Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο επίκεντρο των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016 11:00
UPD:13:14
Nikos Libertas / SOOC

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τις σημαντικότερες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,55% στις 560,76 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,91% στις 1.493,55 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,14% στις 507,82 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1,59%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,37%, η Eurobank κατά 2,69% και η Alpha Bank κατά 2,29%.  

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca-Cola HBC και ΓΕΚ Τέρνα εμφανίζουν πτώση άνω του 2% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Viohalco, Jumbo, και ΕΥΔΑΠ. Από την πλευρά της, η μετοχή τoυ Τιτάνα υποχωρεί κατά 1,30%, της Folli-Follie κατά 1,13% και των ΕΛΠΕ κατά 1,32%.

Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) απέτυχαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα, το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στην Ε.Ε. να υφίσταται σημαντικές απώλειες. Ενδεικτικό του κλίματος στις διεθνείς αγορές συνιστά η απόφαση των ιταλικών αρχών να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της UniCredit, λόγω των διευρυμένων απωλειών.

Όσον αφορά τα εγχώρια νέα, στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της νέας επένδυσης στο Θριάσιο Πεδίο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα αγγίξει τις 3.000. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου έρχεται μετά από «12 χρόνια αδράνειας, εμπλοκών και καθυστερήσεων, αλλά και δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, το 2006 και το 2009».

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Alpha Bank και ο Σύλλογος Εργαζομένων υπέγραψαν τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, διάρκειας τριών ετών, η οποία καλύπτει το σύνολο των 10.000 εργαζομένων στην τράπεζα. Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση έχει στον πυρήνα της 4 βασικούς άξονες: α) τη θεσμική κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και την αποτροπή των απολύσεων, β) το πάγωμα των μισθών, σε μια περίοδο κατά την οποία η γενική τάση της αγοράς εργασίας είναι η συνέχιση της μείωσης των μισθών, γ) τη συμμετοχή των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια της τράπεζας και δ) τη θεσμική θωράκιση και επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η διάθεση χαμηλότοκων δανείων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), μέσω των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Στόχος αποτελεί η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των επενδύσεων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα