Περισσότεροι από 10.000 αθλητές, εκπροσωπώντας 204 χώρες σε 28 διαφορετικά αθλήματα, συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Βραζιλία έχει, ωστόσο, τις δικές της μάχες να δώσει: όχι μόνο απέναντι στις επικρίσεις για τα προβλήματα στις ολυμπιακές δομές, στον ιό Ζίκα, την πολιτική κρίση ή τις βαθύτατες ανισότητες και τη φτώχει. Δίνει παράλληλα έναν αγώνα για να κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να βγάλει την οικονομία της από την ύφεση. Και ίσως αυτό είναι ένα μέτωπο, στο οποίο μπορεί να αναδειχθεί νικήτρια.
Ο νέος, προσωρινός πρόεδρος, Μικέλ Τεμέρ,προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα εικόνα για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, να ξαναγυαλίσει το brand "made in Brazil". Έχει ορίσει την δημοσιονομική εξυγίανση ως προτεραιότητα και εάν τελικά καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το "φουσκωμένο" δημόσιο χρέος, μπορεί οι αγορές να του δώσουν το "χρυσό".
Ήδη οι επενδυτές έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα κλίμα ευφορίας στις αγορές. Αυτή τη στιγμή ο βασικός δείκτης Ibovespa στο Χρηματιστήριο της Βραζιλίας βρίσκεται 50% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, σε όρους δολαρίου, ενώ το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, έχει ανατιμηθεί στο ίδιο διάστημα περισσότερο από 20% έναντι του αμερικανικού. Επιπλέον καταγράφεται βελτίωση στο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, εν μέσω προσδοκιών ότι το 2016 θα είναι το τελευταίο έτος συρρίκνωσης του ΑΕΠ, με την οικονομία να αναπτύσσεται την επόμενη χρονιά με ρυθμούς 1%.
Υπό τις συνθήκες αυτές η UBS Wealth Management δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις βραζιλιάνικες μετοχές, τονίζοντας ότι το πάρτι θα έχει συνέχεια. Αναμένει δε περαιτέρω ανατίμηση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι τόσο του αμερικανικού δολαρίου όσο και του ευρώ.