Repsol: Να επεκταθεί εκτός Αργεντινής και Βολιβίας, ζητούν οι επενδυτές

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 12:14

H Repsol YPF, της οποίας οι μετοχές υστερούν, έναντι των ανταγωνιστριών της εταιρειών με πετρελαιοειδή στην Ευρώπη, πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Λατινική Αμερική γ,ια να αναζωογονήσει τη μετοχή της, σύμφωνα με επενδυτές, εν αναμονή της ανακοίνωσης του σχεδίου στρατηγικής του νέου της προέδρου της, Antonio Brufau.

H Repsol, η οποία αγόρασε την YPF της Αργεντινής αντί 15 δισ. δολ. το 1999, πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των κερδών της, από χώρες όπως η Αργεντινή και η Βολιβία, όπου οι υψηλότεροι φόροι και οι τιμές, καλύπτουν την ανάπτυξή της. Οι μετοχές της Repsol βρίσκονται 7% υψηλότερα φέτος, έναντι ανόδου 20% των μετοχών της Statoil ASA της Νορβηγίας, 13% των μετοχών της ιταλικής Eni SpA και 10% ανόδου των μετοχών της βρετανικής BP Plc.

«Ο,τιδήποτε περιορίζει την εξάρτηση από την Αργεντινή, είναι κάτι το θετικό», ανέφερε ο Jacobo Penaranda, ο οποίος διαχειρίζεται 4,6 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Repsol, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να δούμε σημάδια περαιτέρω μελλοντικής ανάπτυξης».

Η Repsol, με έδρα τη Μαδρίτη, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, πέρυσι αντικατέστησε μόλις το 33% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που άντλησε, πολύ χαμηλότερα του 89% της βρετανικής BP, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης. Τα αποθέματά της είναι λιγότερα από 12 έτη, έναντι 14 ετών της Exxon Mobil Corp., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο.

Στα τέλη του 2004, τα αποθέματα της Repsol ήταν συνολικά 4,93 δισ. βαρέλια πετρελαίου, χαμηλότερα από τα 5,26 δισ. βαρέλια που είχε το 2001. Η Repsol, αναθεώρησε προς τα κάτω τα αποθέματά της κατά 4,1% ή 233 εκατ. βαρέλια, επειδή απαξίωσε στοιχεία στις εγκαταστάσεις της στο Τρινιντάντ και το Τομπάγκο της Αργεντινής.

Η Repsol η μεγαλύτερη κάτοχος αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Αργεντινής, καθώς και η μεγαλύτερη κάτοχος αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Βολιβία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα εξ αιτίας των πολιτικών αλλαγών στις παραπάνω χώρες, αλλά και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2001 εμφάνισε ζημίες 652 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας της διακύμανσης του νομίσματος της Αργεντινής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα