Συμφώνησαν διοίκηση ΟΤΕ και σωματείο εργαζομένων

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 09:12

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ χθες στον ΟΤΕ, διοίκηση και εργαζόμενοι στην άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων. Μετά την υπογραφή της σχετικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας ανοίγει ο δρόμος για τη νομοθέτηση της εθελουσίας εξόδου μέχρι και 6.000 υπαλλήλων και παράλληλα την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, βασική επιδίωξη της διοίκησης τον τελευταίο ένα χρόνο.

Και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από τη συμφωνία που επετεύχθη. Η διοίκηση του Οργανισμού φαίνεται να πέτυχε ένα μεγάλο μέρος των επιδιώξεών της, αν και στελέχη της ΟΜΕ - ΟΤΕ έκαναν λόγο για σαφή υποχώρησή της.

Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν τα ψυχραιμότερα στελέχη, αν το νέο καθεστώς στον ΟΤΕ δεν εμπλουτιστεί και με άλλες παρεμβάσεις στους κανονισμούς εργασίας μπορεί και να μην αποφέρει τα αναμενόμενα.

Η σύμβαση

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ διοίκηση και ΟΜΕ - ΟΤΕ υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας τα βασικά σημεία της οποίας είναι:

- Η ισχύς της Συλλογικής Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία ισχύος του Νόμου για την εθελουσία έξοδο του προσωπικού του ΟΤΕ.

- Το προσωπικό προσλαμβάνεται με Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

- Η Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καταγγέλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

- Της καταγγελίας της Σύμβασης που γίνεται για οικονομοτεχνικούς λόγους και δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων προηγείται έκφραση γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Προσωπικού του ΟΤΕ, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή των εργαζομένων των οποίων θα καταγγελθεί η Σύμβαση, καθώς και την ιεράρχηση των κριτηρίων.

- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εντάσσονται σε μισθολογικές κατηγορίες και θα εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι στο Κεντρικό Συμβούλιο Προσωπικού ΟΤΕ συμμετέχουν τρία στελέχη της διοίκησης και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το όργανο αυτό θα εξετάζει και τις απολύσεις που δεν γίνονται για οικονομοτεχνικούς λόγους χωρίς πάντως να έχει δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης στις τελικές αποφάσεις.

Τ. Η.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα