Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 19:10

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το αρχικό «σοκ» της απόρριψης του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους.

Το ηχηρό «όχι» των Γάλλων προκάλεσε ανησυχίες ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα καθυστερήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή πολιτική κρίση, γεγονός το οποίο εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τις χρηματιστηριακές αγορές», δήλωσε στο Reuters αναλυτής στην Bear Stearns.

Πιέσεις δέχθηκε από το γαλλικό «όχι» και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο υποχώρησε μέχρι τα 1,2466 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα που συνεπάγεται η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους ενδεχομένως να οδηγήσει το ευρώ στα 1,20 δολάρια στις επόμενες εβδομάδες.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.134,87 μονάδες (0,07%), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.480,43 μονάδες (0,80%) και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.158,72 μονάδες (-0,03%).

Η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της αργίας στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών ύστερα από την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι η ιταλική Unicredito βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γερμανικής HVB. Η μετοχική τιμή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 3%, σημείωσε ο τίτλος της Munich Re. Η τελευταία κατέχει το 18% της HVB.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα