Ιαπωνία: Μείωση 0,2% των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 08:10

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο στην Ιαπωνία, διευρύνοντας τον αντιπληθωρισμό για όγδοο έτος. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Toshihiko Fukui, επανέλαβε την πρόθεσή του να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν, μέχρις ότου οι τιμές σταματήσουν να υποχωρούν.

Οι τιμές καταναλωτή, εκτός των τιμών των νωπών τροφίμων, υποχώρησαν κατά 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 30 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η μείωση θα ήταν σε ποσοστό 0,3%, ανάλογη της υποχώρησης των τιμών τον Μάρτιο. Οι τιμές καταναλωτή έχουν σημειώσει αύξηση μόνο ένα μήνα, από τον Απρίλιο του 1998.

Ο Fukui, είπε σήμερα, ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την επί τέσσερα χρόνια νομισματική πολιτική, της διοχέτευσης μετρητών στην οικονομία και θα διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, έως ότου οι τιμές καταναλωτή σημειώσουν σταθερή άνοδο. Δύο από τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, πρότειναν, την εβδομάδα που πέρασε, να περιοριστεί το ρευστό που διαθέτει η τράπεζα στις εμπορικές δανείστριες, κύριο εργαλείο αντιμετώπισης του αντιπληθωρισμού.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 5,3% το πρώτο τρίμηνο και με διπλάσιο, των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση στις 17 Μαΐου. Η έκθεση επίσης έδειξε ότι ο δείκτης τιμών του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 1,2% το τρίμηνο, σημειώνοντας ωστόσο άνοδο έναντι της υποχώρησης του 0,4%, που είχε σημειώσει κατά το προηγούμενο από το τελευταίο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα