έξοδα της δημόσιας εγγραφής, ανέρχονται, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στα 35 εκατ. ρίνγκιτ.
Μετά την πώληση, η οικογένεια Chao, θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με το μερίδιό της να συρρικνώνεται κατά 1/4, στο 36,6%, από 48,8%, που κατείχε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Francis Pereira, υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων. Το Permodalan Nasional Bhd., κρατικό κεφάλαιο της Μαλαισίας, θα μειώσει το μερίδιό του στην εταιρεία, από το 45,5% στο 34%, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η πώληση από την Titan, θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στη χώρα, από τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν έγινε η δημόσια εγγραφή της Astro All Asia Networks Plc, της συνδρομητικής τηλεόρασης, που ανήκε στον Μαλαισιανό δισεκατομμυριούχο Ananda Krishnan. Η Αstro, άντλησε τότε 2,03 δισ. ρίνγκιτ.
Τη δημόσια εγγραφή, διαχειρίζεται η CIMB Bhd., η DBS Group Holdings Ltd., η Goldman Sachs Group Inc., και η Malayan Banking Bhd
Ο όμιλος Chao, διοικείται από την οικογένεια του επιχειρηματία της Ταϊβάν, Chao Tsing-tung, ηγέτη της βιομηχανίας πλαστικών της νήσου. Η οικογένεια Chao, ελέγχει την Westlake Chemical Corp., συγγενική εταιρεία, παραγωγής χημικών, με έδρα το Χιούστον.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τη χρήση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2005, η Titan, θα εμφανίσει κέρδη 604 εκατ. ρίνγκιτ, έναντι 262 εκατ. ρίνγκιτ, κατά την προηγούμενη χρήση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της δημόσιας εγγραφής.
Η εταιρεία, αγοράζει νάφθα από την Kuwait Petroleum Corp., την Abu Dhabi National Oil Co. και τη Saudi Aramco.
Η Κίνα, επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση. Νέα εργοστάσια, θα αυξήσουν την παραγωγή της Κίνας σε αιθυλένιο κατά 22% ετησίως, μέχρι το 2010, έναντι μέσου όρου αύξησης 8% ετησίως, τα τελευταία 14 χρόνια, σύμφωνα με τον Qu Guangdong, υπεύθυνο ερευνών του ομίλου Access Intelligence Beijing, στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των ασιατικών βιομηχανιών πετροχημικών, στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.