Sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνω του 10% οι απώλειες στις τράπεζες

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016 18:22
UPD:18:28
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το τεχνικό όριο των 550 μονάδων δοκίμασε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το sell off στον τραπεζικό κλάδο επιδείνωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -3,15% και τις 551,64 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 3,77% στις 1.464,51 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα - δεδομένης της θερινής ραστώνης - καθώς διαμορφώθηκε στα 45,67 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύθηκαν, 56 υποχώρησαν και 13 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατακρημνίστηκε κατά 8,84% στις 472,66 μονάδες. Οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές υπερέβησαν το 10%, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολίσθησε κατά 10,05%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 12,33%, η Eurobank κατά 11,16% και η Alpha Bank κατά 6,29%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie εμφάνισε πτώση άνω του 6% ενώ στο 4% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Μυτιληναίο. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτορα, Aegean και Viohalco υποχώρησαν άνω του 3%.

Η σημερινή «καταστροφή» έχει τα αίτια της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς τα πρόσφατα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) απέτυχαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα, το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στην Ε.Ε. να υφίσταται σημαντικές απώλειες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Commerzbank διαπραγματεύεται στο -8,95%, της Μοnte dei Paschi στο -12,87%, της UBS στο -6,22% και της Barclays στο -3,24%.

Όσον αφορά τα εγχώρια νέα, στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της νέας επένδυσης στο Θριάσιο Πεδίο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα αγγίξει τις 3.000. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου έρχεται μετά από «12 χρόνια αδράνειας, εμπλοκών και καθυστερήσεων, αλλά και δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, το 2006 και το 2009».

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Alpha Bank και ο Σύλλογος Εργαζομένων υπέγραψαν τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, διάρκειας τριών ετών, η οποία καλύπτει το σύνολο των 10.000 εργαζομένων στην τράπεζα. Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση έχει στον πυρήνα της τέσσερις βασικούς άξονες: α) τη θεσμική κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και την αποτροπή των απολύσεων, β) το πάγωμα των μισθών, σε μια περίοδο κατά την οποία η γενική τάση της αγοράς εργασίας είναι η συνέχιση της μείωσης των μισθών, γ) τη συμμετοχή των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια της τράπεζας και δ) τη θεσμική θωράκιση και επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγχρόνως, σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούνιο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,42%, καθώς το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,12%, το μέσο επιτόκιο μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,21% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος διαμορφώθηκε στο 0,86%.

Τέλος, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η διάθεση χαμηλότοκων δανείων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), μέσω των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Στόχος αποτελεί η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των επενδύσεων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα