Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 14:24

Δεκτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικων Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, την πρόταση του Συνασπισμού να επεκταθει ο Κανονισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

Ο κ. Ανδρεουλάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν, μέχρι τέλος του έτους, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, στις διατάξεις για την καταβολή του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, σχετικά με την επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης τόνισε τα εξής:

«Η ερώτησή σας πραγματικά έχει μεγάλη σημασία διότι θίγει ένα θέμα το οποίο έχει εδραία δικαιολογητική βάση. Δηλαδή το θέμα της επέκτασης του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών που ισχύει στο ΙΚΑ και σε ορισμένες ειδικότητες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Είναι ένα παλιό θέμα όπως λέτε και στην ερώτησή σας χρονίζει από το 1987, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως.

Γενικότερα το θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων θα είναι στο επίκεντρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν εντός των ημερών, μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΑΔΕΔΥ και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με στόχο τη θέσπιση μέτρων πρόληψης αλλά και δημιουργίας συνθηκών που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα».

«Όσον αφορά το καθεστώς επεκτάσεως των βαρέων και ανθυγιεινών του ΙΚΑ και στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μας απασχολεί σοβαρά, το μελετάμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και πιστεύω μέχρι το τέλος τους έτους θα έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση», πρόσθεσε ο κ. Ανδρεουλάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση, αφού -όπως είπε- οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας στον ΣΕΒ περί άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, αλλά και ελαστικοποίηση του ωραρίου, δεν δείχνουν την πρόθεση της για σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης.

«Αυτά που είπε ο κ. Αλογοσκούφης χθες δεν αντιφάσκουν σε σχέση με την εργασιακή σύγκλιση. Την κυβέρνηση την απασχολεί σοβαρά το θέμα και μέχρι τέλος του έτους θα έχει λήξει. Βάζουμε το χρονοδιάγραμμα και το αντιμετωπίζουμε στη λογική της ισότητας και της δικαιοσύνης», απάντησε ο κ. Ανδρεουλάκος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα