Θεσμοθέτηση «ακατάσχετου» λογαριασμού στις επιχειρήσεις ζητεί η ΕΣΕΕ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 00:34
UPD:00:42
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η ίδια έχει προτείνει για τον «τροφοδότη» λογαριασμό της επιχείρησης, να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.

Το αίτημα της θεσμοθέτησης του «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, επαναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), «ιδίως όταν αυτή η δυνατότητα παρέχεται ήδη στα φυσικά πρόσωπα και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της. 

Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ τονίζεται ότι με αυτό το μέτρο, οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η ίδια έχει προτείνει για τον «τροφοδότη» λογαριασμό της επιχείρησης, να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.

Η συνομοσπονδία αναφέρει ότι «τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS, βεβαίως και δεν αποτελούν όλα κέρδη (μικτά ή καθαρά), καθώς, είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμο της, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο».

«Η μέχρι σήμερα εφαρμογή μέτρων δέσμευσης - κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από το στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παραγάγει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού, επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης», συμπληρώνει η ΕΣΕΕ.

Δεδομένων αυτών, η ΕΣΕΕ επιμένει στη θεσμοθέτηση ενός ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού, διότι, όπως υποστηρίζει, θα «ξεκλειδώσει» δεσμευμένα ποσά, και θα προκύψουν αμφίπλευρα οφέλη για τα δημόσια έσοδα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει ότι η επικοινωνία του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, την Τρίτη, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη θεσμοθέτηση ενός τρεχούμενου λογαριασμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού», προσθέτει.

Όπως σημειώνειο ίδιος, η ΕΣΕΕ έχει θέσει δύο προτεραιότητες σε σχέση με το υπουργείο Οικονομικών:

  1. τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του «τροφοδότη λογαριασμού» επιχείρησης και δημοσίου,
  2. τη βελτιωμένη έκδοση της «ανάσας» των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα