Ανεβάζουν ταχύτητα

Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:12

Ο NASDAQ έσυρε το άρμα της ανόδου στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις ενθαρρυντικές αναφορές που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο και ότι ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος, ενώ η Ευρώπη έκλεισε στα υψηλότερα των επτά εβδομάδων.

Η γενικότερη τάση στη Wall Street παρέμεινε θετική με το σχετικά αίσιο τέλος της περιόδου των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και έτσι η αγορά θα έχει την ευκαιρία να υποστηριχθεί από ευκαιριακές οικονομικές αναφορές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 79,80 μονάδες, ποσοστό 0,76%, φθάνοντας στις 10.537,60 μονάδες. Με άνοδο 21,12 μονάδων, ποσοστό 1,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.071,24 μονάδες.

Μια πληθώρα μετοχών του τεχνολογικού τομέα ευνοήθηκε από κέρδη μετοχών εταιρειών ημιαγωγών και Διαδικτύου. Επίσης, οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Εντουαρντ Γκράμλιτς, αναπτέρωσε την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο Γκλάμιτς δήλωσε ότι τα πληθωριστικά μεγέθη είναι λογικά και ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί επομένως να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με σταδιακό ρυθμό. Η χθεσινή άνοδος κάλυψε πολλούς τομείς, με τους 26 από τους 30 που απαρτίζουν το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να τερματίζουν με άνοδο.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποίηση του δείκτη αντιπληθωρισμού συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ανατιμητικού κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν κερδίσει τουλάχιστον 3,8% από τις 13 Μαΐου, λόγω οικονομικών στοιχείων που συνέστησαν ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Την περασμένη Τετάρτη, η αγορά ήταν διστακτική, εν μέσω των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου και της μερικής κόπωσης που σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς μετά το πρόσφατο παρατεταμένο ράλι που διήρκεσε πάνω από μια εβδομάδα και έδωσε ώθηση στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες με κέρδη περισσότερο από 3%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ευνοήθηκαν από κέρδη μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, όπως της BP, με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 1.102,3 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, ενώ τα κέρδη του είναι 6% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,95 στις 3.086 μονάδες. Ο Nikkei έκλεισε υψηλότερα κατά 0,12% στις 11.027,94 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα