Ιταλία: Συνέχιση της πτώσης των μετοχών

Καθώς η οικονομία της χώρας υστερεί της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 10:56

ΤΙΣ χειρότερες επιδόσεις, μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, είχαν αυτό το τρίμηνο οι ιταλικές μετοχές, ενώ οι τιμές τους ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται και τα κέρδη των επιχειρήσεων επίσης.

«Το ιταλικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάει χειρότερα», ανέφερε ο Kevin Lilley, ο οποίος διαχειρίζεται 1,3 δισ. δολ. σε ευρωπαίκές μετοχές, με την Royal London Asset Management, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι ευτυχής από την ποιότητα των εταιρειών και στερούμαι εμπιστοσύνης συνδυάζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί». Οι ιταλικές μετοχές που κατέχει ο Lilley, είναι λιγότερες κατά το ήμισυ του ποσοστού τους στον δείκτη FTSE All-World Europe Index.

Ο δείκτης S&P/MIB Index έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 3,5% από τα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, στα οποία αναρριχήθηκε στις 7 Απριλίου. Οι μετοχές του τηλεοπτικού καναλιού, που ελέγχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Mediaset SpA και της Telecom Italia Mobile SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ιταλίας, οδήγησαν την πτώση.

Η Ιταλία, εισήλθε σε δεύτερη ύφεση μέσα σε δύο χρόνια, το περασμένο τρίμηνο, ακόμη και εάν η συνολική ανάπτυξη των 12 χωρών-μελών της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, επιταχύνθηκε. Εταιρείες, όπως η Fiat SpA και η Sanpaolo IMI SpA, ανακοίνωσαν χαμηλότερα έσοδα το τρίμηνο, τη στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιταλία, υποχώρησαν σημαντικά.

Οι απώλειες 1,9% του S&P/MIB αυτό το τρίμηνο, είχαν σαν αποτέλεσμα, ο δείκτης να έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση, μεταξύ των δεικτών στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Μόνο ο δείκτης Bel20 Index του Βελγίου και ο PSI-20 Index της Πορτογαλίας, σημείωσαν μεγαλύτερες απώλειες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P/MIB σημείωσε άνοδο 0,1%. Οι μετοχές της UniCredito Italiano SpA, κινήθηκαν πτωτικά, μετά τις πληροφορίες, ότι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας, ενδιαφέρεται να αγοράσει την γερμανική HVB Group.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα