ΑIG: Ο Greenberg χειραγώγησε τις μετοχές και τα κέρδη σύμφωνα με τον Spitzer

Τον γενικό εισαγγελέα της Ν. Υόρκης που στοιχειοθέτησε την κατηγορία εναντίον του πρώην CEO
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 12:31

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ημέρες, μετά την επίδοση της κλήσης, από τον γενικό εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, Eliot Spitzer, ο Maurice «Hank» Greenberg, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της American International Group Inc., (AIG), έκανε ένα τηλεφώνημα από το ιδιωτικό του τζετ. Ζήτησε από τους χρηματιστές της εταιρείας του, να αγοράσουν μετοχές, προκειμένου να περιορίσουν την πτώση των μετοχών της AIG.

O πρώην εκτελεστικός διευθυντής της AIG Group, Maurice Greenberg, ο οποίος κατηγορείται για τη χειραγώγηση των μετοχών και των κερδών της εταιρείας, από τον γενικό εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, Εliot Spitzer.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο Greenberg, είπε στους χρηματιστές να αγοράσουν 250.000 μετοχές της AIG, με κεφάλαια της εταιρείας, σύμφωνα με τη χθεσινή δικογραφία του Spitzer. Ο Greenberg, τηλεφώνησε πάλι δύο φορές, την πρώτη για να διπλασιάσει την εντολή και μετά για να πει στον χρηματιστή να κάνει αγορές μετά τις 3:50' μ.μ., προκειμένου να διακόψει την προσπάθεια των εταιρειών να χειραγωγήσουν την τιμή κλεισίματος των μετοχών.

«Μπορείς να συνεχίσεις να αγοράζεις μερικές ακόμη μετοχές. Κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο Greenberg, σε χρηματιστή, του οποίου το όνομα δεν έχει γνωστό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Spitzer. «Σπρώξε τις λίγο ακόμη πιο ψηλά εάν μπορείς». Οι μετοχές της AIG, υποχώρησαν στις 18 Φεβρουαρίου στα 68,50 δολ. η μία και μετά έκλεισαν στα 68,93 δολ. η μία.

Οι εντολές συναλλαγής και η χρήση ανορθόδοξων τρόπων υπολογισμού της βάσης, ήταν η αιτία της κατηγορίας που στοιχειοθέτησε ο Spitzer, κατά του επικεφαλής της AIG, Greenberg και του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Howard Smith, για ποινικό αδίκημα.

Ο Greenberg, απομακρύνθηκε τον Μάρτιο, μετά από 38 χρόνια βασιλείας του στην εταιρεία, στην διάρκεια της οποίας έκανε τουλάχιστον επτά εμπορικές συναλλαγές για να βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της AIG και την τιμή μετοχή της, σύμφωνα με τον Spitzer.

O Greenberg, 80 ετών, κατέστησε την AIG, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο. Αύξησε τα περιουσιακά της στοιχεία χίλιες φορές περισσότερο από το 1967 και την τιμή της μετοχής της με ετήσιο ρυθμό 17%, τα τελευταία 20 χρόνια, πάνω από τον ρυθμό αύξησης 10% του Standard & Poor's 500 Index. Η άνοδος των μετοχών, τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Η αξία του μεριδίου του Greenberg στην ΑIG, αυξήθηκε ή μειώθηκε κατά περίπου 65 εκατ. δολ. για κάθε μία κίνηση ενός δολ. της μετοχής, σύμφωνα με την κατηγορία του Spitzer.

Χθες, σε δήλωσή του ο Spitzer, ανέφερε, ότι η έρευνα στην AIG, καθώς και στον κλάδο των ασφαλειών, συνεχίζεται. Περισσότεροι από 12 ασφαλιστές ανακρίνονται, καθώς οι αρμόδιες αρχές από τις ΗΠΑ έως την Ιρλανδία και την Αυστραλία, εξετάζουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν αντασφαλίσεις, για να καλυφθούν ζημίες ή να βελτιωθούν τα κέρδη της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα