Η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση ΕΤΕ με Εθνική ΕΕΧ

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 18:06
UPD:18:08

Την έγκριση σχέσης ανταλλαγής μίας (1) μετοχής της απορροφώσας Εθνικής Τράπεζας προς 12 μετοχές της απορροφώμενης Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου αποφάσισαν να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μέθοδοι που ελήφθησαν υπόψη κατά την εκτίμηση των σχετικών αξιών των δύο εταιρειών και, ακολούθως, κατά τον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών τους, περιλαμβάνουν τη μέθοδο χρηματιστηριακής αξίας, συγκρίσιμων εταιρειών και θεμελιώδους ανάλυσης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 Ν. 2166/1993, 69επ. Κ.Ν. 2190/1920 και 16 Ν. 2515/1997 όπως ισχύουν, υπό την προϋπόθεση λήψης όλων των απαραιτήτων εταιρικών αποφάσεων, τήρησης νομίμων διατυπώσεων και λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου όρισαν αντίστοιχα τους ελεγκτικούς οίκους PriceWaterhouseCoopers και GRANT THORNTON, ως ορκωτούς ελεγκτές για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών κατά την ημερομηνία των ισολογισμών μετασχηματισμού (31.5.2005).

Επίσης οι ανωτέρω ελεγκτές θα ελέγξουν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης όπως εγκρίθηκε από τα σημερινά Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών και θα διατυπώσουν τη γνώμη τους για το αν η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι δίκαιη και λογική. Σημειώνεται ότι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ως ανεξάρτητο πιστωτικό ίδρυμα, έχει εκτιμήσει ως δίκαιη και εύλογη την ανωτέρω προτεινόμενη σχέσης ανταλλαγής των μετοχών και αξιολογήσει θετικά τις προοπτικές της συγχώνευσης.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την ακύρωση των μετοχών της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που κατέχει η Εθνική Τράπεζα ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα αυξηθεί κατά 5.023.534 μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες 331.575.511 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ώστε ο συνολικός αριθμός των μετοχών της απορροφώσας θα ανέλθει σε 336.599.045.

Οι μέτοχοι των δύο εταιρειών θα λάβουν μέρισμα για τη χρήση 2005 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και του ανεξάρτητου πιστωτικού ιδρύματος θα υποβληθούν στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιρειών. Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου θα καταρτίσουν λεπτομερείς εκθέσεις, στις οποίες θα επεξηγούν και δικαιολογούν από νομική και οικονομική άποψη το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης και ειδικότερα τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών, και οι οποίες εξίσου θα υποβληθούν στις αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις.

Τελικά, οι Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και των δύο εταιρειών θα συγκληθούν για να εγκρίνουν το καταρτισθέν από τα Διοικητικά Συμβούλια Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης. Μετά την έγκρισή τους θα υπογραφεί η Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα